avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... dobandirea cetateniei romane
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

dobandirea cetateniei romane

Buna ziua
Un cetatean roman s-a casatorit in Ungaria cu o cetateana maghiara.Cetateanul are cele doua cetatenii.S-au nascut copii in Ungaria.Intrebarea mea este daca unul din copii care este inca minor nu a a amplinit 18 ani si vrea cetatenia romana ce trebuie facut.Am citit ca daca unul din parinti are cetatenia romana prin nastere si copii o au.Ma intereseaza demersurile care trebuie facute si cat dureaza.Si unde trebuie sa apeleze.Multumesc
Cel mai recent răspuns: mariamagdalena45 , utilizator 14:29, 24 Iunie 2018
Se solicita transcrierea certificatelor de nastere maghiar al minorilor si eliberarea certificatului de nastere romanesc pentru fiecare dintre ei.

Cererea de transcriere a certificatului de naştere al copilului minor va trebui să cuprindă fotocopii ale actelor de identitate ale ambilor părinţi, certificatul de căsătorie în fotocopie, precum şi certificatele de naştere ale părinţilor.

În situaţia în care minorul are vârsta de până la 14 ani, celălalt părinte, cetăţean străin, trebuie să-şi dea acordul cu privire la dobândirea cetăţeniei române a copilului minor.
În cazul în care copilul are peste 14 ani este necesar să se prezinte consimţământul notarial al parintelui cu privire la dobândirea cetăţeniei române.

Cererea de transcriere se adresează primarului localităţii de domiciliu, pentru cetăţenii români cu domiciliul în România, primarului localităţii de ultim domiciliu avut în ţară în cazul cetăţenilor români domiciliaţi în străinătate sau Primarului Sectorului 1, în cazul cetăţenilor români care nu au avut niciodată domiciliul în România.

In speta, cetatenia romana a minorilor a carui parinte este cetatean roman, se dobandeste prin efectul legii astfel ca nu mai este necesar alt demers.

Dupa obtinerea certificatului de nastere romanesc se va solicita eliberarea pasaportului romanesc.
Ultima modificare: Duminică, 24 Iunie 2018
ContSters82289, utilizator
Multumesc ptr raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transcrierea certificatelor sau extraselor de pe actele de nastere eliberate de autoritatile straine Ares-3 Ares-3 În cazul copiilor a căror naştere s-a produs în străinătate şi care au fost înregistraţi la autorităţile străine competente, părinţii ... (vezi toată discuția)
Transcriere certificat Yly2020 Yly2020 Tatal refuza sa imi transcrie certificatu de nastere la copil... Noi fiind necasatoriti si despartiti de la varsta de doua luni a copilului... Ce pot face ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere majd ayan majd ayan ma numesc marinela am doi copii nascuti in italia cu un baiat din tunisia care nu are pasaport iar consulatul tunisian nu ii lasa pasaportul pentru motive ... (vezi toată discuția)