avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... expert evaluator obligatoriu?
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

expert evaluator obligatoriu?

Buna ziua .Ma numesc popescu m si am ridicat o casa in regie proprie. La receptie am constatat ca toate procesele verbale incheiate pe parcursul lucrarii de dirigintele de santier nu au valoare ,adica , nu prea imi sunt de folos. D-na de la primarie a precizat ca trebuie sa angajez un expert care sa-mi faca evaluare la casa obligatoriu; Este chiar obligatoriu ? , intrucat am cunostinte care au facut receptii la case neconstruite si nu li s-a cerut expertiva . Ma puteti lamuri?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: SEBASTIAN VITTA , Expert judiciar 09:07, 5 Noiembrie 2009
daca casa a fost construita in regie proprie da, aveti neveie de un expert evaluator, insa daca ati facut lucrarile printr-o firma autorizata, aceasta are obligatia de a incheia si procesul verbal de receptie a lucrarii, document care este baza procedurilor de intabulare si luare in evidenta.
swef a scris:
.. am ridicat o casa in regie proprie.
La receptie am constatat ca toate procesele verbale incheiate pe parcursul lucrarii de dirigintele de santier nu au valoare ,adica , nu prea imi sunt de folos.
D-na de la primarie a precizat ca trebuie sa angajez un expert care sa-mi faca evaluare la casa obligatoriu;
Este chiar obligatoriu ? , intrucat am cunostinte care au facut receptii la case neconstruite si nu li s-a cerut expertiva .

Buna ziua,
Din ce expuneti Dvs. nu este vorba de o "evaluare" adica de stabilirea unei valori in bani (cum sugereaza colega @eu.ro.lex) ci de o "evaluare a rezistentei si stabilitatii cladirii" recte de o expertiza tehnica care va tine loc de procesele-verbale de control al calitatii ce trebuiau intocmite corect de un diriginte de santier legal abilitat pentru aceasta (autorizat ISC).
Expertiza tehnica se elaboreaza de un inginer agreat (autorizat) MLPAT
Aceasta "evaluare" este absolut necesara la "Receptia la terminarea lucrarilor" deoarece, din varii motive, Dvs nu puteti face dovada faptului ca in cursul executiei ati respectat toate prevederile legale in materie:
• Legea nr. 50/1991 din 29 iulie 1991 privind autorizarea executării construcţiilor şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor – Republicare la 13.10.2004;
• Normele Metodologice din 26 august 2005 de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Publicate în Monitorul Oficial cu numărul 825 bis din data de 13 septembrie 2005;
• Legea nr.10/1995 din 18 ianuarie 1995 privind calitatea în construcţii cu modificări – Republicare;
• HG nr. 766/1997 din 21 noiembrie 1997 pentru aprobarea unor regulamente privind calitatea în construcţii;
• HG nr. 925/1995 din 20 noiembrie 1995 pentru aprobarea Regulamentului de verificare şi expertizare tehnică de calitate a proiectelor, a execuţiei lucrărilor şi a construcţiilor.
Cu stima,
Expert judiciar Eugen Marcov
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2009
legalmgm, utilizator

Aveti nevoie de evaluare pentru a da o valoare finala constructiei pentru ca cei de la primarie sa aibe o valoare de impozitare.
mikibv a scris:
Aveti nevoie de evaluare pentru a da o valoare finala constructiei pentru ca cei de la primarie sa aibe o valoare de impozitare.

Buna ziua,
Cred ca va pripiti cu aceasta opinie.
Din cele relatate de utilizatorul @swef, problemele lui sunt produse de faptul ca el, constructorul "in regie proprie", nu a respectat prev. legale in legatura cu sistemul de asigurare a calitatii constructiei (vezi mesajul meu de mai sus) respectiv pentru ca (uzerul scrie textual): "am constatat ca toate procesele verbale incheiate pe parcursul lucrarii de Dirigintele de santier nu au valoare, adica nu prea imi sunt de folos".
Cu stima,
Expert judiciar Eugen Marcov
Hotarire nr. 273 din 06/14/1994
privind aprobarea Regulamentului de receptie a lucrarilor de constructii si instalatii aferente acestora
Monitorul Oficial nr. 193 din 07/28/1994


"ART. 14

Comisia de receptie examineaza:

* a) respectarea prevederilor din autorizatia de construire, precum si avizele si conditiile de executie impuse de autoritatile competente.
Examinarea se va face:

o cercetarea vizuala a constructiei;
o analiza documentelor continute in carte tehnica a constructiei;

* b) executarea lucrarilor in conformitate cu prevederile contractului, ale documentatei de executie si ale reglementarilor specifice, cu respectarea exigentelor esentiale, conform legii;
* c) referatul de prezentare intocmit de proiectant cu privire la modul in care a fost executata lucrarea. Investitorul va urmari ca aceasta activitate sa fie cuprinsa in contractul de proiectare;
* d) terminarea tuturor lucrarilor prevazute in contractul incheiat intre investitor si executant si in documentatia anexata la contract.


In cazurile in care exista dubii asupra inscrisurilor din documentele cartii tehnice a constructiei, comisia poate cere experize, alte documente, incercari suplimentare, probe si alte teste.

ART. 15

La terminarea examinarii, comisia va consemna observatiile si concluziile in procesul-verbal de receptie, model prezentat in anexa 1 la regulament, si il va inainta in termen de 3 zile lucratoare investitorului impreuna cu recomandarea de admitere cu sau fara obiectii a receptiei, aminarea sau respingerea ei.

ART. 16

Comisia de receptie recomanda admiterea receptiei in cazul in care nu exista obiectii sau cele care s-au consemnat nu sint de natura sa efectueze utilizarea lucrarii conform destinatiei sale.

ART. 17

Comisia de receptie recomanda aminarea receptiei cind:

* se constata lipsa sau neterminarea unor lucrari ce afecteaza siguranta in exploatare a constructiei din punct de vedere al exigentelor esentiale;
* constructia prezinta vicii a caror remediere este de durata si care, daca nu ar fi facute, ar diminua considerabil utilitatea lucrarii;
* exista in mod justificat dubii cu privire la calitatea lucrarilor si este nevoie de incercari de orice fel pentru a le clarifica.

ART. 18

Comisia de receptie recomanda respingerea receptiei daca se constata vicii care nu pot fi inlaturate si care prin natura lor implica realizarea unei sau a mai multor exigente esentiale, caz in care se impun expertize, reproiectari, refaceri de lucrari etc

ART. 19

Absenta executantului de la receptie nu constituie motiv pentru aminarea si/sau anularea actului de receptie. In cazul in care executantul nu se prezinta la receptie, investitorul poate solicita asistenta pentru receptie unui expert tehnic neutru atestat, care sa consemneze, separat de procesul verbal, starea de fapt constatata."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Receptie santier ,regie proprie ili47 ili47 Nu stiu cand se poate face ,receptia ? la primaria ,la urbanism m-i s-a spus ca numai dupa terminarea drumului de acces , dupa realizarea instalatiilor ,ect ... (vezi toată discuția)
Receptie lucrari in regie proprie violeta Marian violeta Marian Daca unitatea a executat lucrari de consolidare la o cladire, cum se face receptie la terminarea lucrarilor si cine face parte din comisia de receptie? (vezi toată discuția)
Receptia finala bloc+adapost antiaerian raluka raluka Sunt responsabil autorizatii la o societate. Trebuie sa fac receptia finala a unui bloc ( care are si adapostul aerian). Care este procedura? Cine face parte ... (vezi toată discuția)