avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1180 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ce drepturi are?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ce drepturi are?

sora mea a fost angajata cu cm in italia.a revenit in tara.este insarcinata in luna a 7-a.din 2007 nu a mai platit in tara nici un fel de contributie.este inscrisa la medic de famile dar daca nu a mai platit din 2007 mai are dreptul sa mearga la medicul de familie pentru trimitere ptr analize medicale?ea a platit acea asigurare medicala care ii asigura asistenta medicala in orice tara membra ue.in italia cat a fost la ginecolog si la medic nu a platit.aici nu e valabila acea asigurare medicala??daca trenbuei platit din urma,respectiv din 2007 cat ar trebui sa plateasca?daca este insarcinata beneficiaza de asistenta medicala gratuita la nastere si ea si copilul,conform legii,dar de medicatie?multumesc.
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 01:02, 3 Ianuarie 2010
Gravidele si lauzele sunt asigurate fara sa plateasca nimic, iar medicul de familie poate sa/i acorde servicii medicale inclusiv bilete de trimitere catre analize.Nasterea si medicatia necesara este gratuita....la fel si orice serviciu medical pt copil ulterior.
Pt mama,dupa perioada de lauzie va plati pe ultimele 6 luni calculat la salariul minim pe economie la casa de asigurari pt a beneficia de asigurare.
Este persoana asigurata fara plata contributiei conform Norma metodologica privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate

Art. 20. - (1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii in una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:
h) pentru femeile insarcinate sau lauze, pe baza actului de identitate, a adeverintei medicale, a certificatului de nastere a copilului - pentru lauze, precum si a documentului eliberat de unitatile fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile si a declaratiei pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau pe baza documentelor justificative ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt pensionata dar nu si asigurata! Alina_Balan Alina_Balan Spuneti-mi va rog ce trebuie sa fac in urmatoarea situatie: sunt pensionata pe caz de boala de 3 ani, sunt si eleva la postliceu la zi, insa am avut surpriza ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicala gabriella27 gabriella27 Buna ziua.Ma numesc Mititelu Gabriela si problema mea este urmatoarea:sunt insarcinata insa nu lucrez deci nu beneficiez de asigurarea medicala.M-am interesat ... (vezi toată discuția)
Fara asigurari medicale Veronicas Veronicas Buna ziua, Intrebarea mea este daca nasterea intr un spital de stat este gratuita chiar daca de doi ani de zile nu am platit asigurarea de sanatate de ... (vezi toată discuția)