avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Mama divorțată își schimbă numele cu cel de dinainte de căsătorie. La ceva timp după divorț, cumpără un imobil, iar în actul de cumpărare este menționată ca necăsătorită, nu divorțată (din greșeala cui, nu mai contează). Moștenitorii poartă numele tatălui. La momentul succesiunii, vor avea oare probleme moștenitorii din cauză că în act mama este trecută necăsătorită și nu divorțată?
Vă mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 10:30, 18 Iunie 2020
Din definitia postata de dvs rezulta ca "divortat" este persoana care a fost casatorita (in trecut) si care s-a despartit de sot sau sotie (tot in trecut). Ori, pe noi ne intereseaza ca persoana sa declare ca nu este casatorita in prezent - respectiv definitia DEX-ului pentru cuvantul "necasatorit". Ca sa nu ne aventuram prea adanc in semnatica, important este ca persoana nu este casatorita la momentul la care isi declara starea civila si nu ca in trecut a fost casatorita si a divortat.
Certificatele de stare civila sunt certificatele de nastere, casatorie si deces care se elibereaza pe baza actelor de nastere, casatorie si deces. Certificatul de divort nu se elibereaza pe baza actelor de nastere, casatorie sau deces si prin urmare nu se inscrie in prevederile art. 99 al. 1 . Certificatul de divort nu este certificat de stare civila, el se elibereaza pe baza vointei partilor si este un act cu regim propriu care atesta desfacerea casatoriei.
Hotararea judecatoreasca este un inscris doveditor al starii civile pe care o dobandeste o persoana a carei casatorie se desface, respectiv necasatorit.
Ca sa nu pierdem esenta si ca sa ne intoarcem la speta utilizatorului, care este in opinia dumneavoastra consecinta juridica a declararii starii civile ca fiind "necasatorita", in loc de "divortata", la dobandirea unui bun?
Da, a divortat in trecut, ceea ce face ca in prezent starea civila sa fie "divortat", si nu "necasatorit".
Ca atunci cand esti divortat, nu esti pe moment. Este o stare civila care persista si dupa desfacerea casatoriei.
Practic, pe principiul invocat de dvs si o persoana careia i-a murit sotul in urma cu 10 ani, nu este "vaduva", ci necasatorita.
Certificatul de divort face dovada starii civile, aceea de "divortat". Si da, se elibereaza pe baza actului de stare civila. Ca sa desfaci o casatorie, in primul rand trebuie sa faci dovada existentei acesteia, cu insusi certificatul de casatorie.
Ca sa ii divortezi pe Ion si pe Maria, trebuie sa verifici daca sunt casatoriti.
In speta, din fericire nu exista nicio consecinta juridica. Insa aceasta situatie in care o persoana se declara necasatorita si de fapt e divortata, nu este o normalitate, asa cum ati afirmat dvs. Faptul ca la acest moment nu s-a intamplat nimic, nu inseamna ca este o practica ce trebuie continuata.
Imaginati-va urmatoarea situatie: o persoana X se casatoreste si la casatorie isi pastreaza numele.
Ulterior cumpara un imobil si se declara necasatorita. Pe cale de consecinta, nici notarul nu ii verifica regimul matrimonial si implicit, nu afla ca de fapt e casatorita.
Imobilul se intabuleaza ca bun propriu si il vinde mai departe, singura, in frauda sotului.
Va multumesc pentru raspuns. In continuare nu sunt de acord cu dvs.

Consider ca esential este ca partea sa nu fie casatorita la momentul incheierii actului, deci sa fie necasatorita. Nu are importanta daca a fost casatorita anterior iar casatoria a incheiat prin deces sau divort.
Cat timp casatoria a incetat, indiferent daca ea a incetat prin divort sau decesul celuilalt sot, din punct de vedere patrimonial partea urmeaza acelasi regim cu cel al unei persoane care nu a fost vreodata casatorita. Daca exista vreo diferenta, va rog sa ma luminati.
Registrul Naţional Notarial al Regimurilor Matrimoniale (R.N.N.R.M.), ţine evidenţa regimurilor matrimoniale adoptate de soţi şi a convenţiilor matrimoniale și nu a actelor de casatorie incheiate de soti, deci o persoana casatorita care nu a incheiat o conventie matrimoniala sau nu a adoptat un regim specific la incheierea casatoriei nu va figura in nici un fel in RNRM. La fel cum o persoana care a incheiat o conventie matrimoniala sau a adoptat un anumit regim matrimonial si figureaza in RNRM dar care apoi a divortat pe in instanta nu va figura in RNRM ca divortata, va aparea doar cu conventia incheiata sau cu regimul adoptat. La fel si in cazul in care sotul decedeaza - nici o mentiune suplimentara. Deci RNRM-ul nu este un instrument pentru a deslusi starea civila a partii.

Chiar daca legea spune ca starea civila se demonstreaza prin acte de stare civila, pentru starea civila a unei persoane necasatorite, aceasta nu are ce acte sa prezinte, motiv pentru care, in practica, starea civila se stabileste in acest caz tot pe baza declaratiei partii. Iar daca partea declara in fals ... partea declara in fals.

Cata vreme notiunea de "necasatorit" inglobeaza semantic dpdv juridic notiunea de "vaduv" sau "divortat" mi se pare o practica prudenta ca partea sa declare daca este casatorita sau necasatorita. Spun asta avan in vedere primul articol din codul civil care a facut ca din 2011 uzantele sa devina izvor al dreptului civil.

Si eu va contrazic. La majoritatea interogărilor apare ca regim adoptat de soti si comunitatea legală de bunuri.
Nu trebuie sa fi încheiat vreo alta convenție matrimonială.
Sa inteleg ca in viziunea dvs ar trebui verificați doar cei căsătoriți. Restul...ii credeți pe cuvânt.
A fi necăsătorit este total diferit de a fi vaduv sau divorțat.
Din absolut toate punctele de vedere: semantic, lingvistic, juridic etc.
Stările civile sunt 4. Nu 2.
Va multumesc pentru clarificari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumpărare locuință de persoană văduvă Crap Crap Buna ziua daca vreau sa cumpăr o locuintă imi trebui si act de deces al sotului (vezi toată discuția)
Certificat stare civila alina81 alina81 Buna seara, As dori sa stiu daca exista un act doveditor al starii civile ( persoane casatorite sau necasatorite in cazul meu) si daca da unde se ... (vezi toată discuția)
Casatorie în spania 631936597 631936597 Buna seara sunt divorţata de 8 ani si má aflu în situaţie de a má recástori în spania Am furnizat oficiului civil în spania o serie de documente prin ... (vezi toată discuția)