Buna ziua,
As dori sa asflu drepturile de mostenitor al mamei mele pentru apartamentul in care locuieste tatal ei.
Mentionez ca apartamentul a fost donat de catre bunici nepotilor, iar dupa moartea bunicii, bunicul vrea sa anuleze titlul de donatie si sa vanda apartamentul stiind ca succesiunea dupa bunica nu a fost facuta.
As dori sa aflu daca poate anuleze donatia si sa vanda apartamentul fara acordul mamei( unicul copil)
Dacă bunicii au donat deja apartamentul din timpul vieții și nu mai există alte bunuri nu aveti pe ce bunuri si de ce să faceti succesiunea după bunica.
Imobilul este transmis deja.
Donația nu mai poate fi anulată după bunul plac al bunicului, decât pentru ingratitudine.
Cazurile de ingratitudine sunt limitați prevăzute de Codul civil, adica
Art. 1023
Cazuri
Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.
Mama, ca descendent poate deschide pe cale judecătorească o acțiune pentru reductiunea donatiei întrucât i-a fost încălcată rezerva succesorala.
Art. 1095 cod civil
Termenul de prescripţie
(1) Dreptul la acţiunea în reducţiune a liberalităţilor excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moştenirii sau, după caz, de la data la care moştenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităţilor.
(2) În cazul liberalităţilor excesive a căror existenţă nu a fost cunoscută de moştenitorii rezervatari, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când au cunoscut existenţa acestora şi caracterul lor excesiv.