Buna ziua
Anul trecut pe 2 iulie m-am intors la lucru cu 2 luni mai devreme din concediul pentru cresterea copilului la program de 8 ore. Din 20 iulie mi-am schimbat locul de munca la o firma cu part time de 2 ore, din 1 februarie am trecut la 4 ore pana la ora actuala. In tot acest timp am beneficiat de stimulentul acordat de stat mamelor care se intorc la lucru cu 2 luni mai devreme. Din 30.06.2018 am primit decizia de concediere, dupa 20 zile de preaviz pentru ca firma la care am lucrat ca urmare a dificultatilor economice intampinate a desfiintat postul. Ma intereseaza cum pot intra in somaj cateva luni pana reusesc sa imi gasesc de lucru cu un program care imi permite sa am grija de cei doi copilasi de 5 si 3 ani? Unde si in cat timp de la decizia de concediere trebuie sa ma adresez avand carte de identitate de Timisoara dar momentan locuiesc si lucrez la Tg Mures unde doresc sa raman in continuare? Oare pe aproximativ ce suma ma pot baza daca intru in somaj, avand in vedere ca am avut un loc de munca part time?
Dosarul pentru somaj se poate depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială aveti domiciliul/reşedinţa dacă ultimul loc de muncă a fost în acea localitate sau acolo ati realizat venituri.
Potrivit Legii 76/2002, indemnizaţia de şomaj se acordă, la cerere, de la data incetarii raporturilor de munca, dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.
Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută anterior, indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
Termenul de maximum 12 luni este termen de decădere din drept.