avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită contestatie la executare sau actiune de drept comun ...
Discuție deschisă în Executare silită

contestatie la executare sau actiune de drept comun ?...

Calificarea contestatie la executare sau actiune de drept comun ,
Buna ziua ,
Este vorba de un dosar de executare silita si are urmatoarele dificultati : incepe in 2013 dupa care este lasat in nelucrare pana in 2017 , cand se inscrie la masa credala . Depun contestatie la executare fata de ultimul act , adica proiectul de distribuire cand vad ca s-au inscris la masa credala , invocand prescriptia dreptului la actiune . Instanta de fond , respinge , motivand prin art.712 , alin 3 , care nu este intemeiata , avand in vedere ca nu se mentioneaza in legislatie ( coduri si decretul 167 ) fata de care act de executare trebuie constatata prescriptia , primul act de executare sau ultimul , acum dosarul este in faza apelului . Intre timp , au aparut doua decizii , una a Tribunalului definitiva in alta cauza nu a mea , care spune ca este prescris dreptul , atata timp , cat in cadrul procedurii de executare nu sunt efectuate acte de executare valide si decizia CJUE cu privire la invocarea clauzelor abuzive in timp . Aceste doua decizii le invoc in fata instantei de apel , in calitate de parte vatamata si legea imi permite aceasta .- urmeaza sa fie judecat . Separat , insa am introdus si actiune pe dreptul comun , pretentii , fata de creditor si executor , prin care solicit cele mentionate mai sus - constatarea prescriptiei fata de dreptul la actiune si constatarea existentei clauzelor abuzive din contract . Primesc notificare de la judecatoria respectiva , care imi spune , urmatoarele : sa precizez daca este contestatie la executare sau actiune de drept comun si la cel de al doilea aspect sa mentionez cadrul procesual pasiv . Intrebari : 1. Intrucat , am deja depusa o contestatie la executare care este in acest moment in apel , intentia mea este sa merg pe actiune de drept comun ( pretentii ) , este abordarea corecta ? 2. Ce inseamna cadrul procesual pasiv - se refera la identificarea partilor ? Adica sa mentionez in clar , desi am facut-o deja , datele de identificare ale creditorului si executorului ?
In speranta ca voi primi niste raspunsuri , cat de curand ,
Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: preda1 , utilizator 17:02, 15 August 2020
In astfel.de cazuri se impune ca avocatul.sa studieze dosarul.
Daca contestati o executare este contestatie la executare.
Daca exista mai multe probleme.de natura juridica fara a se vedea dosarul nu se poate trage o concluzie juridica în mod profesionist deoarece fiecare detaliu poate da naștere la o abordare juridică contradictorie in fata instantei.
Inteleg , ceea ce imi spuneti insa , am avut candva incredere intr-un profesionist care nu si-a facut treaba asa ca este discutabila o asemenea decizie . Intrebarile as spune ca sunt clare respectiv : 1. daca am deja o contestatie la executare in faza apelului o a doua , nu va duce imediat la exceptia autoritatii/puterii de lucru judecat invocat de catre instanta de fond ? De aceea as opta pentru actiunea de drept comun , chiar daca este vorba de o procedura de executare - eu nu mai contest executarea , decat din perspectiva constatarii prescriptiei si a clauzelor abuzive , avand in vedere si cele doua decizii despre care am amintit aparute ulterior anului 2017 , pentru ca daca ar fi aparut inainte de pronuntarea instantei de fond si la momentul introducerii contestatiei as fi putut sa le mentionez . In actiunea de drept , amintesc de procedura de executare ca si cronologie a faptelor , nu solicit decat constatarea prescriptiei si a existentei clauzelor abuzive , respectiv suma care mi se pune in sarcina - considerati ca este o contestare a executarii silite ? 2. in privinta cadrului procesual pasiv , de asemenea intrebarea cred ca este clara - se refera la mentionarea partilor sau nu ?
Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 August 2020
preda1, utilizator
Calitatea procesuala pasiva se refera la parati.

Ca profesionist nu pot răspunde la pct. 1 pentru ca as contrazice toate principiile mele profesionale.
De .mai bine de 20 consider ca trebuie analizat cazul pe acte și nu pe vorbe in astfel de spete.
Eu sunt avocat de detaliu si pot schimba soarta unui proces de la un singur detaliu.
Nu port discutii generale cand trebuie studiat dosarul si nici nu este profesionist a se proceda altfel.
Oricum, fara avocat nu cred ca veti face fata tehnicitatii cauzei.Va spun acest lucru pentru ca sunt avocat foarte tehnic și îmi dau seama cat poate duce cineva care nu are dreptul la baza.

Ultima modificare: Sâmbătă, 15 August 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Am inteles , ma voi gandi . Multumesc .
Ramane insa o intrebare - daca in actiunea de drept comun introdusa , cronologia faptelor comise de creditor/executor din cadrul procedurii de executare silita si enumerarea acestora , pana la solicitarea celor mentionate , este o contestare a executarii silite sau nu ?
Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 August 2020
preda1, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie executare silita remusbv8 remusbv8 Buna ziua, Am fost executat silit pentru niste credite din 2018 pentru un IFN dar dupa verificare pe acele contracte de credit nu apare semnatura mea fizica ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare? nelamurire jondoe1 jondoe1 Ora estimata: 08:30 Complet: Camânari/incidente 15 Tip solutie: Admite cererea Solutia pe scurt: Admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a BEJ M ... (vezi toată discuția)
Incalcare sentinta judecatoreasca de catre executor alanss alanss Buna ziua! Am o decizie judecatoreasca de anulare a actelor de executare silita pentru un credit de nevoi personale. Pentru o luna executorul judecatoresc a ... (vezi toată discuția)