avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... pentru incheierea unui contract de comodat este ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

pentru incheierea unui contract de comodat este necesar CF pt spatiul respectiv?

Ma intereseaza daca pentru incheierea unui contract de comodat este necesar sa detii certificat de carte funciara pentru spatiul unde se va deschide punct de lucru (in cazul infiintarii unei intreprinderi individuale)? Eu detin un contrcat de vanzare cumparare pentru spatiul respectiv si sistarea comunitatii de bunuri pentru imobilul respectiv, dar spatiul este inca extratabular din motive ce tin de faptul ca locuinta a fost locuinta de serviciu a fostului sot si inca nu exista CF pentru imobilul respectiv.
Cel mai recent răspuns: catalinu , utilizator 11:46, 19 Noiembrie 2009
Extrasul de carte funciara insoteste contractul de comodat si face dovada incheierii contractului cu proprietarul spatiului. De asemenea, extrasul de carte funciara face referire la si la destinatia spatiului.
Extrasul de carte funciara in original si cu termen de cel mult 30 zile va fi solicitat atat pentru inregistrarea II cat si pentru obtinerea Autorizatiei de functionare eliberata de Primarie.
Ambele acte sunt necesare la dosarul de PFA dar nu sunt dependente unul de altul.
mai exact, contractul de comodat este un inscris sub semnatura privata intre proprietarul sediului si PFA.
In ceea ce priveste extrasul de CF acesta este necesar pentru o si mai multa siguranta ca actul de proprietate al imobilului este autentic(pe ei de fapt ii intereseaza sa stie de unde sa te ia in cazul unei infractiuni financiare). In locul extrasului de CF se mai pot aduce urmatoarele documente:
"Un document care atestă drepturile de folosinţă asupra sediului profesional şi a punctelor de lucru, la alegerea
solicitantului, care poate fi: extras de carte funciară în termen de valabilitate la depunere dar nu mai vechi de 30 de zile,
în original, contract de vânzare cumpărare, contract de donaţie în formă autentică, certificat de moştenitor, act notarial de
ieşire din indiviziune sau de delimitare a proprietăţii, hotărâre judecătorească definitivă privind proprietatea sau
folosinţa/uzufructul, hotărârea judecătorească definitivă de ieşire din indiviziune, proces-verbal de recepţie a
construcţiei, act de adjudecare a imobilului vândut în cadrul executării silite, contract de schimb, contract de închiriere
(înregistrat la administraţia finanţelor publice pentru cel încheiat între persoane fizice şi persoane juridice), contract de
subînchiriere, contract de concesiune, contract de leasing imobiliar, contract de comodat, contract de uz, contract de
uzufruct, certificat de rol fiscal/rol agricol, în original, în termen de valabilitate, declaraţie de luare în spaţiu, în original,
sau orice alt act juridic care conferă dreptul de folosinţă."
catalinu a scris:

In ceea ce priveste extrasul de CF acesta este necesar pentru o si mai multa siguranta ca actul de proprietate al imobilului este autentic(pe ei de fapt ii intereseaza sa stie de unde sa te ia in cazul unei infractiuni financiare).

Mi se pare ca induceti lumea in eroare.
Ideea e ca trebuie dovedit dreptul de proprietate asupra imobilului( care se face obiect in contractul de inchiriere/comodat), al persoanei cu care inchei respectivul contract. Logic. Contractul de vanzare cumparare(sau alte contracte similare donatie, etc) dovedesc DOAR ca dreptul de propietate a fost dobandit candva in trecut, nu si faptul ca, cumparatorul inca mai e proprietar. Aici intervine extrasul de carte funciara, care atesta ca la data curare, proprietarul imobilului era x. Asta e tot. De unde si pana unde ati scos povestea cu autenticitatea ?
Da, vi se pare.....
Ideea era ca primul raspuns inducea faptul ca extrasul de carte funciara insoteste contractul de comodat. Acest lucru poate fi foarte usor interpretat ca doar prezenta extrasului de carte funciara garanteaza incheierea unui contract de comodat.
Daca recititi raspunsul meu vedeti ca exista si alte documenta ce pot tine loc foarte bine acestui extras.
In legatura cu cuvantul "autenticitate" folosit de mine, am incercat sa redau explicatia celor de la registrul comertului.

Ma rog, fiecare intelege ce vrea sau ce poate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare pfa danyfofiu danyfofiu Pentru dovada sediu social la ONRC este necesar sa fie intabulat in cartea funciara imobilul? (vezi toată discuția)
Trebuie sau nu extras de carte funciara? cssr cssr Buna ziua, Incerc de circa 2 saptamani sa ajut pe cineva sa isi infiinteze un srl-d. La fiecare drum la registrul comertului am aflat evident ca mai trebuie o ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat pentru sediu social Cosmin3006 Cosmin3006 Doresc sa mi infiintez o firma, insa, din ce inteleg, am nevoie de un contract de comodat pentru spatiu. Exista vreo solutie prin care sa rezolv problema ... (vezi toată discuția)