avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetarea CIM cu acordul partilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetarea CIM cu acordul partilor

Lucrez in comert si sunt singura salariata angajata ca vanzator in firma in care lucrez. Pe data de 31.10.2009 am facut inventarul impreuna cu patroana firmei, inventar la care nu am iesit lipsa. Pe data de 01.11.2009 am solicitat incetarea CIM cu acordul partilor(art.55 lit.b) incepand cu aceeasi data. Patroana a scris pe cererea mea "DA, cu preaviz de 15 zile".
Am urmatoarele nelamuriri:
1)la incetarea CIM conform art.55 lit.b din Codul Muncii este obligatoriu preavizul sau trebuie stabilita doar o data de comun acord?
2)daca nu este obligatoriu preavizul sau daca data la care este de acord angajatorul sa inceteze CIM-ul este alta decat cea solicitata de mine, pot reveni cu o cerere de demisie? Si daca raspunsul dumneavoastra este da, cum ma pot apara impotriva unei incercari a angajatorului de a ma scoate lipsa in gestiune, avand in vedere ca sunt nevoita sa lucrez in continuare.
3)avand in vedere ca am solicitat incetarea CIM cu acordul partilor iar raspunsul angajatorului nu-mi convine, pot demisiona pe motiv ca angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile din CIM(plata salariului pe data de 30 si programul de lucru este altul decat cel din CIM)
Cum credeti ca ar trebui sa procedez cu acest angajator de rea credinta?
Va multumesc anticipat pentru sfaturi!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:21, 3 Noiembrie 2009
1. La incetarea c.i.m. in baza art.55 lit.b C.mun. nu se acorda preaviz. Efectele acordului cu privire la încetarea contractului de muncă se vor produce la data realizării lui sau la data stabilită de părţi.

2. Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
1. Dvs. ati propus o data de incetare a CIM iar patroana alta, cu 15 zile mai tarziu.
2. Daca depuneti demisia tot trebuie sa stati 15 zile calendaristiced in preaviz.
3. Eu zic sa acceptati si plecati dupa 15 zile, asa cum a zis patroana. Pana faceti notificarea de demisie, pana o inregistreaza (daca nu vrea trebuie s-o puneti prin posta, cu confirmare de primire) trece mai mult timp.
Revin cu o solicitare, cum pot demonstra ca angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile din CIM?
Cu martori, cu inscrisuri sau cu prezumtii se poate dovedi ca angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile prevaute in c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie napoleonul napoleonul Buna, daca un angajat doreste sa demisioneze,la zi,poate fi obligat de catre angajator sa ramana in preaviz 15 zile? In perioada de preaviz angajatul va lucra ... (vezi toată discuția)
Demisie halunga halunga Buna ziua ,am nevoie de ajutor. Vreau sa dau demisia maine,adica maine lucrez si poimaine nu ma mai duc! Exista asa fel de demisie ? (vezi toată discuția)
Demisie Niki47 Niki47 Buna seara, Lucrez intr-o firma ca muncitor necalificat, in prezent sunt in concediu medical datorita unor probleme de sanatate, as dori sa aflu daca dupa ... (vezi toată discuția)