avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cercetare disciplinară pentru distrugerea unui ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cercetare disciplinară pentru distrugerea unui monitor pe o laterală.

Buna ziua!
Am un caz de cercetare disciplinara si am nevoie de ajutorul dvs.
Un angajat din cauza sistemului informatic in care isi desfasoara zilnic activitatea merge foarte greu, s-a enervat si a aruncat cu un pix care a ajuns in monitorul calculatorului distrugandu-l pe o laterala. El personal a anuntat incidentul. Din proba video reiese momentul in care a aruncat cu pixul insa, angajatul specifica in declaratie ca pixul a ricosat in monitor desi pe camera video se vede ca si cum l-ar fi aruncat cu intentie in monitor. (Parerea mea este ca este interpretabil modul in care a aruncat si ricosat pixul). Salariatul in cauza detine si functia de reprezentant al salariatilor.
Superiorul face un referat in baza caruia incep procedura de cercetare disciplinara.
Pentru un astfel de caz, pot sa-l sanctionez cu avertisment conform primului punct art.248 sau pot sari peste acest pas si sa-l sanctionez cu retrogradarea in functie sau reducerea salariului pe o perioada de 3 luni cu 10%?
Va multumesc pentru ajutor!
Ultima modificare: Marți, 26 Iunie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu exceptia avertismentului nicio sanctiune nu poate fi aplicata fara o cercetare disciplinara prealabila
Monitorul a fost distrus si nu mai poate fi utilizat sau este doar afectata carcasa?
Functie de marimea daunei hotarati daca este cazul sa il penalizati pecuniar sau doar sa ii dati un avertisment. Totusi retrogradarea din functie si reducerea salariului pe 3 luni pentru un pix pare cam mult.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cercetare ? Pentru ce ? Si ce se intampla daca nu sanctionati pe nimeni ? Imagineaza-ti ca monitorul a cazut de pe masa. Amintiti-va deasemenea ca legea/regulamentul nu se aplica "in litera" ci in "spiritul ei". La mine la firma, in fiecare saptamana arunca cate unul calculatorul cu totul pe fereastra. Pai daca lucram ca dumneavoastra ramaneam singur. Hai sa invatam sa decelam cu adevarat lucrurile importante de nimicuri. Presupun ca aveti multe, multe alte treburi de facut.
sa inteleg ca e ok sa platesti tu ca angajator cate 40 mil saptamanal ca i se nazare unui angajat sa arunce calculatorul pe geam fara sa nu ii faci nimic?pe bune?Cercetarile mai au si rolul de a linisti angajatul de astfel de prejudicii dar sa duci la extrem asa.........atunci mai bine ramai cu angajatii si dai faliment ca saptamanal platesti calculatoare...nu e ok cum ganditi..
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti sa-l sanctionati direct cu avertisment ... nu este obligatorie aplicarea sanctiunilor disciplinare in ordinea prevazuta de Codul Muncii.
monitorul nu mai poate fi utilizat din cate am inteles. Ecranul s-a fisurat si are o dunga neagra verticala in partea dreapta. Dna Director considera ca este necesara o penalizare mai mare fata de avertisment cum s-a propus intrucat a comis, dupa cum spune dinsa, distrugere din culpa.

Alte discuții în legătură

Avertisment scris bibipopescu bibipopescu Buna ziua!Este adevarat ca pentru avertisment scris nu mai trebuie cercetare disciplinara? Multumesc (vezi toată discuția)
Conflict munca carmenstan carmenstan am fost plecata in strainatate in timpul concediului de odihna ,nu am reusit sa-mi rezolv poblemele familiale si am sunat la serviciu , la intelegere cu seful ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni angajat anusca14 anusca14 Ce sanctiuni poate primi un angajat care nu respecta prevederile CIM privind preavizul, nu-si da demisia desi la angajare a semnat multe acte in acest sens, si ... (vezi toată discuția)