avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită precsriptie
Discuție deschisă în Executare silită

precsriptie

Buna seara ,
Contract de credit prescris , cesionat catre o firma specializata , se obtine incuviintarea executarii silite , se incepe procedura , nu poate fi opus executorului , prescriptia . La ultimul act executional , proiectul de distribuire , invoc pe cale contestatiei la executare , prescriptia contractului art 705 CPC , art 1 , Decret 167 si sunt in drept sa procedez astfel . La fond contestatia se respinge , instanta invocand art 713 alin3 " nu se poate face o noua contestatie pentru motive care existau la data primei contestatii " . Avand in vedere ca in CC si CPC , nu este reglementat foarte clar momentul la care se poate invoca prescriptia , mai degraba as spune , ca aceasta se poate invoca pe tot parcursul executarii silite , am dreptate sau nu ? Nu inteleg , de ce fondul , a evitat un raspuns foarte clar la contestatia la executare …
Multumesc mult ,
dana
Cel mai recent răspuns: Company Advising , utilizator 10:59, 25 Iunie 2018
Nu va suparati , dar am citit articolele din Codul Civil 2500 si urmatoarele , 705 si urmatoarele din Codul de procedura , inclusiv Decretul 167 si nicaieri , nu se mentioneaza , ca prescriptia se invoca la primul act de executare silita si la ce moment . In situatia , in care un executor incepe o asemenea procedura , emite somatia , eu in calitate de debitor , nu fac contestatie la executare " ca nu ma duce mintea " , dar cand un alt executor finalizeaza procedura , se trezeste si primul executor sa se inscrie la distribuire , atunci , fac contestatie la executare invocand prescriptia - de ce este in neregula ? De ce fondul , in loc sa judece cauza , argumenteaza pe art .713 alin 3 , ca incerc o repunere - lucru complet neadevarat - nu am mai depus nici o alta contestatie in afara de aceasta . De ce sa nu am castig de cauza in apel , aratand toate acestea ? Poate imi puteti raspunde ...
Multumesc
Daca puteti face dovada ca nu ati luat la cunostinta de prima executare, atunci puteti depune contestatie. Repet: trebuie vazute si actele. Totusi, legat de prescriptie, imaginati-va ca debitorii ar putea solicita constatarea acesteia pe tot parcursul dosarului de executare daca ar fi asa cum spuneti dvs.

Eu inteleg ca sunt mai multe executari silite si ca nu ati depus contestatie pentru prima excutare, iar acum executorul continua cu actele de executare. Trebuie vazut de ce a trecut timp intre primele acte de executare si cele de acum.

Repet, dvs. aveati posibilitatea sa depuneti contestatie cand ati luat la cunostinta de executare. Afirmatia ca "nu va duce mintea" nu sta in picioare, deoarece aveati posibilitatea consultarii unui avocat.
Buna ziua ,
Uitati cum stau lucrurile : este o executare silita a unui contract de credit dupa ani de zile - executorul , obtine incuviintarea in 2014 , si ultimul act este o somatie trimisa la inceputul lui 2015 , dupa care totul ramane in nelucrare . In iunie 2017 , se inscrie la proiectul de distribuire , intr- alta executare care a fost finalizata . Deci , timp de 2 ani , nu face absolut nimic , se inscrie la distribuire si vrea recuperarea creantei . La acest moment , am depus contestatie la executare : nu exista decizie de conexare a dosarelor respective ( sunt doi executori diferiti !), este intervenit termenul de prescriptie asupra dreptului creditorului de a cere executarea silita , in niciun articol din Codul Civil , Codul de procedura civila , Decretul 167/1958 , nu se mentioneaza ca invocarea prescriptiei se face la primul act de executare - este corect ? Spuneti-mi , daca faptul ca nu mi se permite invocarea prescriptiei la acest ultim act de executare nu este o incalcare a dreptului constitutional la aparare ? Eu asa cred , ca nu este posibil sa nu ai dreptul la aparare , pentru ca este statuat din practica si nu din Codurile respective sau alte legi , sa invoci prescriptia la primul act de executare ; prescriptia functioneaza oricum pe toata perioada .
Multumesc
Nu este nicio incalcare. Invocarea prescriptiei in faza de executare se face prin insasi contestatia la executare, contestatie ce trebuie depusa in termenele prevazute de Codul de Procedura Civila si anume: in termen de 15 zile de la data comunicarii primelor acte de executare sau de la data luarii la cunostinta. In concluzie, daca nu ati depus contestatie la executare atunci, acum nu aveti nicio sansa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

contestatie la executare sau actiune de drept comun ?... preda1 preda1 Calificarea contestatie la executare sau actiune de drept comun , Buna ziua , Este vorba de un dosar de executare silita si are urmatoarele dificultati : ... (vezi toată discuția)
Prescriere! ranedo ranedo In 15.05.2012 am facut ultima plata pentru un credit. In 09.12.2012 este ultimul demers al Executorului. Cand se prescrie ? (vezi toată discuția)
Buna ziua. am depus o contestatie la executare adresa poprire ... Chestiuta Chestiuta Buna ziua. Am depus o contestatie la executare Adresa poprire emisa la 18.03.2020. Mentionez ca executarea silita propriu zisa a fost dispusa de instanta in ... (vezi toată discuția)