Suspendarea executării pedepsei sub supraveghere poate avea loc dacă judecătorul cauzei a aplicat o pedeapsă de cel mult 3 ani închisoare și apreciază că, ţinând seama de persoana infractorului şi de conduita avută de acesta anterior şi ulterior comiterii infracţiunii, aplicarea pedepsei este suficientă, şi chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
Astfel, stabilind suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, judecătorul acordă un termen de supraveghere între 2 și 4 ani în care condamnatul trebuie:
să respecte măsurile de supraveghere impuse (de exemplu: să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă etc. )
să îndeplinească anumite obligaţii, în condiţiile stabilite de judecător (de exemplu: să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate; să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală, etc.).
Și în acest caz supravegherea revine serviciului de probaţiune.
De asemenea, și această modalitate de executare a pedepsei implică prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, iar infractorul îşi va manifesta în prealabil acordul de a presta o astfel de muncă în fața instanței.
Și în acest caz, la fel ca în cazul amânării aplicării pedepsei, producerea efectelor suspendării este condiţionată de executarea integrală a obligaţiilor civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când persoana dovedeşte că nu a avut nici o posibilitate să le îndeplinească.
Astfel, dacă până la expirarea termenului de supraveghere persoana supravegheată nu îndeplineşte integral obligaţiile civile stabilite prin hotărâre, instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei (afară de cazul în care persoana dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească).
În cazul suspendării executării pedepsei sub supraveghere reținem că nu mai operează reabilitarea de drept la sfârşitul termenului de supraveghere.
Suspendarea executării pedepsei sub supraveghere are ca efect doar considerarea ca executată a pedepsei, astfel că, după împlinirea termenului de supraveghere, va începe să curgă termenul de reabilitare.
În fine, în concluzie reținem faptul că infractorul care s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor, nu poate beneficia de renunţarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei ori de suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, întrucât între natura şi scopul acestor măsuri şi comportamentul infractorului pe parcursul procesului penal există incompatibilitate.