Demos a scris:
Speța ridica o multitudine de întrebări pt. tot atâtea probleme curente ale funcționării A.P.-urilor.
Conform legii, Bugetele Anuale trebuiesc adoptate în A.G. a A.P. cu majoritate de 50%+1 drepturi de vot.
Dar, sa nu uitam ca bugetul fondului de rulment o data votat rămâne în vigoare și numai mărirea plafonului acestuia poate fi făcută prin hotărâre a A.G.
Aceeași situație și privitor la contractele deja încheiate cu furnizorii de servicii, salariile administratorului, președintelui, C.E. și cenzorilor.
Acest lucru permite ca A.P. sa poată funcționa totuși și rezolvă problemele curente.
Legea 196/2018 prevede și porți de ieșire din situații de blocare ca cea descrisă de dvs.
Citiți. vă rog art. 48, alineatele 2) și 3) ale susnumitei legi
Legea nu permite scuze de tip: „200 de proprietari” și „e extrem de greu și costisitor să trimiți Scrisori Recomandate pentru sute de proprietari”.
Dacă proprietarii nu-și asumă obligațiile de asociați ai A.P.-ului, ca orice iresponsabilitate și aceasta se plătește !!!
Când vor vedea că iresponsabilitatea lor mărește costurile de funcționare ale A.P.-ului, deci sumele lunare de plata, se vor grăbi sa devină responsabili.
Ca tot românul, până nu-l lovești la buzunar, nu gândește (din acest punct de vedere ar trebui încadrat legal și acest handicap național) !!!
Problema este că sunt multe articole din Legea nr. 196/2018 care arată atribuțiile președintelui, care ESTE OBLIGAT să convoace pentru TOȚI PROPRIETARII, cel puțin o Adunare Generală anuală ordinară, obligatoriu în primul trimestru al anului fiscal.
Art. 47. - (1) După constituirea Asociației de Proprietari va avea loc cel puțin o dată pe an, în primul trimestru, o întrunire a Adunării Generale a Asociației de Proprietari. Responsabilitatea cu privire la convocarea anuală a cel puțin unei Adunări Generale a Asociației aparține președintelui Asociației și membrilor Comitetului Executiv.
(4) Proprietarii sunt anunțați prin afișare la Avizier ȘI pe bază de Tabel Nominal Convocator sau, în cazul proprietarilor care nu au fost anunțați, pe baza Tabelului Nominal Convocator, prin Poștă cu Scrisoare Recomandată, cu Conținut Declarat și Confirmare de Primire, asupra oricărei Adunări Generale a Asociației de Proprietari, cu cel puțin 10 zile înainte de data stabilită, inclusiv cu privire la ordinea de zi a Adunării Generale (...).
Art. 48. - (2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu din MEMBRII Asociației de Proprietari, întrunirea Adunării Generale se suspendă și se reconvoacă (...) NUMAI ÎN CONDIȚIILE PREVĂZUTE LA ARTICOLUL 47.
(3) La Adunarea Generală Reconvocată hotărârile pot fi adoptate dacă există dovada că TOȚI MEMBRII Asociației de Proprietari au fost convocați pe bază de Tabel Convocator sau prin Poștă cu Scrisoare Recomandată, cu Conținut Declarat și Confirmare de Primire, ȘI prin afișare la Avizier. (...).
(4) Hotărârile Adunării Generale a Asociației de Proprietari sunt obligatorii de la data afișării acestora la loc vizibil, conform prevederilor prezentei legi, inclusiv pentru proprietarii din Condominiu care nu au fost prezenți la Adunarea Generală, precum și pentru proprietarii care nu sunt membri ai Asociației de Proprietari.
(5) Hotărârile luate în conformitate cu prevederile alin. (1) - (4), obligă toți proprietarii să participe, în proporțiile stabilite de Adunarea Generală, la plata lucrărilor, precum și la cheltuielile de funcționare, administrare, întreținere și de înlocuire a Părților Comune sau a elementelor transformate sau create.
În art. 47, alin.1 scrie clar că
dacă nu s-a convocat nicio Adunare Generală anuală, responsabilitatea, în cazul unui proces civil, va fi în totalitate a conducerii Asociației de Proprietari.
Alte atribuții ale președintelui sunt încălcate, dacă nu convoacă Adunări Generale anuale:
Art. 57. - Preşedintele Asociaţiei de Proprietari are următoarele atribuţii:
a) în baza mandatului acordat de Adunarea Generală reprezintă Asociaţia de Proprietari în relaţiile cu terţii, inclusiv în acţiunile în Instanţă;
c) supraveghează şi urmăreşte corecta punere în aplicare a hotărârilor Adunării Generale, respectarea prevederilor Statutului şi Acordului de Asociere, precum şi aplicarea deciziilor Comitetului Executiv;
k) întocmeşte Tabelul Nominal Convocator şi afişul pentru Avizier pentru Adunările Generale şi asigură semnarea acestuia de către toți proprietarii;
n) afişează la Avizier hotărârile Adunării Generale şi ale şedinţelor Comitetului Executiv în termen de maxim 7 zile de la data la care au avut loc acestea;
o) în cazul modificării cadrului legislativ privind Asociaţiile de Proprietari, preşedintele convoacă Adunarea Generală a Asociaţiei de Proprietari pentru modificarea conformă a Statutului Asociaţiei;
Art. 58. - (2) Pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin sau pentru depăşirea atribuţiilor legale şi statutare, preşedintele Asociaţiei de Proprietari, membrii Comitetului Executiv, respectiv cenzorul, răspund personal sau solidar pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor sau terților ...
Art. 55. - (1) Comitetul Executiv are următoarele atribuții:
a) convoacă Adunarea Generală a Asociaţiei de Proprietari cel puţin o dată pe an şi ori de câte ori este necesar;
b) duce la îndeplinire hotărârile Adunării Generale şi urmăreşte respectarea prevederilor legale, a Statutului, a Acordului de Asociere şi a Regulamentului Condominiului;
e) întocmește proiectul Bugetului de Venituri şi Cheltuieli şi pregăteşte desfăşurarea Adunărilor Generale;
i) supraveghează desfăşurarea tuturor activităţilor din cadrul Asociaţiei de Proprietari, inclusiv situaţia încasărilor şi plăţilor lunare;
k) îşi asumă obligaţii, în baza hotărârii Adunării Generale, în numele proprietarilor membri ai Asociaţiei de Proprietari, în ceea ce priveşte administrarea Condominiului, luând toate măsurile legale necesare;
În cazul ăsta, știind că șefii Asociației de Proprietari au încălcat foarte multe atribuții, nu credeți că ar acționa în cazul ăsta amendarea lor, conform art. 102, alin.1, literele a și e:
Art. 102. - (1) Următoarele fapte constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să constituie, potrivit legii penale, infracţiuni:
a) ne-convocarea Adunării Generale conform prevederilor prezentului act normativ;
e) nerespectarea Statutului, a Acordului de Asociere, precum şi neîndeplinirea sau depăşirea atribuţiilor de către preşedinte, membrii Comitetului Executiv, cenzor sau de către administrator;
(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează după cum urmează:
b) faptele prevăzute la alin. (1) lit. a), b), c), r) şi s), cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei;
c) faptele prevăzute la alin. (1) lit. e) şi j), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
(3) Sancțiunile pentru contravențiile prevăzute la alin. (1) se aplică persoanelor fizice sau juridice vinovate.
(4) Constatarea contravențiilor prevăzute la alin. (1), făcută la sesizarea oricărei persoane interesate sau din oficiu, precum şi aplicarea sancţiunilor corespunzătoare se fac după cum urmează:
b) de către primari sau de împuterniciții acestora sau de către Poliţia Locală în cazul faptelor prevăzute la alin. (1) lit. a-e, i-m şi o-s (...)..
Astfel, fără existența unei Adunări Generale anuale OBLIGATORII, nu se mai pot cere bani pentru cheltuielile (fondurile) comune, deoarece ele se cer în fiecare an fiscal, cu alt Buget Anual.
Dacă Fondul de Salarii sau alte Fonduri Comune au fost cerute în anul fiscal anterior, nu se mai pot impune aceleași sume pentru Bugetul anului fiscal 2019, deoarece nu avem consimțământul prin vot pentru un Buget al anului în curs, știind că nu s-a convocat nicio Adunare Generală
(de fapt, șefii A.P.71 Brăila n-au mai convocat o Adunare Generală, deoarece eu am 3 sentințe în Instanțe de Nulitate Absolută a Adunărilor Generale din anii fiscali 2015-2018, și le e frică de faptul că le voi face o plângere penală pentru recidiva de a convoca iar ilegal, a patra Adunare Generală anuală, mai ales că nu le-au executat pe celelalte 3 anterioare, să anuleze și actele subsecvente care s-au bazat pe hotărârile ilegale luatei în cele 3 Adunări Generale anterioare, declarate NULE ABSOLUT de către mai multe Instanțe din Brăila).