avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Noua Lege nr.196/2018 nu mai permite șefilor de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Noua Lege nr.196/2018 nu mai permite șefilor de Asociații de Proprietari să mai voteze en-gros în numele altora (zeci și sute de Împuterniciri nu mai pot fi legale) !

Vedeţi conținutul art.49 din Legea 196/2018, referitor la faptul că șefii Asociațiilor din România nu mai pot veni cu zeci sau sute de Împuterniciri pentru a vota în Adunările Generale anuale tot ce vor ei. Președintele, membrii Comitetului Executiv, administratorul, cenzorul și membrii familiilor lor nu mai au dreptul să voteze în numele altor proprietari în cadrul Adunărilor Generale - vedeți minunea la art.49, alin.3, litera f.
Aștept comentarii pentru a dezbate aceste articole mult mai realiste din noua Lege a Asociațiilor de Proprietari, care schimbă extrem de mult concepția de Adunare Generală a Asociației de Proprietari care nu-i va avantaja doar pe șefii Asociației, aceștia venind cu zeci sau sute de Împuterniciri, cu toate că la acele așa-zise Adunări Generale erau prezenți maxim 20 de proprietari (astfel, vom putea cere mai ușor Nulitatea Absolută a hotărârilor Adunării Generale anuale, dacă se încalcă aceste obligații legale):
(1) Hotărârile Asociației de Proprietari sunt luate în Adunarea Generală a proprietarilor, iar executarea lor este încredințată Comitetului Executiv și administratorului.
(2) În vederea punerii în practică a hotărârilor Adunării Generale a Asociației de Proprietari, Comitetul Executiv al Asociației de Proprietari emite decizii în conformitate cu prevederile legii.
(3) Pentru adoptarea hotărârilor în Adunarea Generală a Asociației de Proprietari, se au în vedere următoarele:
e) UN MEMBRU AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI POATE REPREZENTA CEL MULT UN MEMBRU ABSENT, dacă prezintă împuternicire scrisă şi semnată de către proprietarul în numele căruia votează.
f) PREȘEDINTELE, MEMBRII COMITETULUI EXECUTIV, ADMINISTRATORUL, CENZORUL sau alt membru al familiilor acestora NU POT PRIMI MANDAT PENTRU A REPREZENTA UN ALT PROPRIETAR ÎN CADRUL ADUNĂRII GENERALE;
h) administratorul, reprezentantul administratorului, soţul/soţia acestuia şi alţi membri ai familiei sale, dacă sunt membri ai Asociaţiei de Proprietari la care acesta este angajat, nu au drept de vot în probleme referitoare la activitatea administratorului.
(4) Hotărârile Adunărilor Generale se iau în cadrul Adunării Generale convocată sau reconvocată, după caz. PENTRU SITUAȚIILE CARE VIZEAZĂ NUMAI PROPRIETARII UNUI TRONSON SAU AI UNEI SCĂRI, HOTĂRÂRILE SUNT LUATE PRIN ACORDUL SCRIS AL MAJORITĂȚII PROPRIETARILOR SCĂRII SAU TRONSONULUI RESPECTIV, MEMBRI AI ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, PE BAZĂ DE TABEL NOMINAL.
(5) HOTĂRÂRILE ADUNĂRILOR GENERALE (...) SE SEMNEAZĂ DE CĂTRE TOȚI MEMBRII PREZENȚI AI ADUNĂRII GENERALE, DE CENZOR ŞI SE AFIȘEAZĂ LA AVIZIER.
(6) În condițiile prevăzute la art.28, cu cel puţin 3 zile înainte de Adunarea Generală, PROPRIETARII AU ACCES LA TOATE DOCUMENTELE REFERITOARE LA EXECUŢIA BUGETARĂ PE ANUL TRECUT ŞI LA PROIECTUL DE BUGET PE ANUL ÎN CURS, PRECUM ŞI LA ORICE ALTE DOCUMENTE NECESARE BUNEI DESFĂȘURĂRI A ADUNĂRII GENERALE.
(7) Procesul-verbal al ședinței, care descrie evenimentele în desfășurare, hotărârile adoptate şi rezultatele voturilor va fi redactat de un membru al Asociației numit secretar al Adunării Generale prin votul majorității celor prezenţi. ÎN TERMEN DE 7 ZILE DE LA DATA LA CARE A AVUT LOC ADUNAREA GENERALĂ, PROCESUL-VERBAL AL ADUNĂRII GENERALE ESTE ADUS LA CUNOȘTINȚA TUTUROR PROPRIETARILOR, prin grija președintelui Asociației de Proprietari, PRIN AFIȘAREA UNEI FOTO-COPII DATATE LA AVIZIERUL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI.
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 07:08, 5 Februarie 2019
La noi, falsa președintă a Asociației a venit la Adunarea Generală Reconvocată pe data de 30.05.2015 cu 86 de Împuterniciri, pe numele ei și al casierei A.P.71 (ea avea 16, iar casiera, 70), cu toate că la acea ședință a A.G. au fost prezenți 45 de proprietari !
Astfel, acea ședință era nulă din start, deoarece orice se vota, era în favoarea impostoarei de președinte, care acum are dosar de Începe a Urmăririi Penale ! La fel de abuziv a procedat și la Adunările Generale din 2017 și 2018, când a venit cu zeci de Împuterniciri de vot, cu toate că la A.G. erau prezenți maxim 20 de proprietari !!!
Odată cu noua Lege nr.196/2018 șefii Asociației nu mai au dreptul să voteze în numele altor proprietari, deoarece acest fapt este un evident Conflict de Interese !
Ultima modificare: Joi, 2 August 2018
flory_mr, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
s-a terminat cu manipularea voturilor. Aceste imputerniciri permiteau vointei unui om sa influenteze hotarator. Personal, ca cenzor extern, am impus acest principiu de cativa ani. Ma bucur ca acest principiu a ajuns acum lege.
Șefii noștri penali veneau în ultimii ani cu minim 40 de Împuterniciri la așa-zisele Adunări Generale, în care prezența era de sub ... 3% din totalul celor 458 de proprietari ai Asociației noastre. Cum să vii la A.G. din 2018 cu 47 de Împuterniciri știind că la ședință au fost prezenți doar 17 proprietari, cu tot cu șefii Asociației ?!
Domnule Virgil Dan Amza, nu este acesta un mare Conflict de Interese, știind că președinta Asociației noastre vine la Adunarea Generală cu zeci de Împuterniciri, la care se adaugă și alte Împuterniciri pe numele angajaților sau pe numele membrilor Comitetului Executiv ?
Ultima modificare: Joi, 2 August 2018
flory_mr, utilizator
Ce nu mi se pare ok este urmatorul articol:
''(5) Hotărârile adunărilor generale se consemnează, numai în timpul
şedinţei, în registrul unic de procese-verbale al asociaţiei de proprietari,
se semnează de către toţi membrii prezenţi ai adunării generale, de
cenzor/comisia de cenzori şi se afişează la avizier''...cine poate sa scrie atat de repede?Plus ca unul tipa,altul isi da cu parerea vizavi de alt subiect...o sa-i rugam sa faca liniste,ca la scoala...si sa astepte sa scrie oropsitul...Este o prostie, mai ales pentru ca faptul ca trebuie sa semneze toata lumea prezenta la sfarsit.
În primul rând, vă rog să-mi spuneți, din experiența dvs. doamna „vali m”, dacă nu este acesta un Conflict de Interese știind că șefii și angajații Asociației de Proprietari vin la Adunările Generale cu zeci sau sute de Împuterniciri semnate pe numele lor, cu toate că la ședință nu sunt prezenți decât ... 17 proprietari, cum a fost la A.G. din 31.03.2018 ?
Astfel, Adunare Generală din 2018 a fost compromisă din start, deoarece voturile oricăror hotărâri luate acolo erau acontate în favoarea șefilor impostori (ai noștri au deja dosar de Începere a Urmăririi Penale), mai ales pentru re-alegerea conducerii Asociației sau pentru impunerea unor fonduri sau penalizări cerute abuziv de șefii Asociației.
De-asta se dau sentințe definitive de Nulitate Absolută a hotărârilor Adunărilor Generale anuale, pentru că se comit abuzuri inimaginabile, cu voturi deja aranjate !
Ultima modificare: Joi, 2 August 2018
flory_mr, utilizator

Alte discuții în legătură

O asociație de proprietari care nu și-a mai actualizat actele constitutive la judecătorie de foarte mult timp, este în ilegalitate totală ! flory_mr flory_mr Am aici un exemplu dintr-o scară de bloc, care arată că actele constitutive ale A.P. nr. 71 din Brăila nu mai sunt legale în anul fiscal 2019, deoarece ... (vezi toată discuția)
Cum procedăm concret dacă instanțele au anulat retroactiv hotărârile adunărilor generale anuale din anii fiscali 2015-2018, ale asociației de proprietari ? flory_mr flory_mr [b]Legea nr. 196/2018 referitoare la Asociațiile de Proprietari din România arată explicit că „Organul Suprem” într-o Asociație este Adunarea ... (vezi toată discuția)
Cum procedăm în cazul în care conducerea asociației de proprietari nu a convocat proprietarii pentru adunarea generală anuală obligatorie, astfel neavând niciun buget anual obligatoriu ? flory_mr flory_mr Cum procedează alți președinți de Asociații care intră pe acest Forum de Discuții, în cazul în care nu s-a putut convoca legal Adunarea Generală din ... (vezi toată discuția)