avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Comert cu ridicata persoane fizice
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Comert cu ridicata persoane fizice

Care este varianta corecta pt vanzare catre persoane fizice. Societatea este autorizata sa vanda "cu ridicata", dar avem ocazional clienti pers. fizice, dezvolatori, care au nevoie de materiale de constructii care adunate dau valori mari. Este corect sa facem o factura fiscala cu o chitanta de 10.000 lei si diferenta prin banca? Sau cum pot vinde catre persoane fizice, ocazional, materiale de constructii. Nu avem casa de marcat, nu lucram decat cu persoane juridice. Multumesc>
Cel mai recent răspuns: Intermediar unic , utilizator 15:51, 28 Iunie 2018
Daca societatea este autorizata pentru comertul cu ridicata nu aveti voie sa vindeti bunuri catre persoane fizice (neinregistrate fiscal) .
La art. 1 alin. (1) din OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale - republicata, cu modificarile si completarile ulterioare - se arata:
"(1) Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale."
Pentru vanzarea catre PF, se creeaza un punct de lucru separat , o alta gestiune , nu se amesteca gestiunea cu ridicata de gestiunea cu amanuntul.
Asadar, dvs, la locul de livrare al bunurilor catre persoane fizice, trebuie sa aveti casa de marcat si sa emiteti bon fiscal, nu chitanta. In cazul in care clientul solicita, acestuia i se va elibera si factura, pe care se mentioneaza "incasata cu bon fiscal nr... din data de....", cu respectarea Legii 70/2015, privind plafoanele maxime de incasari si plati in numerar . Daca aveti valori mari, se elibereaza factura , care se poate achita cu bon fiscal in limita plafonului , apoi partial prin circuitul bancar sau in totalitate .
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iunie 2018
Răzvan Dragomir - Expert contabil , Contabil
Buna ziua,
Am fost ieri la ANAF si am intrebat. Mi s-a raspuns ca pot vinde la persoane fizice (ex:dezvoltatori) cu factura si sa fie achitata prin banca.
Acum citesc ce imi spuneti dvs si iar nu mi-e clar. Inteleg de la dvs ca eu trebuie sa verific persoanele fizice daca sunt sau nu inregistrate fiscal pt a-i putea vinde marfa?? Multumesc!
Nu , nu trebuie sa verificati acest lucru .Nici nu am spus asa ceva . In momentul intocmirii facturii dvs , solicitati C.I.F.-ul fiecaruia .
Ultima modificare: Joi, 28 Iunie 2018
Răzvan Dragomir - Expert contabil , Contabil
Multumesc pt ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa de marcat eduardcat eduardcat Buna ziua! Se da : SC care vinde produse catre clienti pers juridice, nu pers fizice - se fac si incasari prin POS Se cere : Este nevoie de casa de ... (vezi toată discuția)
Documente fiscale necesare la targuri si expozitii Catalin_Ivan Catalin_Ivan Intentionez sa particip la un targ de mobila unde marea majoritate a clientilor sunt persoane fizice. Am nevoie de casa de marcat fiscala sau este ok cu ... (vezi toată discuția)
Bon fiscal sau chitanta? stanceni stanceni Buna seara! Am si eu o intrebare...ca si firma care vine bunuri catre pesoane fizice am achizitionat o casa de marcat. Problema care o ridica serviciul de ... (vezi toată discuția)