avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Mama divorțată își schimbă numele cu cel de dinainte de căsătorie. La ceva timp după divorț, cumpără un imobil, iar în actul de cumpărare este menționată ca necăsătorită, nu divorțată (din greșeala cui, nu mai contează). Moștenitorii poartă numele tatălui. La momentul succesiunii, vor avea oare probleme moștenitorii din cauză că în act mama este trecută necăsătorită și nu divorțată?
Vă mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 10:30, 18 Iunie 2020
Nu este o greseala, este normal castarea civila a mamei sa fie mentionata ca necasatorita si nu ca divortata. Mostenitorii nu vor avea nici o problema din acest punct de vedere la dezbaterea succesiunii dupa mama lor. Vor demonstra ca mama lor, asa cum se numea in certificatul de nastere, si-a schimbat ulterior numele in urma incheierii divortului.
Vă mulţumesc mult pt răspunsul prompt.
Eu nu consider ca e normal.
O persoana necasatorita nu a fost niciodata casatorita.
O persoana divortata este o persoana care a fost candva casatorita, dar a divortat.
Exista o diferenta atat terminologic, cat si social/juridic.
Nu este acelasi lucru. Ca nu poti sa pui semnul egalitatii intre o domnisoara si o doamna care a fost maritata de 7 ori.
In majoritatea cazurilor, persoanele se jeneaza sa se declare divortate (din cauza perceptiei generale) si afirma ca sunt necasatorite.

Ultima modificare: Marți, 16 Iunie 2020
raluk0207, utilizator
Inteleg si respect punctul dvs de vedere dar mi-l mentin pe al meu.
Necasatorit inseamna, in limba romana, "care nu este casatorit" (indicativ, prezent) si nu "care nu este si nu a fost casatorit vreodata".
Art 99 Cod Civil: Starea civilă se dovedește prin actele de naștere, căsătorie și deces întocmite, potrivit legii, în registrele de stare civilă, precum și prin certificatele de stare civilă eliberate pe baza acestora. (si nu prin hotarari/certificate de divort.
Art. 1 din Legea 119/1996: Actele de stare civilă sunt înscrisuri autentice prin care se dovedește nașterea, căsătoria sau decesul unei persoane.
Care ar fi in opinia dvs diferenta, din punct de vedere juridic, intre o persoana necasatorita si o persoana divortata?
Pai de exemplu din punctul de vedere al proprietatii: o persoana poate fi divortata, insa poate detine in proprietate devalmasa bunuri comune cu fostul sot.
O persoana necasatorita nu poate detine in proprietate decat bunuri proprii.
Apoi, sub aspectul numelui.
O persoana necasatorita poarta/pastreaza numele de la nastere, in timp ce o persoana divortata isi poate schimba numele avut la nastere, prin pastrarea numelui dobandit prin casatorie.
Sub aspectul dreptului familiei: daca o persoana divortata da nastere unui copil, intervine prezumtia de paternitate, ceea ce in cazul unei persoane necasatorite nu se intampla, fiind necesara recunoasterea copilului.
In dictionarul explicativ al limbii romane:
necăsătorit, ~ă a [At: MINEIUL (1776), 173v1/34 / Pl: ~iți, ~e / E: ne- + căsătorit] 1 Care nu este căsătorit Si: celibatar. 2 (Pop; d. viață, trai) Care este specific unui celibatar.

divorțat, ~ă a [At: LM / V: (rar) ~țiat / Pl: ~ați, ~e / E: divorța] (D. oameni) 1 Care a fost căsătorit și s-a despărțit legal de soție (sau de soț) prin divorț (1). 2 Care a obținut divorțul (1).

In privinta art.99, va contrazic.
Art. 99
Dovada stării civile
(1) Starea civilă se dovedeşte prin actele de naştere, căsătorie şi deces întocmite, potrivit legii, în registrele de stare civilă, precum şi prin certificatele de stare civilă eliberate pe baza acestora.
De exemplu, prin certficatul de divort eliberat de notar.
(3) Hotărârea judecătorească dată cu privire la starea civilă a unei persoane este opozabilă oricărei alte persoane cât timp printr-o nouă hotărâre nu s-a stabilit contrariul.
Deci hotararile judecatoresti sunt inscrisuri doveditoare ale starii civile
(4) Dacă printr-o hotărâre judecătorească s-a stabilit o anumită stare civilă a unei persoane, iar printr-o hotărâre judecătorească ulterioară este admisă o acţiune prin care s-a contestat starea civilă astfel stabilită, prima hotărâre îşi pierde efectele la data rămânerii definitive a celei de a doua hotărâri.

Deci hotararile judecatoresti sunt inscrisuri doveditoare ale starii civile.

Alte discuții în legătură

Cumpărare locuință de persoană văduvă Crap Crap Buna ziua daca vreau sa cumpăr o locuintă imi trebui si act de deces al sotului (vezi toată discuția)
Certificat stare civila alina81 alina81 Buna seara, As dori sa stiu daca exista un act doveditor al starii civile ( persoane casatorite sau necasatorite in cazul meu) si daca da unde se ... (vezi toată discuția)
Casatorie în spania 631936597 631936597 Buna seara sunt divorţata de 8 ani si má aflu în situaţie de a má recástori în spania Am furnizat oficiului civil în spania o serie de documente prin ... (vezi toată discuția)