avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sunt chiriaș în apartament, pot închiria cu forme ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sunt chiriaș în apartament, pot închiria cu forme legale uscătorul de la parterul blocului?

Buna ziua!
pana sa ma decid sa postez o intrebare pe forum am citit cam tot ce facea referire la inchirierea spatiilor comune din blocuri, in speta mea, un uscator aflat la parterul unui bloc cu 4 etaje.
Am cam inteles cum stau lucrurile doar ca in cazul meu este o situatie mai speciala, eu nefiind proprietar, locuiesc cu chirie (forme legale) de cca. 8 ani in acest bloc, respectiv apartament.
In prezent uscatorul nu este folosit pentru destinatia data de constructor, acolo s-au tot adunat tot felul de vechituri, la un moment dat chiar isi gasise "cuibar" oameni ai strazii care au fost la un pas sa incendieze incaperea datorita unei tigari aruncata la intamplare.
Spatiul este murdar si necesita montarea unei usi si a unei ferestre pentru care eu sunt dispus sa platesc.

Proprietarul de la care am inchiriat apartamentul este de acord ca eu sa inchiriez uscatorul scarii de bloc doar ca el nu locuieste in Romania si vine acasa doar o data la vreo 4-5 ani. Intrebarea mea este: as putea demara procedurile legale pentru inchirierea uscatorului avand in vedere ca sunt chirias si nu proprietar?


Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 3 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gavroche83 , utilizator 11:31, 4 Iulie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Uscatorul la care faceti referire, este gestionat prin asociatia de proprietari si poate fi folosit ca atare, pentru scopul pentru care a fost construit sau poate fi inchiriat unor terti. Tertul este tert, ca sunteti proprietar sau nu.
Cum trebuie procedat:
- demarati mai intai discutii pentru a vedea "pulsul" vecinilor doar din scara respectiva; tot cu aceasta discutie, incercati sa negociati un pret al chiriei; vedeti ce mai trebuie facut pe-acolo, ce vreti sa inlocuiti si foarte important, perioada pentru care optati:
- o sa aveti nevoie ca pe cererea pe care o inaintati as. prop. in vederea inchirierii spatiului respectiv, sa aveti acceptul vecinilor direct "afectati" ( sus, jos, dreapta, stanga);
- banuiesc ca toti proprietarii, sau macar 50%+1 dintre acestia (doar de casa scarii unde se afla spatiul respectv), sa fie de acord cu inchirierea; acestia isi vor exprima acordul intr-o sedinta de casa scarii; - atentie - proces verbal;
- trebuie sa incheiati un contract de inchiriere si bine ar fi sa-l intocmiti printr-un avocat; aveti grija la termeni, conditii, drepturi si obligatiile partilor;
- prin contract sa aveti grija sa va exprimati foarte clar, modul de plata; va atrag atentia ca toata suma pe care o achitati asociatiei de proprietari sa fie doar in folosul scarii respective, suma care va intra in fondul de reparatii a scarii;
Va doresc mult succes!

Ultima modificare: Luni, 2 Iulie 2018
Adam Grecu, utilizator
Va multumesc frumos pentru raspunsul clar si detaliat redactat, dle. Adam Grecu!
Desi imi este destul de clar acum, totusi indraznesc sa va mai intreb:
- exista un model standard pt. contractul de inchiriere pe care l-as putea adapta situatie mele?
- banuiesc ca acest contract NU se inregistreaza la Finante (ca si contractele de inchiriere apartamente de ex.), corect?

Toate cele bune!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
V-am indrumat sa apelati la serviciile unui avocat.
Nu se inregistreaza la ANAF, insa pe dvs. nu va intereseaza acest aspect. Sumele de bani pe care le achitati, va spuneam, intra in fondul de reparatii, doar a scarii respective si vor putea fi folosite, doar in conditiile stipulate de legislatie, nu se platesc taxe si impozite, dar iar nu este treaba dvs...
Contractele de inchiriere locuinte, insa trebuiesc inregistrate la ANAF, pentru care proprietarul trebuie sa achite impozit.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În ce scop doriți să închiriați uscătoria? Schimbarea destinației e o chestie delicată
Vreau doar sa duc acolo un MAAARE dulap pt a duce toate hainele groase de iarna, sa duc o tona din jucariile copiilor si eventual muraturile. Atat, nici macar nu ma intereseaza sa aiba curent electric... :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere uscator direct de la locatari leonnschi leonnschi se poate inchiria uscatorul direct de la locatari fara a mai avea acordul asociatiei? (vezi toată discuția)
Inchiriere spatiu omul70 omul70 Proprietarii unei scari vor sa inchirieze un spatiu comun aflat la parterul scarii, spatiu cu alta destinatie decit cea de lecuinta si in care isi desfasoare ... (vezi toată discuția)
Uscator AIFTINCAI   GIGI AIFTINCAI GIGI locuiesc la et.10 pe o scara cu 40 apart. si deasupra ultimului nivel sunt doua uscatoare pentru care Presedintele este hotarat sa ne ceara chirie. Precizez ... (vezi toată discuția)