avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Pensionat pe caz de boala impozitat de CASMB la ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Pensionat pe caz de boala impozitat de CASMB la vanzare proprietate.

Buna ziua,

Tatal meu (70 ani, acum) s-a pensionat pe caz de boala in 2004, iar in 2012 la limita de varsta.

In anul 2007 si-a vandut apartamentul din Giurgiu, iar in prezent ne-am trezit cu somatii de plata de la ANAF (dealtfel, i-au si fost opriti bani din pensie de doua ori). ANAF il exectuta pentru o datorie imputata de CASMB, datorie creata odata cu vanzarea acelei proprietati din Giurgiu -- spun dansii, vanzare considerata "venit impozabil".

Datoria initiala era de 1.950 lei, iar in prezent insumeaza 6.200 lei ("accesorii" si penalitati incluse). In paranteza fie spus, nu am avut cunostinta de aceasta datorie pana acum, fiindca din 2007 tata nu a mai avut adresa de corespondenta.

In 2012, insa, din ce vad (am gasit intamplator zilele trecute cautand printre acte), tata a depus cerere la autoritatea fiscala pentru a i se elibera o evidenta a veniturilor din ultimii ani... Banuiesc ca pentru a-i servi la dosarul de pensionare... Habar n'am. Deci, in 2012 tata a aflat de datoria imputata pe vanzarea din 2007, dar a uitat. Tata are niste probleme, este aerian, cam autist... Nu aude, iar daca aude nu intelege, iar daca intelege oricum uita repede.

Nu inteleg!
De ce ar fi trebuit sa plateasca tata acei 1.950 lei la sanatate? Era pensionat pe caz de boala...

Si despre ce "venit" vorbim? Tata a muncit, a primit un salariu DEJA impozitat. Din banii ramasi dupa impozitare si-a cumparat o casa. Cum adica sa-i fie impozitati banii luati pe o casa pe care a cumparat-o cu bani impozitati?

Nu este ca si cum a facut afaceri cu case, nu era o activitate desfasurata in vederea obtinerii de profit, dealtfel a si ramas in chirie de atunci, iar in prezent plateste 810 lei (175 euro) din 1070 lei doar pe chirie. Fara contract de inchiriere (nu ar avea ce atasa la o eventuala cerere), ca asa-s proprietarii.

Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iunie 2018
Stefan555, utilizator

Alte discuții în legătură

Venituri din chirii misife misife O persoana pensionata de boala gradul 3 cu drept de munca, poate obtine venituri din inchirierea propriei locuinte, fara a-i fi afectata pensia? Daca da, este ... (vezi toată discuția)
Sunt obligata sa platesc penalitatile de cass? salvarin salvarin Buna Ziua Ma numesc Nicoleta Salvarin, sunt din Giurgiu. Elena Voinea a publicat un anunt in data de 17 ian 2014 cu titlul \\\\\\" Din 2014, CASS se ... (vezi toată discuția)
Datorii de plătit ale titularului decedat CrZA CrZA Buna ziua, Tata a decedat in 16 ian 2023 si avea grad de handicap grav, deci nu platea impozit pe casa si terenul aferent domiciliului unde era ... (vezi toată discuția)