avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare-cumparare . Importanta starii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare-cumparare . Importanta starii civile a vanzatorului

Buna ziua,

sunt in procesul semnarii unui contract imobiliar de vanzare cumparare iar prezentul proprietar a cerut sa nu fie precizata in contract starea lui civila la momentul semnarii.

Actul de proprietate apare trecut doar pe numele persoanei in cauza (necasatorit fiind), in extrasul de CF apare ca fiind necasatorit si as dori sa stiu daca pentru mine ca viitor proprietar poate aparea vreun risc.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ciobanu Vasile , Mediator 08:03, 3 Iunie 2013
Nu, nu trebuie sa va faceti nici o grija atata timp cat imobilul a fost dobandit de catre vanzator necasatorit fiind, fapt mentionat si in cuprinsul actului (din ceea ce relatati dvs.), iar in cartea funciara este facuta, de asemenea, mentiunea ca este necasatorit, ceea ce presupune ca imobilul este bunul sau propriu.
Cat despre faptul ca nu vrea ca in contract sa fie mentionata starea sa civila..., e strict pretentia vanzatorului si ramane de vazut daca notarul va da curs solicitarii sale, in masura in care ar trebui sa mentioneze ca la momentul dobandirii imobilului, vanzatorul era necasatorit (tocmai pentru a sublinia inca o data ca este bun propriu).
Multumesc pentru raspuns. Am discutat si cu notarul si mi-a spus ca intr-adevar, fiind vorba si de procesare de date personale, poate respecta decizia vanzatorului. Am dorit sa aflu si o a doua parere legat de eventuale partaje ce pot avea loc in perioada ce a trecut de la dobandirea imobilului si pana in prezent (starea civila a proprietarului poate fi schimbata la momentul actual)

Multumesc
Intr-adevar, starea civila a proprietarului se poate schimba de la data dobandirii imobilului si pana la momentul instrainarii acestuia, dar caracterul juridic de bun propriu al imobilului ramane, chiar daca s-a casatorit intre timp, iar un eventual partaj intre el si sotie nu include si eventualele bunuri proprii ale celor doi (adica bunurile dobandite de fiecare inainte de casatorie). In acest caz, fiecare ramane cu ce "a avut" si se partajeaza doar ce au cumparat impreuna!
Exista totusi posibilitatea ca daca respectivul vanzator nu este casatorit si este intr-o relatie de concubinaj, in cazul unui eventual partaj pot avea probleme? Sau poate in vreun fel contractul sa intre in nulitate?
Avand in vedere ca detine titlu de proprietate pe numele sau si nu in coproprietate cu altcineva iar in extrasul de CF nu exista alt proprietar si nu exista sarcini, inseamna ca este singurul proprietar. Concubinajul nu da drept la proprietate Decat daca persoana respectiva concubinul a cumparat impreuna cu celalalt imobilul - coproprietate pe cote parti!

Alte discuții în legătură

Stare civila neprecizata contract vanzare-cumparare RealThing RealThing Buna ziua, Am incheiat ieri un antecontract de vanzare-cumparare pt. un imobil. Eu sunt cumparatoarea. La mine este precizata starea civila, necasatorita, la ... (vezi toată discuția)
Intabulare gresita - proprietar "casatorit", in loc de "necasatorit" - cum este corect alinamada alinamada Buna ziua! Avem si noi o problema, soacra mea vrea sa vanda un apartament pe care este doar ea proprietara, sotul murind in 1990, iar apartamentul a fost ... (vezi toată discuția)
Cumpărare locuință de persoană văduvă Crap Crap Buna ziua daca vreau sa cumpăr o locuintă imi trebui si act de deces al sotului (vezi toată discuția)