avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Procedura disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Procedura disciplinara

Va supun atentiei urmatoarea situatie, pentru sfaturile voastre, mai ales ca pentru mine e o situatie noua.

Colegii mei care lucreaza ii design, au avut o perioada de 5 zile de trainig care presupunea foarte mult studiu individual si cand aveau intrebari se adresau celor care lucrau in domeniu respectiv. Li s-a propus aceasta perioada de pregatire din liosa de activitate. Precizez ca e vorba de un departament care este impartit in doua compartimente : o parte dintre ei sunt pe procese de injectie si ceilalti sunt pe alt tip de proces.
Li s-a pus la dispozitie toate materialele necesare etc. iar unul dintre ei a refuzat sa studieze pentru ca " fisa postului nu prevede asa ceva si lui nu-i foloseste sa invete si altceva" ., etc etc etc

Ce masuri disciplinare ati propune pentru aceasta situatie??
Multumesc
Cel mai recent răspuns: alice27 , utilizator 21:41, 3 Noiembrie 2009
Art. 263. - (1) Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.
(2) Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într -o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.
Dupa esfectuarea cercetarii prealabile as propune sanctionarea cu avertisment. Argument: abaterea nu este in legatura cu munca si nu o consider grava deoarece ea este rezultatul unei activitati pe care salariatul trebuia sa o faca in afara sarcinilor sale, motivul fiind lipsa activitatii zilnice pentru care salariatul avea responsabilitati conform fisei postului. Totusi este un act de indisciplina deoarece salariatul, in lipsa activitatii de baza, poate fi solicitat sa presteze alte activitati, in acest caz utile salariatului, activitati pentru care primeste un salariu.
Perfectionarea profesionala a salariatului nu este o chestiune de "alegere"; adica nu pot sa vreau sau sa nu vreau sa ma perfectionez.
Daca angajatorul considera ca este necesara, atunci salariatul nu este in pozitia de a refuza, decat daca angajatorul impune conditii nelegale sau exagerate.
Un salariat care isi exprima "suficienta" prin enunturi de genul "nu am ce invata", "stiu tot ce se poate preda" etc. este genul care poate solicita ca in fisa postului sa fie mentionata obligativitatea de a urma cursuri de perfectionare.

Va propun sa reevaluati continutul fiselor de post si sa inserati si aceasta obligatie.

De asemenea, daca considerati fapta ca fiind o abatere suficienta ptr a primi, de ex., un avertisment scris, atunci trebuie sa demarati procedura cercetarii disciplinare.
Si eu am ajuns la concluzia ca in aceasta situatie se poate da un avertisment scris.
Ceea ce s-a propus spre invatare nu este foarte strain de responsabilitatile zilnice, pentru ca activitatea principala este de design / proiectare. Diferenta este referitoare la procesele pe care lucreaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abatere disciplinara rin rin Cand codul muncii prevede: \"Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara sanducatanas sanducatanas Am o mare rugaminte: Ce trebuie sa cuprind un dosar de cercetare pentru desfacerea contractului de munca?Care sunt pasi care trebuie facuti? (vezi toată discuția)
Desfacere contract pentru indisciplina MIELUTA MIELUTA Buna seara, am nevoie de un raspuns, va rog!! Sunt angajata la o firma pe fisa postului scriidu-mi reprezentant vanzari. Mi s-a propus reducerea salariului pe ... (vezi toată discuția)