As dori sa expun si eu o situatie in speranta ca ma veti sfatui ce sa fac.
Parintii mei au inchiriat apartamentul lor din Bucuresti aceleasi persoane de 11 ani. Tatal meu a decedat in urma cu an an iar noi am anuntat imediat chiriasul ca apartamentul este de vanzare. El a dorit intotdeauna sa-l cumpere si a facut diverse imbunatatiri in apartament in decursul anilor, dar acum nu are bani pentru a-l cumpara.
Am convenit sa punem apartamentul pe piata pentru vanzare si sa ii rambursam o suma de bani pentru imbunatatirile facute de indata ce se vinde.
Problema este ca el a demolat peretii despartitori intre bucatarie si debara si camara plus partea superioara a peretelui dintre bucatarie si holul de la intrare. Aceasta s-a intamplat fara sa discute cu noi. Noi avem cadastru facut mult inainte de inchirierea apartamentului si nu am fi fost niciodata de acord ca peretii despartitori sa fie demolati, mai ales fara aprobarile de rigoare.
Mama mea este in varsta si locuieste in mediul rural de 11 ani iar eu locuiesc in strainatate de tot atatia ani. Am incercat sa ma informez pe internet despre implicatiile pe termen lung ale acestei demolari, dar nu am gasit prea multe postari la zi. Peretii nu erau de rezistenta, dar inteleg din postari pe internet de acum 1-2 ani ca este nevoie de autorizatie oricum. De asemenea, din ce am citit se pare ca procesul de obtinere al autorizatiei este lung si anevoios, mai ales ca acum ar trebuie sa cer retrospectiv.
Se prea poate sa avem un cumparator care nu are nevoie de imprumut bancar. Care sunt implicatiile/riscurile pentru mama mea ca vanzator daca acest cumparator este multumit sa locuiasca in apartament asa 'modernizat' cum este si il cumpara cu modificarile acestea ale peretilor?
Daca cineva este mai la curent decat mine cu aceste probleme sau a experimentat direct ceva asemanator, as aprecia foarte mult un sfat, un exemplu concret, un link catre legislatia in vigoare.
Daca apartamentul ramane in situatia actuala aveti posibilitatea sa luati legatura cu o firma autorizata care sa intocmeasca un proiect. In baza proiectului (daca nu este vorba de structuri de rezistenta nu este nevoie de autorizatie de ctie. de la primarie si aviz Inspectoratul de stat in ctii., plus taxele aferente) este necesara actualizarea cadastrului si a cartii funciare.
Varianta aceasta este destul de scumpa.
Fara cadastru/ carte funciara la zi si certificat energetic nu puteti incheia acte la notar pentru vanzare-cumparare.
A doua posibilitate pe care o aveti este sa readuceti apartamentul la stadiul de proiect, reconstruind peretii demolati, caz in care nu este nevoie de reactulaizare cadastru/ carte funciara. Raman doar cheltuielile de refacere, care fiind interioare nu aveti nevoie de autorizatie de ctie.