avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie apartament - contestabila sau nu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie apartament - contestabila sau nu?

Bunica mea are 2 apartament pe numele ei (singurii ei copii in viata sunt mama mea si matusa mea au renuntat la partea lor in momentul in care bunicul meu a murit).
Bunica mea vrea sa doneze un apartament mie si un altul verisoarei mele (excluzandu-le in felul acesta pe cele 2 fiice).
Daca la donatie se prezinta un certificat IML care sa ateste ca bunica mea este in deplinatatea capacitatilor mentale si are discernamant, poate fi contestata cu success donatia sau este considerata irevocabila?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 15:29, 19 Iunie 2018
Exista o diferenta intre "contestare" si irevocabilitate.

A revoca un contract de donatie, inseamna ca donatorul se razgandeste. Ceea ce este imposibil.
Donatiile sunt irevocabile. Odata donat un bun, nu ti-l mai poti lua inapoi. Deci, din acest punct de vedere, bunica nu se poate razgandi.
Prin exceptie, donatia poate fi revocata in umatoarele cazuri, prevazute de art.1023 Cod civil
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.

"Contestare" inseamna de fapt reductiune. Adica daca mama si matusa dvs au o problema cu aceste donatii si se supara foarte tare ca bunica a donat apartamentele nepoatelor, pot solicita pe cale judecatoreasca reductiunea donatiilor pentru incalcarea rezervei succesorale de 1/4.
In termeni populari, mama si matusa pot "ataca" donatia pentru ca bunica nu le-a respectat partea de un sfert din mostenire, la care legea le acorda dreptul.
Ceea ce presupune: deschiderea unei actiuni, angajarea unui avocat, expert, taxa judiciata, taxa de timbru, plus niste luni bune de procese pentru ca in final fie sa primeasca un sfert din fiecare apartament(la modul fizic), fie sa primeasca de la dvs si verisoara care o suma de bani reprezentand contravaloarea cotei incalcate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi revocată donația unui imobil după decesul unuia dintre donatori? karmakay karmakay Buna ziua, As dori sa asflu drepturile de mostenitor al mamei mele pentru apartamentul in care locuieste tatal ei. Mentionez ca apartamentul a fost donat de ... (vezi toată discuția)
Donație gabrielion gabrielion Buna ziua!Dupa ce parintii au donat un apartament unicului copil,cu conditia de uzufruct iar intre timp tatal a decedat,se mai poate ataca in vreun fel ... (vezi toată discuția)
Donație revocabila Gabriel19901 Gabriel19901 Vreau sa cumpăr un apartament care este obținut prin donație. Proprietarul l-a obținut prin donație de la fiul sau iar acesta (fiul) are procura sa ... (vezi toată discuția)