Daca poate cineva sa ma ajute... Am avut un proces de stabilire paternitate lung-2 ani, dar sentinta si decizia au continut numai domiciliul tatalui, fara CNP, data de nastere si alte date personale ale lui. Deoarece la starea civila unde am schimbat certificatul copilului nu au acceptat aceste date spuse de mine (venisem cu recunoastere pe cale judecatoreasca) au pus liniuta in dreptul lor in registrul starii civile. E pacat ca dupa atata judecata lucrurile sa nu fie complete. Asa ca am facut cerere de completare dispozitiv cu aceste date. A fost respinsa ca nefondata, langa ea aparand sintagma- se respinge exceptia lipsei de interes. Ce inseamna acest lucru? Eu ceream o simpla adeverinta cu aceste date. Se merita sa mai fac apel? Sunt extenuata dupa 2 ani de judecati, chiar m-am imbolnavit. Mentionez ca nu mai am avocat.
Codul Familiei prevede doua cai de stabilire a paternitatii: recunoasterea si stabilirea pe cale judecatoreasca. Ceea ce inseamna ca ori de cate ori tatal nu-si recunoaste copilul, mama, ori in lipsa ei, reprezentantul legal, il pot actiona in justitie, cerand ceea ce i se cuvine de drept copilului, dand curs principiilor care guverneaza aceasta materie: principiul ocrotirii copilului, al stabilirii adevarului cu privire la paternitate, al egalitatii in drepturi dintre copilul din casatorie si cel din afara ei.
Cererea de chemare in judecata trebuie introdusa in numele copilului ca singur titular al dreptului la actiunea in stabilirea paternitatii. Atunci cand copilul este minor, ea poate fi introdusa de mama, iar in lipsa mamei, de reprezentantul legal.
Pentru a putea fi justitificat interesul , se cer a fi indeplinite unele conditii:
- interesul sa fie legitim si juridic; sa fie personal si direct; sa fie nascut si actual.
- Exceptia lipsei de interes este o exceptie de fond, absoluta si peremptorie. Aceasta va putea fi invocata ori de câte ori nu e îndeplinita vreuna din primele doua cerinte (pct.1 si 2), iar solutia va fi respingerea cererii ca lipsita de interes (solutie de inadmisibilitate);
Conditia calitatii procesuale: – presupune existenta unei identitati între titularul dreptului afirmat si persoana reclamantului (calitate procesuala activa), precum si între subiectul pasiv al raportului juridic litigios si persoana pârâtului (calitate procesuala pasiva; reclamantul este cel care trebuie sa justifice atât calitatea sa procesuala activa, cât si pe cea pasiva; ulterior sesizarii, instanta trebie sa verifice îndeplinirea conditiei calitatii procesuale, iar în unele materii însasi legea stabileste persoana care are legitimarea procesuala activa (art.329 C.proc.civ., art. 52, 54, 58 si art. 59 C. fam.etc.); în aceasta materie putem vorbi de o transmisiune a calitatii procesuale, care poate fi – dupa caz - legala sau conventionala.
- Exceptia lipsei calitatii procesuale este o exceptie de fond, absoluta si peremptorie. Daca instanta va constata exceptia întemeiata, va respinge cererea ca fiind introdusa de o persoana fara calitate procesuala activa , sau ca fiind introdusa împotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva ( ambele fiind solutii de inadmisibilitate);
- uneori, legea confera legitimare procesuala activa unor persoane / organe care nu justifica un interes personal (ex.-art. 974 C. civ., art. 45 alin. (1) C. proc. civ. etc.);
Facand aceste precizari am dorit sa va expun cam ce spune legea in privinta interesului si a calitartii procesuale active. Dvs. aveti interes in cauza, reprezentandu-l pe copil , chiar daca nu justificati un interes personal in cauza.
Sfatul meu este sa urmati si calea apelului chiar daca va fi un plus de stress si chiar daca ati obosit prin instante, trebuie sa aveti convingerea ca merita, de dragul copilului dvs. si a situatiei sale .
Va multumesc frumos pentru raspunsurile promte. Am incercat sa ma documentez cat mai mult in acest proces, deoarece la inceput mi-a fost respinsa cererea ca fiul meu sa poarte numele tatalui pe motiv ca nu am argumentat de ce vreau acest nume. Eu nu am terminat dreptul, ci o facultate care tine, sa zicem, de stiintele exacte, de aceea am interpretat in mod mai rigid acele articole de lege, fara sa acord prea multa importanta cuvantului POATE care exista acolo (chiar daca aveam avocat). Nu m-am gandit o clipa ca i se va refuza copilului acest drept. Apoi am facut apel pe care l-am castigat si nu a mai fost recurat. Insa la Sfat m-am lovit de problema pusa mai sus (nu au acceptat acele date spuse de mine, nici daca mergea el in persoana...au zis doar pe cale judecatoreasca). Si mie mi s-a parut logic ca aceste date sa-i fi fost luate in momentul in care a declarat in fata instantei ca-l recunoaste, altfel orice om cu acelasi nume, sa zicem, Popescu X, ar putea fi tatal copilului meu.
In cerere am scris: vă rog să binevoiţi a dispune completarea dispozitivului Sentinţei Civile cu datele personale ale pârâtului (CNP, dată şi loc de naştere, nume părinţi, adresă pârât). Aceste date îmi sunt absolut necesare la oficiile de Stare Civilă ale sectoarelor 5 (unde s-a născut minorul) şi 6 (unde locuieşte minorul) pentru modificarea şi completarea datelor de stare civilă ale minorului, având în vedere că prin Sentinţa Civilă, pronunţată în dosar, instanţa a omis să menţioneze datele personale ale pârâtului.
Probabil am gresit punand ultima propozitie din fraza, dar asa am judecat eu. N-am stiut ca aceasta cerere de completare dispozitiv este practic un proces. Am avut un termen la care el a cerut amanare sa ia la cunostiinta, apoi eu am facut cerere de judecata in lipsa (acum stau in provincie la mama si mi-era greu cu aceasta naveta), in care am cerut o copie dupa BI (asta inseamna de fapt aceste date). Cand am verificat pe net sapt asta am ramas stupefiata ca mi s-a respins cererea.
Am citit pe net ca aceasta exceptie ridicata de el sau de instanta (nu stiu exact) are caracter dirimant. Asta inseamna ca daca este admisa anuleaza procesul dinainte si trebuie s-o iau de la capat????Daca nu....am sa fac apel, dar daca ...da.........nu cred ca mai pot suporta.......
Exceptia lipsei de intres ( interesul fiind una dintre conditiile de exercitiu ale actiunii civile) e una de fond , permptorie(tinde la respingerea , la anularea actiunii ) , si imprescriptibila ( nu exista vreo durata in timp in care poate fi invocata, datorita importantei acesteia ).
Instanta de judecata, analizand exceptia , va dispune respingerea actiunii pentru lipsa interesului , sau ca fiind una inadmisibila.
Insa nu e regasita in situatia expusa de dumneavoastra.
din ceea ce relatati dumneavoastra eu deduc urmatoarele: ati formulat cerere de completare a dispozitivului cu datele personale ale paratului.judecata cererii se face cu citarea partilor. prin urmare deduc ca partea adversa a ridicat exceptia lipsei de interes, exceptie ce a fost respinsa de catre instanta. referitor la respingerea cereri dumneavoastra - din putinele date pe care le-ati oferit - completarea dispozitivului se face numai in cazul in care instanta nu s-a pronuntat asupra unei cereri principale sau accesorii, ori asupra unei cereri conexe sau incidentale. din ceea ce ati aratat aici nu prea ar merge completarea dispozitivului, decat foarte fortat. sincer eu as fi incercat o cerere de indreptare a erorii materiale prin omisiune. asta in cazul in care la dosar ar exista datele paratului. dar completare dispozitiv sincer... exact cum ati spus instanta a omis prin urmare mai degraba as merge pe indreptarea erorii materiale. dar, repet daca datele au existat la dosar .
apoi, nu este vorba de un alt proces, ci de o procedura - ar trebui sa fie simpla - prin care sa se rezolve problema dumneavoastra si stati linistita nu e atat de grav precum pare ca vi s-a respins cererea. nu o luati de la capat in nici un caz.
daca nu puteti cere indreptarea erorii materiale, atunci va trebui sa faceti un alt proces prin care sa solicitati completarea certificatului de nastere, dar asta este deja alta poveste...
Alte discuții în legătură
Exceptie peremtorie
otto2007
Buna seara,
As avea o intrebare: Angajatorul introduce o actiune impotriva angajatului avand ca temei de drept art. 270 Codul muncii.
Actiunea e completata ( ... (vezi toată discuția)