avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Administratorul Special
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Administratorul Special

Buna ziua
In urma inaintarii procedurii insolventei simplificate,instanta a numit un administrator judiciar pentru administrarea societatii X.
Acest administrator judiciar a numit ca administrator special,pe fostul administrator al societatii X, care era si Asociat Unic al societatii.
Intrebare:
Administratorul special,are dreptul sa formuleze si sa inainteze actiuni in instanta (contestatii la dobanzi + penalitati) prin care sa stopeze majorarea debitului societatii ? (In baza art.56 alin.2 din Legea 85/2014).
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iulie 2018
Costi2017, utilizator
Cel mai recent răspuns: GRINSOLV IPURL , Practician in insolventa 14:03, 29 Octombrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Administratorul special se desemneaza de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor pentru a le reprezenta acestora interesele, prin urmare nu putea fi desemnat de catre lichidatorul judiciar.

Atributiile administratorului special, conform art. 56 din Legea 85/2014 sunt:
a)participă, în calitate de reprezentant al debitorului, la judecarea acţiunilor prevăzute la art. 117-122 ori a celor rezultând din nerespectarea art. 84;
b)formulează contestaţii în cadrul procedurii reglementate de prezenta lege;
c)propune un plan de reorganizare;
d)administrează activitatea debitorului, sub supravegherea administratorului judiciar, după confirmarea planului, doar în situaţia în care nu i s-a ridicat debitorului dreptul de administrare;
e)după intrarea în faliment, participă la inventar, semnând actul, primeşte raportul final şi situaţia financiară de închidere şi participă la şedinţa convocată pentru soluţionarea obiecţiunilor şi aprobarea raportului;
f)primeşte notificarea închiderii procedurii.

Literele c si d se aplica doar in cazul reorganizarii, or inteleg ca societatea este in faliment si, prin urmare, nu se aplica.

In concluzie, in situatia descrisa, administratorul special nu poate formula cereri de genul celor aratate de catre dumneavoastra.

Sper sa va fie de folos informatiile.
Buna ziua,
1 Da,AGA l-a numit adiministrator special,dar Procesul Verbal in acest sens a fost intocmit de Lichidatorul Judiciar.

2 Dar mai exista si alin.(2.) al art. 56....
”(2) Dupa ridicarea dreptului de administrare, debitorul este reprezentat de administratorul judiciar/lichidatorul judiciar, care ii conduce si activitatea de afaceri, iar mandatul administratorului special va fi redus la a reprezenta interesele actionarilor/asociatilor/membrilor.”
Fiind si unic asociat,nu poate sa-si reprezinte interesele,in fata instantei ? Lichidatorul judiciar refuza orice fel de implicare in acest sens. Pur si simplu spune ca nu vrea sa se puna rau cu ANAF !
Administratorul special poate sa fie debitorul?
Este normal ca debitorul , actionar majoritar, să se propună pe el administrator special ?


olaroiu a scris:

Administratorul special poate sa fie debitorul?...cel care a adus societatea in faliment.
Este normal ca debitorul , actionar majoritar, să se propună pe el administrator special ?



Oricine poate fi administrator special, cu exceptia creditorilor.

Prin urmare, asociatul unic poate fi si administrator special.

Titulatura de debitor se refera la societatea in insolventa, ceea ce inseamna ca nu poate sa fie propriul administrator special.

Sper sa va fie de folos informatiile.
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2019
GRINSOLV IPURL, Practician in insolventa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avocat stagiar incompatibil cu calitatea de administrator special al unei societati aflata in reorganizare judiciara? silvian85 silvian85 Buna ziua ! Stie cineva daca avocatul stagiar este incompatibil cu calitatea de administrator special al unei societati aflata in insolventa respectiv ... (vezi toată discuția)
Raspuns numire administrator special dadaella2005 dadaella2005 Va rog daca se poate cu o opinie a specialistilor ... Multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Administrator special in instanta Diana Persa Diana Persa Ce parere aveti, in ce fel de procese poate sa reprezinte administratorul special debitoarea pentru care a fost deja numit administrator judiciar? (vezi toată discuția)