avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vot adunare generală proprietari viciat de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vot adunare generală proprietari viciat de reprezentantul primăriei. Cei care au câștigat de drept vor să conteste acest fapt, cum să procedeze?

S-a ținut ședința de adunare generala extraordinara.
A participat și un reprezentant al primăriei.
S-a votat noua conducere.
Au fost făcute doua propuneri.
La vot a ieșit 8 la 8 (câte opt persoane susțineau fiecare tabără).
O persoana avea delegație scrisa de la un locatar sa participe în numele lui și sa voteze cu unul din candidați. Deci 8+1 voturi la un candidat.
Persoana de la primărie a spus ca votul nu e valabil ca persoana respectiva nu are copie de la cartea de identitate.
M-am uitat în lege și nu scrie nicăieri ca ar trebui.
Cei din tabăra adversa au încercat sa câștige prin mai multe mijloace neortodoxe, au făcut scandal sa se re numere voturile, sa se voteze din nou etc.
Au invocat ca un vecin ar fi cumpărat o garsoniera pe scara și are 2 voturi dar acel vecin nu a adus la Asociație vreun act din care sa rezulte ca ar fi proprietar pe noul imobil și deci nu este cunoscut ca proprietar. Nefiind cunoscut ca proprietar nu are drept de vot de doua ori.
Reprezentantul primăriei a spus ca e corect asa ca dacă e proprietar el poate vota de doua ori.
Vecinii au susținut ca atâta timp cât nu a adus la asociație vreun document din care sa rezulte calitatea de proprietar nu poate vota de doua ori.
In acest fel reprezentantul primăriei a influențat votul anulând pe nedrept un vot al unei persoane care avea hârtie în condițiile legii de reprezentare sa voteze cu un candidat și a admis ca fiind corect votul dublu al unui locatar care pretinde ca cumpărat un alt imobil dar nu a adus vreun act la Asociație sa fie luat el în evidenta ca proprietar. Ingerința acestui funcționar a excedat atribuțiunilor de serviciu. S-a văzut clar pe parcursul ședinței ca reprezentantul primăriei a susținut fervent una dintre tabere.
Cei care susțineau candidatul care a obținut 8+1=9 voturi și care au fost șmecheriți de cei care aveau numai 8 voturi au părăsit sala în semn de protest văzând ca nu se dorește consemnarea rezultatului asa cum a fost (sa se consemneze rezultatul votului).
Cei care au rămas au făcut ei ce au vrut s-au pus Președinți, cenzori și membrii în comitet cum au vrut fără a avea un proces de votare corect al membrilor participanți.
Președinte a fost pus cel acre era restanțierul numărul 1 pe scara.
Acum cei care au câștigat de drept vor sa conteste acest fapt precum și ingerința reprezentantului primăriei care venise invitat de către partea care a șmecherit alegerile (care culmea nu fusese invitat de nimeni din asociație).
Cum sa procedeze?
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Hazlie treaba!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Hazlie treaba!
- verificati daca AG, chiar extrordinara fiind a fost convocata in mod legal si daca a avut cvorum necesar sau a fost reconvocata;
- reprezentantul primariei, invitat sau neinvitat, nu trebuie sa se amestece in desfasurarea AG; in cel mai bun caz va poate face recomandari, recomanfari privind respectarea legislatiei cu ocazia desfasurarii AG;
- persoana care avea delegatie (reprezenta un membru al asociatiei, poate sa voteze dupa ce i s-a verificat delegatia: nu poate sa candideze pentru o functie in conducerea as. prop., chiar asa, cu delegatie, adica sa condideze ca fiind proprietarul care l-a delegat;
- proprietarul care se zice ca a achizitionat o locuinta in bloc, dar nu a prezentat documentele necesare, nu are cum sa voteze in cadrul AG pentru simplu motiv ca nu este membru al asociatiei de prop.; asadar nu este indeajuns sa fii proprietar (deocamdata nu se stie nici daca este proprietar...), dumnealui trebuia pana la data desfasurarii AG sa fi semnat acordul de asociere si tot ce mai trebuie pentru a deveni membru cu drepturi depline, adica sa poata vota in AG; verificati daca si pentru cealalta locuinta a semnat acordul de asociere, adica sa fie deja membru al asociatiei (pentru prima locuinta) pentru a i se permite sa voteze, maca o data; exclus sa voteze de doua ori, in conditiile descrise;
- legat de punctul de mai sus - aici puteti contesta in instanta hotararile luate in AG, tocmai pentru viciile legate de votare;
Va recomand sa intocmiti o informare la Biroul as. prop. din cadrul primariei, vedeti ce v-am sfatuit mai sus; poate nu mai este nevoie de contestarea in instanta a AG :
Sa aveti grija ca, asa cum se mai obisnuieste, depunerea de documente si inscrisuri, la asociatie, se pot face si retroactiv...

Va doresc mult succes si asteptam sa ne informati cum ati definitivat actiunile de contestare a AG.
Mulțumesc pentru sfaturi.
Ca prim pas persoana care a câștigat de drept alegerile a făcut o contestație la primărie unde a informat primarul de situația creata, care bănuiesc faptul ca va ajunge pe circuit la biroul responsabil de asociațiile de proprietari.
In caz ca nu se hotărăsc sa atace în instanta rezultatul ședinței proprietarii vor sa facă o noua adunare extraordinara (trebuie 12 semnături), care este mai simplu decât sa meargă în instanta.
La noi pe bloc sunt antene de la Orange și toți sunt înnebuniți sa facă parte din cei care "bagă degetul în miere" și uite ca și reprezentanților primăriei li s-a stârnit "un interes brusc" de a participa și influenta indirect rezultatul alegerilor către persoane agreate.
Dupa cum v-am spus anterior Președinte a fost "ales" restanțierul șef care nu și-a mai achitat întreținerea de un an și jumătate.
Decizia apartine participantilor la adunarea generala
daca [participantii isi asuma responsabilitatea sa propuna si sa aleaga in functia de reprzentant legal un proprietar care nu se achita de obligatiile aferente calitatii de proprietar in imobil de locuit in comun,urmeaza sa suporte atitudinea si comportamentul aceluia caruia au inteles sa ii
acorde increderea sa le reprezinte si sa le apere interesele
Faza cu reconvocarea AG, pornita tot de la DVs. nu mi se pare ce-a mai buna solutie. O sa alegeti alt com. ex. care la randul acestuia va fi contestat de ceilalti s.a.m.d. - daca intelegeti.
Va propun sa asteptati punctul de vedere al primariei. In acest moment, este solutia ce-a mai buna, practic o sa linisteasca o parte dintre proprietari.
In legatura cu antenele de pe bloc - nu mi se pare a fi un borcan cu miere. Chiria intra in contul asociatiei. Banii pot fi scosi, doar pentru cheltuieli privind imbunatatirea confortului proprietarilor, asa ca nu poti imuia degetul in borcan, asa de usor. Vedeti ca acest venit trebuie declarat la ANAF. Anual trebuie facute justificari (cu documente), privind efectuarea de lucrari de imbunatatire si cresterea confortuluiin bloc. Ma rog, sunt lucruri cunoscute...
Stima, AG.

Alte discuții în legătură

Ce facem în cazul restanțierilor, dacă nu s-a mai convocat nicio adunare generală de vreo 5 ani? mai e posibil să li se ceară penalizări? flory_mr flory_mr Ce facem în cazul în care nu s-a mai convocat nicio Adunare Generală de vreo 5 ani, mai e posibil să li se ceară restanțierilor penalizări dacă șefii ... (vezi toată discuția)
Noua lege nr.196/2018 nu mai permite șefilor de asociații de proprietari să mai voteze en-gros în numele altora (zeci și sute de Împuterniciri nu mai pot fi legale) ! flory_mr flory_mr Vedeţi conținutul art.49 din Legea 196/2018, referitor la faptul că șefii Asociațiilor din România nu mai pot veni cu zeci sau sute de Împuterniciri ... (vezi toată discuția)
Abuz dezvoltator in asociatia de proprietari fiordul fiordul Dezvoltatorul care detine un numar majoritar de voturi in asociatia de proprietari, a decis in cadrul adunarii generale sa voteze marirea preturilor de ... (vezi toată discuția)