avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumpărare locuință de persoană văduvă
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumpărare locuință de persoană văduvă

Buna ziua daca vreau sa cumpăr o locuintă imi trebui si act de deces al sotului
Ultima modificare: Marți, 11 Februarie 2020
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 12:18, 12 Februarie 2020
Nu. Veti declara pur si simplu ca nu sunteti casatorita.
Da, pentru ca nu sunteti necasatorita, ci vaduva.
Starea civila este necasatorita. In registrul de stare civila doamna nu figureaza ca vaduva. De interes dpdv civil nu este faptul ca dansa a fost casatorita si ca sotul ei a decedat ci ca in prezent dansa este necasatorita.
De fapt figureaza, pentru ca certificatul de casatorie poarta mentiunea ca sotul e decedat. Deci doamna e vaduva.
E una sa nu fi fost niciodata casatorita si alta sa fi vaduva. Si in general, din considerente de siguranta, starea civila se dovedeste cu documente, nu cu declaratii. De aceea se numesc acte de stare civila.
De asemenea, distictia trebuie facuta si sub aspectul verificarii regimului matrimonial. Daca persoana la data semnarii contractului declara ca e necasatorita, implicit nu a semnat vreo conventie matrimoniala, sau desi a semnat, prin neoficierea casatoriei, conventia nu si-a mai produs efectele. In schimb, in cazul vaduviei, exista posibilitatea sa fi incheiat vreo conventie matrimoniala, dupa cum exista si posibilitatea ca sotul sa fie in viata.
Ok, deci doamna face dovada faptului ca a fost casatorita si ca sotul sau a decedat cu certificatul de casatorie si certificatul de deces. Dar faptul ca este vaduva si ca, deci, nu s-a recasatorit, nu se constata de catre notarul public pe baza declaratiei doamnei? Imi este greu sa cred ca notarii publici solicita extras pentru uzul organelor de stat din registrul de stare civila pentru fiecare cumparator care declara ca nu este casatorit la data incheierii unui act de dispozitie. Prin urmare, desi numeroase acte normative, inclusiv Legea 119/1996 art 12, prevad ca dovada starii civile se face cu acte de stare civila, in fapt, tot declaratia partii duce la stabilirea starii civile.

Alte discuții în legătură

Succesiune azisimaine azisimaine Mama divorțată își schimbă numele cu cel de dinainte de căsătorie. La ceva timp după divorț, cumpără un imobil, iar în actul de cumpărare este ... (vezi toată discuția)
Intabulare gresita - proprietar "casatorit", in loc de "necasatorit" - cum este corect alinamada alinamada Buna ziua! Avem si noi o problema, soacra mea vrea sa vanda un apartament pe care este doar ea proprietara, sotul murind in 1990, iar apartamentul a fost ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament eu1983 eu1983 Buna ziua , Am achizitionat un apartament dupa casatorie, insa am declarat ca sunt necasatorit , practic apartamentul este pe numele meu . Acum voi divorta ... (vezi toată discuția)