avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz cu probleme
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz cu probleme

Buna ziua. Recent am primit o instiintare ca intru in preaviz cf. art. 75, alin. 1 si cf. Contract individual de munca pe motiv ca nu mai are bani sa ma plateasca si ca nu sunt eficient. Bani nu are, cat despre eficienta, din lipsa de alte persoane in firma pot sa spun ca am muncit total altceva fata de ce am discutat la angajare. Am semnat-o. Dupa semnare au urmat o serie de discutii: sa plec mai repede de incheierea preavizului, sa imi consum zilele de concediu ramase in timpul preavizului, cum ca nu imi mai plateste nimic daca nu fac asa, cum ca ultimul decont de cheltuieli depus nu mi-l plateste, etc. Intentionez sa fac intreg preavizul si sa imi plateasca concediul in plus. Decontul nu stiu cum sa fac cu el, tot timpul am primit bani cu tzaraita si acum mai am de recuperat ceva dinainte + ultimul decont. Am observat recent ca discuta cu avocatul pe aveasta tema. Credeti ca pot sa raman fara bani? Ar trebui sa fac ceva inainte de a mi se termina perioada de preaviz? Sau dupa? Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac, deoarece sunt prima data in aceasta ipostaza. In cate firme am lucrat nu am avut niciodata reprosuri, acuma mi-a trebuit sa lucrez cu firme de 2 persoane care in decurs de o jumate de an a angajat si dat afara 6 oameni, inainte de mine a mai rulat vreo 5; are sub 2 ani de functionare. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:42, 20 Iunie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lichidare în perioada de probă luciangav luciangav Speța este probabil des întâlnită. Angajatorul îi propune salariatului o retribuție mai mică pe hârtie, urmând să-i dea \"la negru\" o oarecare ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu vrea sa imi plateasca salariul pirlea pirlea Bunaziua,m-am angajat de o luna si o saptamana la o firma care se ocupa de autostrazi,am fost apelat telefonic de catre patroana in vederea angajarii ca sofer ... (vezi toată discuția)
Neplata salariul Ana ionela Ana ionela Firma nu a platit salariul de 2 luni.ce pot sa fac? (vezi toată discuția)