avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Precontract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Precontract vanzare-cumparare

Daca la data cumpararii unui apartament , X era casatorita insa nu isi schimbase starea civila din buletin si prin urmare in act s-a specificat faptul ca X este necasatorita , cum va trebui procedat la momentul vanzarii pentru o procedura cat mai simplificata dar in acelasi timp legala ?

Sotul este de acord sa semneze si el actul daca ar fi necesar (insa proprietatea a fost cumparata cu banii ei rezultati din vanzarea altei proprietati cumparate inaintea casatoriei )
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2009
Iael, utilizator
Cel mai recent răspuns: Iael , utilizator 08:15, 5 Noiembrie 2009
Nu conteaza ca in buletin nu fusese schimbata starea civila, bunul ramane bun dobandit in timpul casatoriei. Este dificil de demonstrat ca la cumpararea apartamentului au fost folositi doar banii unuia din soti. Este de preferat sa semneze si sotul.
E obligatoriu sa semneze si sotul, sub sanctiunea nulitatii.
Sa mearga impreuna cu toate actele de stare civila.
X era casatorita


Atunci bunul dobandit, ca regula , e comun.
Si, in vederea instrainarii , e necesar si consimtamantul celuilat sot , cu mentiunea ca sanctiunea care opereaza e nulitatea relativa, nu cea absoluta.

Cel care instraineaza trebuie sa declare ca e casatorit, in vederea perfectarii actului de vanzare cumparare.
Avand in vedere faptul ca in titlul de proprietate vanzatoarea este trecuta necasatorita, bunul este propriu. Chiar daca legal el este bun comun. Notarul nu va fi de acord sa il treaca pe sot la rubrica vanzator, ca si proprietar comun in devalmasie.
Solutia ar fi sa fie trecut in act ca si declarant, si sa declare ca este de acord cu vanzarea si ca nu are nicio pretentie. Sau sa se faca o incheiere de indreptare eroare materiala, a notarului ce a facut actul initial, prin care doamna sa fie trecuta ca fiind casatorita.
Ba se poate, atata vreme cat bunul a fost dobandit in timpul casatoriei in situatia in care sotia nu si-a schimbat actul de identitate dupa casatorie. Cunosc o situatie in care un notar public a autentificat un contract de vanzare-cumparare intre doua parti- una vanzatoare cealalta cumparatoare, dar a inclus in acel act o a treia persoana care avea doar un drept de uzufruct asupra a jumatate din proprietatea care se tranzactiona, considerand-o pe cea din urma vanzatoare.

Alte discuții în legătură

Raspuns urgent andreigeorgiana andreigeorgiana buna ziua!eu si sotul meu am decis sa cumparam un apartament prin programul prima casa!am gasit apartamentul...numai ca abia inainte cu putin timp de a incheia ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare . importanta starii civile a vanzatorului Aender84 Aender84 Buna ziua, sunt in procesul semnarii unui contract imobiliar de vanzare cumparare iar prezentul proprietar a cerut sa nu fie precizata in contract starea ... (vezi toată discuția)
Starea civila a vanzatoarei unui imobil Vranceanud Vranceanud Buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea chestiune, care este mai neobisnuita. Am cumparat azi un apartament in Bucuresti, de la o doamna, care s-a ... (vezi toată discuția)