Buna ziua
As vrea sa stiu daca o instit publica (spital) poate fi fondator al unui ONG, in speta o Fundatie.
Am lecturat OG 26/2000 si alte acte conexe instit publice, dar nu prea imi reiese clar. La prima vedere as fi tentat sa zic NU...
V as multumi f mult pt pareri si opinii.
Multumesc
OG 26 / 2000 permite oricarie persoane juridice sa fie fondator de asociatie sau fundatie, inclusiv persoanelor juridice de drept public, si sunt multe fundatii care au fondator si institutii publice sau numai institutii publice..... Limitari ar veni mai degraba din normele legale care guverneaza organizarea si functionarea acelei institutii publice... Caci a deveni fondator implica si sa contribui la patrimoniul initial al fundatiei, care e de minim 190.000 lei si aportul respectiv este ireversibil si e echivalentul unei donatii.... care nu confera fondatorului niciun drept patromonial ulterior.... Asa ca e de vazut daca are conducerea spitalului dreptul de a adopta un asemenea act juridic de dispozitie??? Mai degraba forul tutelar - unitate administrativ teritoriala sau minister..... chiar si atunci discutabil... poate din venituri proprii, din surse altele decat cele publice....? Aici mai degraba ar fi semnele de intrebare, nu in legislatia ONG....