Buna seara,am si eu nevoie de o sugestie.
Am fost angajata in urma cu 2 luni la o firma de constructii pe postul de economist.De atunci nu am primit salariu de la sef doar 250 lei si nici nu se stie daca o sa mai primesc ceva.I-am spus ca vreau sa-mi dau demisia,dar el a zis ca nu mi-o accepta,fara sa-mi spuna vreun motiv.
Sfatuiti-ma ce as putea sa fac in cazul acesta si daca as putea sa-mi primesc cumva si banii.In preaviz se sta doar jumatate din orele de lucru?
Va multumesc anticipat!
1. Demisia este un act unilateral de vointa al angajatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea CIM, dupa implinirea unui termen de preaviz (art.79 alin.(1) Codul muncii) (daca termenul de preaviz este stipulat in CIM). Demisia nu trebuie motivata.
Pe cale de consecinta, nu este necesara aprobarea cuiva! Demisia nu este o cerere ci o notificare, deci nu poate fi respinsa.
2. In legatura cu posibilitatea recuperarii sumelor ce vi se cuvin ca salariu, acest aspect este perfect posibil legal, mai ales din punct de vedere teoretic, dar recuperarea acestor sume tine si de posibilitatea probarii neplatii (perfect posibila, prin orice mijloc de proba). Eu ma refer aici la cazul in care este necesara recuperarea acestor sume in instanta.
3. Pe durata preavizului, CIM continua sa isi produca toate efectele (art.79 alin.(5) C.muncii).
4. Art.78 alin.(8) prevede si ca "salariatul poate demisiona si fara preaviz daca angajatorul nu-si indeplineste obligatiile asumate prin CIM". Este, teoretic si cazul dvs., deoarece, intotdeauna, obligatia de plata a salariului este una din obligatiile principale ale angajatorului!
5. Toate cele aratate trebuiesc probate.Sarcina probei, in cazul demisie, va revine dvs.
toate cele de mai sus sunt extrem de corecte, este un act unilateral si trebuie acceptat.
in cazul in care nu reusiti insa transmiterea catre angajator, puteti incerca si varianta expedierii prin executorul judecatoresc. costa pana in 100 de lei iar sansele de esec sunt minime
Art 55 b cu preaviz?
cporanc
Am facut cerere pt incetarea contractului de munca cu art 55 lit.b, dar am folosit si termenul de preaviz referitor la cate zile mai lucrez acolo.NU am folosit ... (vezi toată discuția)