Exista o diferenta intre "contestare" si irevocabilitate.
A revoca un contract de donatie, inseamna ca donatorul se razgandeste. Ceea ce este imposibil.
Donatiile sunt irevocabile. Odata donat un bun, nu ti-l mai poti lua inapoi. Deci, din acest punct de vedere, bunica nu se poate razgandi.
Prin exceptie, donatia poate fi revocata in umatoarele cazuri, prevazute de art.1023 Cod civil
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.
"Contestare" inseamna de fapt reductiune. Adica daca mama si matusa dvs au o problema cu aceste donatii si se supara foarte tare ca bunica a donat apartamentele nepoatelor, pot solicita pe cale judecatoreasca reductiunea donatiilor pentru incalcarea rezervei succesorale de 1/4.
In termeni populari, mama si matusa pot "ataca" donatia pentru ca bunica nu le-a respectat partea de un sfert din mostenire, la care legea le acorda dreptul.
Ceea ce presupune: deschiderea unei actiuni, angajarea unui avocat, expert, taxa judiciata, taxa de timbru, plus niste luni bune de procese pentru ca in final fie sa primeasca un sfert din fiecare apartament(la modul fizic), fie sa primeasca de la dvs si verisoara care o suma de bani reprezentand contravaloarea cotei incalcate.