avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate fi revocată donația unui imobil după decesul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate fi revocată donația unui imobil după decesul unuia dintre donatori?

Buna ziua,
As dori sa asflu drepturile de mostenitor al mamei mele pentru apartamentul in care locuieste tatal ei.
Mentionez ca apartamentul a fost donat de catre bunici nepotilor, iar dupa moartea bunicii, bunicul vrea sa anuleze titlul de donatie si sa vanda apartamentul stiind ca succesiunea dupa bunica nu a fost facuta.
As dori sa aflu daca poate anuleze donatia si sa vanda apartamentul fara acordul mamei( unicul copil)
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Dacă bunicii au donat deja apartamentul din timpul vieții și nu mai există alte bunuri nu aveti pe ce bunuri si de ce să faceti succesiunea după bunica.
Imobilul este transmis deja.
Donația nu mai poate fi anulată după bunul plac al bunicului, decât pentru ingratitudine.
Cazurile de ingratitudine sunt limitați prevăzute de Codul civil, adica
Art. 1023
Cazuri
Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:

a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;

b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;

c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.

Mama, ca descendent poate deschide pe cale judecătorească o acțiune pentru reductiunea donatiei întrucât i-a fost încălcată rezerva succesorala.
Art. 1095 cod civil
Termenul de prescripţie
(1) Dreptul la acţiunea în reducţiune a liberalităţilor excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moştenirii sau, după caz, de la data la care moştenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităţilor.

(2) În cazul liberalităţilor excesive a căror existenţă nu a fost cunoscută de moştenitorii rezervatari, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când au cunoscut existenţa acestora şi caracterul lor excesiv.

va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra
Si tatal mamei era mostenitor rezervatar al sotiei sale, si el are calea reductiunii in instanta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tatăl mamei (adică bunicul) este unul dintre donatori.
Ar fi lipsit de noimă ca însuși donatorul să invoce încălcarea rezervei succesorale...
Asa e, dar userul intreaba de anularea donatiei, pare ca s-a razgandit. Ai dreptate insa, nu mi-am pus asa problema.

Alte discuții în legătură

Anulare donatie - e posibila? modalitati antonie-ana-maria antonie-ana-maria Buna ziua.As dori sa stiu daca acum 16 ani sa facut o donatie al unui apartament,apartament obtinut printr-o mostenire.Cei 2 mostenitori au donat apartamentul ... (vezi toată discuția)
Despre donatie catre copilul tu pascamaria pascamaria Am 2 fiice una cu probleme psihice si cealalta sanatoasa.Pentru protectia lor am facut fiecareia donatie cate o proprietate cu conditia sa locuiesc pana ... (vezi toată discuția)
Donatie sorin45 sorin45 cum pot ataca un act de donatie fara clauza? (vezi toată discuția)