avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Comision agentie imobiliara
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Comision agentie imobiliara

buna ziua. Caut sa imi cumpar un apartament cu 3 camere. Am gasit o agentie prin ceva cunostinte. Dupa cateva vizite agentia ne-a gasit un apartament. Am facut un antecontract cu vanzatorul pe suma de 1000 euro, urma sa duca cf si restul in maxim 3 saptamani, Am platit si comisionul agentiei cum era specificat in contractul de vizitare. S-a facut evaluarea, doar ca dupa 1 saptamana vanzatorul s-a razgandit. Am primit banii inapoi de la vanzator(1000euro). Doar ca agentia a zis ca nu poate sa ne de-a banii de comision dupa rezilierea antecontractului pentru ca ei si-au facut treaba lor. Din cauza ca ne-am cunoscut prin cunostinte, si am tot insistat au zis ca ne da banii in 2 saptamani. Pot sa cred, exista vreo sansa sa ne duca de nas? In contract nu scrie nimik despre comision in cazul rezilierii antecontractului.
Cel mai recent răspuns: ContSters110226 , utilizator 17:34, 11 Noiembrie 2009
Cum scrie in contract ca se calculeaza comisionul: x% din valoarea tranzactiei? Daca e asa, e comision de succes, deci daca tranzactia are valoare "zero"...
Daca e doar un comision simplu pentru prestare de servicii si ei dovedesc prin antecontract ca si-au atins obiectivul, deci au prestat serviciul, situatia se complica...
In practica observata de mine toate comisioanele de intermediere ale agentiilor imobiliare au fost "comisioane de succes", de aceea cred ei se simt acum cu musca pe caciula. :fight:

Va recomand sa negociati cu ei si sa solicitati rambursare partiala 50/50 (?) pentru ca adevarul e cam la mijloc si contractul poate ca nu distinge. Un litigiu in instanta atrage costuri si riscuri suplimentare...

Succes!
scoring a scris:

buna ziua. Caut sa imi cumpar un apartament cu 3 camere. Am gasit o agentie prin ceva cunostinte. Dupa cateva vizite agentia ne-a gasit un apartament. Am facut un antecontract cu vanzatorul pe suma de 1000 euro, urma sa duca cf si restul in maxim 3 saptamani, Am platit si comisionul agentiei cum era specificat in contractul de vizitare. S-a facut evaluarea, doar ca dupa 1 saptamana vanzatorul s-a razgandit. Am primit banii inapoi de la vanzator(1000euro). Doar ca agentia a zis ca nu poate sa ne de-a banii de comision dupa rezilierea antecontractului pentru ca ei si-au facut treaba lor. Din cauza ca ne-am cunoscut prin cunostinte, si am tot insistat au zis ca ne da banii in 2 saptamani. Pot sa cred, exista vreo sansa sa ne duca de nas? In contract nu scrie nimik despre comision in cazul rezilierii antecontractului.

Cum s-a facut rezilierea? Prin ce act?
Pe viitor mentionati in antecontract ca in cazul in care contractul de vanzare cumparare nu se perfecteza din vina promitentului vanzator, acesta se obliga la plata dubla a sumei primite ca avans.
In cazul in care mai folositi o agentie ca intermediar, stipulati in contract ca plata se face in doua transe: prima o data cu semnarea antecontractului, iar a doua la perfectarea contractului.
Presupunand ca exista atat antecontract cat si contract de intermediere cu 3% comision; in acest caz vanzatorul trebuia sa returneze dublul arvunei iar comisionul agentiei ar fi fost 2000*3%=60 EURO.
Daca ati mers pe "gentlemen agreement", ati gresit tara... :">

Tot patitu-i priceput!
asta e tot ce poti sa zici? buna miscare, un site de cacat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comision agentie imobiliara lore78 lore78 Va rog un sfat, desi poate e prea tarziu pentru mine, dar macar sa stiu pe viitor. Am semnat un fel de conventie (destul de vaga in explicatii as zice eu) cu o ... (vezi toată discuția)
Comision agentie imobiliara InaBucur InaBucur Pentru vanzarea unui imobil prin agentie imobiliara, plateste comision doar cumparatorul, sau si vanzatorul? Se plateste comision de catre vanzator si daca ... (vezi toată discuția)