Buna ziua. Daca decedatul a facut donatie unuia dintre fii, rezultat din a doua casatorie, ceilalti fii (care sunt utilizatorii imobilului) pot ataca donatia?Cum pot intra in posesia unui duplicat al actului de donatie(avand in vedere ca notarul a refuzat sa ii elibereze duplicat)? Au vreo sansa ceilalti frati sa atace si sa castige in instanta casa donata?
Ceilalti frati pot obtine reductiunea liberalitatilor excesive care incalca rezerva.Donatia se poate ataca la instanta in anumit termen, in functie de data intomirii actului .Sunt prea putine date pentru un raspuns exact.
In cazul in care vor cere reductiunea donatiei, cota celorlalti frati este de jumătate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, li s-ar fi cuvenit ca moştenitori legali.
Deschideţi procedura succesorală după defunct, PE CALE JUDICIARÃ!
- Anexaţi cererii de chemare în judecată TITLUL DE PROPRIETATE al bunului pe care vreţi să-l partajaţi.
- Cereţi să se stabilească cotele în calitate de moştenitori.
- Cu siguranţă PÂRÂTUL VA DEPUNE LA DOSARUL CAUZEI O COPIE A ACTULUI DE DONAŢIE.
- Cereţi reducţiunea liberalităţilor excesive, aici clar s-a încălcat rezerva succesorală.
A se băga de seamă: Procedura succesorală este foarte complexă, se prezumă că acest caz este complex, este indicat consultarea unui jurist în vederea efectuării tuturor actelor procedurale din dosar.
Nu exista donatie cu clauza de intretinere.
In acest caz este vorba despre un contract de intretinere, care se supune cu totul altor reguli.
Prezentati actul respectiv si, chiar in lipsa acestuia, mergeti la un avocat pentru a primi lamuriri si sfaturi concrete.