avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna ziua! Doresc sa intreb daca se mai acorda in anul ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna ziua! Doresc sa intreb daca se mai acorda in anul 2018 concediu paternal de 5 zile lucratoare ??

Sunt angajat de curand la o firma,si peste o luna va naste sotia,si am cerut informati la personal legate de concediu paternal care se acorda timp de 5 zile lucratoare,si mi-sa comunicat ca legea s-a schimbat de la 1 ianuarie 2018,si nu se mai acorda nici o zi libera,este adevarat???
Cel mai recent răspuns: Iulian781 , utilizator 20:20, 20 Iunie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nu s-a modificat...

Legea 210/1999
art.2
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului, justificat cu certificatul de naștere al acestuia, din care rezultă calitatea de tata a petitionarului.
......

art.4
(1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat în condițiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.
.....

[ link extern ]

sau

[ link extern ]
Si daca angajatorul sustine in continuare ca legea a fost modificata si nu recunoaste ca trebuie sa imi acorde cele 5 zile prevazute de lege,ce este de facut?
acest răspuns util
Puteti sesiza ITM-ul.
Ok! Este usor de zis,dar va dati seama cand voi sesiza ITM eu voi fii dat afara de la locul de munca sub diverse motive.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iunie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
acest răspuns util
Atunci nu mai solicitati asa ceva, daca nu apelati si la institutiile cu drept de control cand vi se incalca drepturile.

Inspectorii de munca sunt obligati să păstreze confidenţialitatea oricărei reclamaţii care semnalează nerespectarea prevederilor legale în domeniul reglementat de prezenta lege şi să nu dezvăluie conducătorului persoanei juridice şi persoanei fizice sau reprezentantului acestora faptul că inspecţia a fost efectuată ca urmare a unei reclamaţii.
(art.18 din Legea 108/1999)
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iunie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Zile libere acordate sotului la nasterea unui copil CrisIndi CrisIndi Buna ziua, Va scriu cu rugamintea de a ne ajuta pe mine si pe sotul meu cu o lamurire privind zilele libere acordate de catre angajator la nasterea unui ... (vezi toată discuția)
Zile libere tata la nasterea copilului friday_325 friday_325 Buna ziua, ma intereseaza daca in calitate de angajator sunt obligat sa acord 5 zile de concediu tatalui, la nasterea unui copil, daca nu exista contract ... (vezi toată discuția)
Concediu tata dupa nasterea copilului GabriellaS GabriellaS Buna ziua, La cate zile de concediu are dreptul tatal, dupa nasterea copilului? Are acest drept si daca firma nu are un Contract Colectiv de Munca? Cererea ... (vezi toată discuția)