avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1075 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurari de sanatate
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurari de sanatate

Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac
Am o salariata in concediu pentru ingrijirea copilului pina la 2 ani, acum are novoie de un bilet de trimitere la un medic specialist.
Acum incepe calvarul: medicul de familie o trimite la casa de asigurari de unde sa-i fie eliberata o adeverinta ca este platitoare la CAS. , Se cere cartea de munca , se calculeaza vechimea si se constata ca in ultimii 5 ani a avut intrerupere 6 luni de cotizatie.
se refuza eliberarea adeverintei pina la plata catre CAS a unei sume de 480 lei ce ma sfatuiti sa fac?
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2009
dragos, utilizator
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 15:22, 12 Noiembrie 2009
Dacă vechimea în muncă este mai mică decât 5 ani la ultimul angajator, dovada calităţii de asigurat se completează cu documente justificative corespunzatoare categoriei de asigurat din care a făcut parte anterior (copie carte de muncă, acte studii, dovada plăţii contribuţiei pentru perioadele în care nu se atestă calitatea de asigurat în ultimii 5 ani)
Angel 2007 a scris:

Dacă vechimea în muncă este mai mică decât 5 ani la ultimul angajator, dovada calităţii de asigurat se completează cu documente justificative corespunzatoare categoriei de asigurat din care a făcut parte anterior (copie carte de muncă, acte studii, dovada plăţii contribuţiei pentru perioadele în care nu se atestă calitatea de asigurat în ultimii 5 ani)

[/quMultumesc pentru raspuns , deci in concluzie ce am inteles eu
daca nu ai 5 ani cotizati fara intrerupere la CAS nu mai beneficiezi de asistenta medicala gratuita? chiar daca esti in concediu pentru ingrijirea copilului pina la 2 ani
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2009
dragos, utilizator
Perioada aflata in CIC este perioada asigurata.
Are dreptul la servicii medicale fiind asiguara in timpul cic si medicul ar trebui sa ii dea pacientei bilet de trimitere.Daca refuza poate schimba medicul de familie sau poate beneficia de asistenta medicala de urgenta care este gratuita.
Daca are 6 luni lipsa la plata contributiilor pentru sanatate va plati si penalizari si dobanzi la debitul stabilit in functie de ce venit impozabil a avut in acea perioada.

SECTIUNEA a 7-a
Persoanele care beneficiaza de asigurare cu plata contributiei din alte surse

(6) Contributia persoanelor aflate in concediu pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani si in cazul copilului cu handicap pana la implinirea varstei de 3 ani, care intra sub incidenta Legii nr. 138/1999 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului militar din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste institutii, cu modificarile si completarile ulterioare, se calculeaza asupra valorii a doua salarii minime brute pe tara, se suporta din aceeasi sursa din care se suporta indemnizatiile si se vireaza de catre platitorii acestor indemnizatii.

[ link extern ]
Multumesc pentru raspunsuri dar in judetul Maramures altfel se intelege aceasta lege a asigurarilor.
Reprezentantul CAS nu vrea sa elibereze acea adeverinta salariatei mele care se afla in concediu pentru ingrijirea copilului pina la 2 ani ,iar medicul de familie la rindul lui pentru faptul ca nu i se elibereaza adeverinta prin care sa ateste ca este asigurata nu vrea sa-i faca bilet de trimitere.

Alte discuții în legătură

Ce drepturi are? C.Geta C.Geta sora mea a fost angajata cu cm in italia.a revenit in tara.este insarcinata in luna a 7-a.din 2007 nu a mai platit in tara nici un fel de contributie.este ... (vezi toată discuția)
Analizele din perioada de sarcina sunt sau nu gratuite chiar si fara cotizarea la cnas? cez177 cez177 Buna ziua! Am si eu o nelamurire privind gratuitatea analizelor din perioada de sarcina. Medicul ginecolog mi-a spus ca sunt gratuite chiar si fara acea ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicala fara venit atti_1991 atti_1991 Buna ziua. Sunt o persoana fara venit. Am terminat studiile in anul 2011. Nu am avut venit in viata mea. Vreau sa fac asigurare medicala, deoarece am hernie si ... (vezi toată discuția)