avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Intoarcere in Romania
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Intoarcere in Romania

Salut, sunt un minor de 16 ani stabilit cu familia in Spania de 3 ani. Anul acesta as dori sa merg alaturi de bunici in Romania fara parinti.. La iesire din Romania catre alta tara stiu ca trebuie procura dar ca sa ma duc din Spania inapoi in Romania imi trebuie procura ? Tin sa mentionez ca toate documentele mele sunt Romanesti si cetatenia lafel. Va rog sa raspundeti e urgent
Cel mai recent răspuns: Petre Enache , Avocat 13:08, 26 Iunie 2018
Conform Legii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cetăţenii români minori pot ieşi din ţară în aceleaşi condiţii ca şi persoanele adulte, în baza unui document de călătorie valabil - paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) - numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor.

Legea 248/2005 a fost modificata si începând cu data de 06.10.2016, valabilitatea declarației date de către părinte/părinți/reprezentantul legal pentru ieșirea din România a unui cetățean român minor poate fi de maximum 3 ani, iar din conţinutul ei se elimină obligativitatea menționării scopului deplasării și a rutei

In situaţia în care minorul este însoţit de o altă persoană fizică majoră, aceasta trebuie sa prezinte extras de pe cazierul judiciar si o declaraţie a ambilor părinţi, sau a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă ori a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului său legal.

Singura exceptie cand declaratia parintilor nu mai este necesara la iesirea din Romania este atunci cand minoriul, cetăţean român are domiciliul/reședința în străinătate, si se deplasează însoţit în statul în care are domiciliul/reședința.

In rest declaratia acord a parintilor se prezinta autoritatilor indiferent de ruta avand valabilitate maxim 3 ani.
Ultima modificare: Marți, 26 Iunie 2018
ContSters82289, utilizator
Ok si daca eu plec din Spania in Romania pentru 2 saptamani cu bunici nu mai am nevoie de acea decalaratie de la parinti nu ? Pentru ca in tot ce ai zis este atunci cand plec din Romania dar nu si pentru cand ma intorc
Ultima modificare: Marți, 26 Iunie 2018
Costi2k2, utilizator
Pentru întoarcere in tara nu ai nevoie de aceea declaratie
Pentru întoarcere in tara nu ai nevoie de aceea declaratie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plecare minor din anglia pentru o săptămână mihaipop123 mihaipop123 Buna ma numesc Mihai si am 15 ani si as dori sa merg acasa in Romania pentru o saptamana singur si as dori sa stiu daca se poate si daca da de ce documente am ... (vezi toată discuția)
Poate fi adus de bunici un copil cu pașaport britanic din românia în uk fără procura de la părinți? Silvia.M Silvia.M Bună ziua. Poate fi adus un copil de 2 ani, cu pașaport britanic, însoțit de bunici, dar fără procura, din România în Anglia? Sau se poate face o ... (vezi toată discuția)
Ieșire din țară și reîntoarce, copil minor Misuiala Misuiala Copilul minor, este născut în România.Locul de reședință și domiciliul este în germania.Parintii sunt despărțiți.Trebuie acordul celuilalt ... (vezi toată discuția)