avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plangere penala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Plangere penala

Buna ziua tuturor! Am pierdut un proces de sase ani pe fond funciar din cauza expertizelor topografice. Au fost in total cinci experti. Documentele primariei si ale mele imi dau dreptate. Ma consider nedreptatit. Pot face plangere penala pentru marturie mincinoasa contra ultimilor doi experti? Acesti sunt cei care au spus neadevaruri, cel putin in opinia mea, prin expertizele depuse. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Razvan Grigorescu , Avocat 09:24, 28 Iunie 2018
Mai degraba pentru infractiunea de abuz in serviciu. Expertii sunt functionari publici potrivit Deciziei ICCJ nr. 20/2014. Sansele sunt insa mici.
Sunt de acord ca aveti sanse mici de remediere, intrucat nu expertii v-au luat terenurile, ci judecatorul, care a avut la dispozitie si parerile celorlalti 3 experti dar a ales sa nu le ia in considerare/ pentru ca are dreptul. Problema e daca a fost faza finala sau nu. Pentru ca daca ati pierdut in ambele faze sansele sunt intr-adevar foarte mici. Doar un avocat extraordinar care sa aiba rabdarea sa studieze tot dosarul cu mare atentie si sa aiba norocul sa identifice vreun viciu de procedura pentru o cale extraordinara de atac va mai poate salva.
E foarte dificil de demonstrat o infractiune comisa de un expert in lucrarea profesionala; doar daca expertiza prezinta falsuri grosolane, caz in care raspunde la fel ca si martorul
Sunt curioasa daca exista jurisprudenta pe aceasta speta, poate dau o "mana de ajutor" cititorii avocati.
Din punct de vedere civil, daca nu mai exista cai de atac, lucrurile sunt incheiate. Se poate incerca cel mult o sesizare a inspectiei judiciare daca puteti dovedi ca judecatorul a incalcat vreo obligatie profesionala. Din punct de vedere penal, in speta se poate invoca marturia mincinoasa, iar expertii fiind functionari publici se poate merge, in functie de situatie, inclusiv pe fals intelectual si abuz in serviciu, toate cele trei infractiuni fiind foarte greu de probat.
Ultima modificare: Joi, 28 Iunie 2018
Razvan Grigorescu, Avocat
Pacat ca nu pot atasa aici si o schita cadastrala. S-a cerut identificarea unei suprafete de 925 mp dintr-un titlu de proprietate. La unul din capetele acestei suprafete se afla un drum satesc lateral prin care una din partile in litigiu are acces. Acest vecin mai are acces la alt drum pe o alta latura a proprietatii lui. Ideea e ca acest drum lateral, in documentele cadastrale are latimea de 2m si lungimea de 18m. Actualmente acolo se regasesc 5,46mx11,46. Adica sa scurtat si latit acest drum, luand, zic eu si nu numai, din terenul meu. Acest drum este domeniul public, se afla in registrul de inventor al drumurilor, monitorul oficial.. Cei doi experti care au tratat acest subiect au afirmat ca documentele primariei sunt eronate, pentru ca “gardurile sun vechi si nu se vad urme ca acestea ar fi fost mutate”. Au fost si alte masuratori in anii anteriori, De fiecare data, suprafata care mi-ar fi revenit a devenit tot mai mica, si asta datorita mutarii gardurilor. Aceste dovezi au fost ignorate de catre experti si judecatori. Pot oferi si alte detalii. Ideea e ca tot eu am teren lipsa (118 mp intravilan), de platit 4700 RON plus ce am cheltuit si pierdut(casa daramata, partida de energie pierduta, lipsa acces in casa-partea adversa a ridicat un gard lipit de casa, usa fiind la el in curte). Un tablou nu prea grozav. Cum vi se pare?
Greu de spus fara o analiza detaliata a dosarului, dar oricum este dreptul dvs. sa depuneti plangere penala impotriva expertilor daca va puteti dovedi sustinerile. Daca sunt sau nu intrunite elementele constitutive ale infractiunilor enumerate, doar organele de cercetare penala pot stabili.
Ultima modificare: Joi, 28 Iunie 2018
Razvan Grigorescu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala expert topo Anatol2017 Anatol2017 Am depus plangere penala pentru marturie mincinoasa contra unui expert topo. Au fost concluziile raportului de expertiza pe care le-am catalogat drept ... (vezi toată discuția)
Expert tehnic judiciar cos84 cos84 Cum se pedepseste conform legi cand un expert tehnic judiciar face falsuri in documentele cadastrale . (vezi toată discuția)
Nulitate expertiza tzuku51 tzuku51 In cadrul unui proces de partaj succesoral,la dosar s-a depus o \\"Documentatie cadastrala\\" pentru instanta pe post de expertiza.Instanta NU a dispus ... (vezi toată discuția)