avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... atributii comitet executiv asociatie locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

atributii comitet executiv asociatie locatari

Fac parte din comitetul executiv al unei asociații noi înființată intrun ansamblu rezidențial. Inca nu am inteles exact care este granița legala dintre deciziile pe care le putem lua noi si cele care au nevoie de acordul majoritatii din AG?
De asemenea as mai avea cateva intrebari care au legatura cu acest subiect:
- legea obliga sa fie adăugați la plata pentru întreținerea spatiilor comune toți locatari din condominiu adică și copii sub 3 ani și exista posibilitatea sa fie exceptați de la plata doar prin votul majorității din AG?
- legea permite sa adaugăm si animalele de companie sau putem impune o taxa fixa care sa fie vărsată in fondul de investiții ?
- cum este ideal sa împărțim plata pentru curățenie? Avem divergente si nu știm cum este mai corect si legal : sa împărțim pe număr de persoane sau pe apartament? este o decizie a comitetului executiv sau AG?

Multimiri anticipate !
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 09:18, 5 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1-Legiutorul a prevazut concret limitele de competenta ale comitetului executiv
Parcurgeti temeinic disp L nr 230/2007 si norma acesteia de aplicare HG nr 1588/2007


Articolul 29
(1) Cu exceptia atributiilor rezervate exclusiv proprietarilor cu privire la proprietatile individuale, apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta, comitetul executiv reprezinta asociatia de proprietari in administrarea si exploatarea cladirii.
(2) Comitetul executiv poate angaja personal specializat pentru indeplinirea atributiilor ce ii revin.
(1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
a) duce la indeplinire hotararile adunarii generale si urmareste respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere ale asociatiei de proprietari;
b) emite, daca este cazul, decizii scrise privind reguli pentru ducerea la indeplinire a hotararilor adunarilor generale si pentru respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere, precum si alte decizii ce privesc activitatea din asociatia de proprietari;
c) intocmeste proiectul bugetului de venituri si cheltuieli si pregateste desfasurarea adunarilor generale;
d) reglementeaza folosirea, intretinerea, repararea, inlocuirea si modificarea partilor proprietatii comune, inclusiv cu privire la consumurile aferente proprietatii comune;
e) intocmeste sau propune planuri de masuri si activitati si urmareste realizarea lor;
f) supravegheaza desfasurarea tuturor activitatilor din cadrul asociatiei de proprietari, in mod special situatia incasarilor si platilor lunare;
g) pentru scopul si activitatile asociatiei de proprietari, angajeaza si demite, incheie si reziliaza contracte;
h) isi asuma obligatii, in nume propriu sau in numele proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari, privind interesele legate de cladire;
i) initiaza sau apara in procese, in nume propriu sau in numele proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari, interesele legate de cladire;
j) stabileste sistemul propriu de penalizari ale asociatiei de proprietari pentru restantele afisate pe lista de plata ce privesc cheltuielile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale;
k) avizeaza documentele asociatiei de proprietari;
l) asigura completarea la zi a cartii tehnice a constructiei;
m) asigura urmarirea comportarii in timp a constructiei, pe toata durata de existenta a acesteia;
n) gestioneaza situatiile exceptionale si de criza;
o) exercita alte atributii care i-au fost conferite prin hotararile adunarii generale.
(2) Sedintele comitetului executiv sunt legal intrunite daca jumatate plus unu din numarul membrilor sai sunt prezenti. Sedintele comitetului executiv pot fi convocate de presedintele asociatiei de proprietari sau de jumatate plus unu din numarul membrilor sai.
(3) Deciziile comitetului executiv se consemneaza in registrul de decizii al comitetului executiv.

2-Legea nr 67/2017 prevede facilitatea scutirii la plata parti comune copii pana la 3 ani numai cu acordul adunarii generale
2) Asociațiile de proprietari pot hotărî exceptarea de la plata cheltuielilor prevăzute la alin. (1) lit. b) pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani."

3-Repartizare c/v indemnizatie curatenie nu se realizeaza in temeiul deciziei AG sau a comitetului executiv ci strict in conformitate cu disp HG nr 1588/2007
SECŢIUNEA a 4-a

Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate

Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună.

Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.
Atunci dacă potrivit legislației, plata curățeniei în spatiile comune se face conform cota parte din suprafața, nu sunt excluși de la ea proprietari care nu locuiesc permanent?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru a cunoaste atributiile si limitele de competenta ale comitetului studiati rersponsabil dispozitiile mentionate
Daca nu veti stapani dispozitiile nu veti reusi sa exercitati o activitate in limite legale
HG nr 1588/2007
CAPITOLUL III
SECŢIUNEA 1

Repartizarea cheltuielilor rezultate din întreţinerea, repararea şi exploatarea condominiilor

Art. 32. - (1) Toţi proprietarii au obligaţia să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari.

(3) Niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligaţia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchirierea spatiilor comune buzaianuargi buzaianuargi buna ziua, in blocul in care locuiesc sa inchiriat spatiul de pe acoperis de catre rds pentru a pune antene,dar blocul e format din 4 scari si acordul si la-u ... (vezi toată discuția)
Presedinte asociatie de proprietari Ion Artene Ion Artene Buna Ziua.In ce masura exista posibilitatea de ridicare a calitatii de reprezentare a presedintelui unei asociatii de proprietari prin votul comitetului ... (vezi toată discuția)
Fără conducere în asociație licurici- licurici- Situația noastră este ca președintele AP a murit. Vicepreședintele s-a mutat la fiul lui în alt oras , dar are încă apartamentul în bloc, si nu mai ... (vezi toată discuția)