Am 2 fiice una cu probleme psihice si cealalta sanatoasa.Pentru protectia lor am
facut fiecareia donatie cate o proprietate cu conditia sa locuiesc pana la sfarsitul
vietii intr'o parte, este de fapt fostul meu apartamentul meu iar la cealalta fiica este
o casuta pe care am cumparato adata cu terenul pe care ea a construit o vila si vara
mai stam eu si sotul meu pentru ca suportam mai usor caldura.In concluzie fiecare
are casa ei si promisiunea donatiilor dupa moartea noastra.problema este ca mai asles cea mare se poarta urat cu noi,noi ce putere mai avem sa pretindem o comportare civilizata
In primul rand donatiile sunt acte intre vii, nu pentru cauza de moarte. Pentru cauza de moarte sunt testamentele. Daca faceti donatii catre cele doua fiice le faceti cu scutire de raport pe amandoua mentionand in fiecare donatie ca ati fratificat si pe cealalta fiica. Donatiile le puteti face pe amandoua cu uzufruct, care se va sterge la moarte ultimului dintre soti.
Revocarea donatiilor se face pentru ingratitudine si neindeplinirea sarcinilor. Noul Cod civil suprima revocarea pentru surveninenta de copil. Acestea nu opereaza de drept. Cazuri de revocare pentru ingratitudine:
- atentat la viata donatorului, a unei persoane apropiate lui sau stiind ca altii intentioneaza sa atenteze nu l-a instiintat
- fapte penale, cruzimi sau inhurii grave aduse donatorului
- refuzul nejustificat de alimente
Dreptul la actiune prin care se solicita revocarea pentru ingratitudine se prescrie in termen de 1 an din ziua in care donatorul donatorul a stiut ca donatarul a savarsit fapta de ingratitudine sau poate fi introdusa si de mostenitorii acestuia numai in cazul in care donatorul a decedat in termeneul de 1 an de la savarsirea faptei de ingratitudine fara sa l fi iertat pe donatar.
buna seara
am si eu oproblema:am ingrijit-o pe bunica mea timp de 5 ani,care era paralizata,ea la un an dupa ce s-a imbolnavit mi-a facut contract de donatie cu uzufruct viager si scutire de rapot.Ea a decedat in urma cu un an.As dori sa intreb daca aceasta donatie poate fi atacata(adica imobilul care mi la lasat mostenire),bunica nemaiavand copii in viata,fiind 4 nepoti.
Fiind scutita de raport, ea nu poate fi supusa reductiunii liberalitatilor excesive decat daca se incalca rezerva succesorala, in acest caz fiind de 3/4.