avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum procedăm concret dacă Instanțele au anulat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum procedăm concret dacă Instanțele au anulat retroactiv hotărârile Adunărilor Generale anuale din anii fiscali 2015-2018, ale Asociației de Proprietari ?

Legea nr. 196/2018 referitoare la Asociațiile de Proprietari din România arată explicit că „Organul Suprem” într-o Asociație este Adunarea Generală a proprietarilor, care e obligatoriu să fie convocată an de an, în primul trimestru.
Această „conducere supremă” a oricărei Asociații de Proprietari, alcătuită din toți proprietarii din cadrul acesteia, hotărăște absolut totul (inclusiv Fondul de Salarii anual) în cadrul acestei persoane juridice de drept privat, ne-patrimoniale, în fiecare an fiscal, în special pe baza unui Buget Anual în care să fie votate toate Fondurile Comune ale Asociației, plus alte cheltuieli administrative din Asociația respectivă.
Știind toate aceste obligații, de a se vota toate hotărârile doar în cadrul Adunărilor Generale, CUM PROCEDĂM ÎN CAZUL ÎN CARE ÎN ASOCIAȚIILE NOASTRE NU AU FOST CONVOCATE DELOC ADUNĂRILE GENERALE OBLIGATORII TIMP DE MAI MULȚI ANI FISCALI, SAU ÎN CAZUL ÎN CARE ACESTE AȘA-ZISE ADUNĂRI „GENERALE” (cu o prezență și de maxim ... 4 %) AU FOST DECLARATE NULE ABSOLUT (ilegal convocate) DE CĂTRE INSTANȚELE DE JUDECATĂ, TIMP DE MAI MULȚI ANI FISCALI, INVALIDÂND (anulând) RETROACTIV TOATE HOTĂRÂRILE ADUNĂRILOR GENERALE CARE AU FOST CONVOCATE ILEGAL (DIN 28.09.2018, ÎNCĂLCÂNDU-SE LEGEA NR. 196/2018, ART. 47 ȘI 48) - chiar eu am câștigat 3 procese în care s-a dovedit ilegalitatea convocării Adunărilor Generale din anii fiscali 2015-2018, toate Instanțele motivând sentințele prin faptul că șefii Asociației noastre nu i-au convocat pe toți cei 458 de proprietari ai acesteia și astfel exista lipsa consimțământului proprietarilor A.P.71 Brăila pentru a se aplica acele hotărâri votate ilegal în acele „Adunături” așa-zis generale re-convocate, în care au fost prezenți chiar și 17 proprietari din totalul de 458 existenți în cadrul A.P.71 Brăila, adică au fost prezenți doar ... 4% din total, deoarece șefii Asociației nu au întocmit acele Tabele Nominale Convocatoare obligatorii prin care ar fi dovedit oricui că i-au convocat pe TOȚI cei 458 de proprietari, obligație existentă și în vechea Lege nr. 230/2007, art. 24, alin. 3, dar și mai ales în H.G. nr. 1599/2007, art. 14, alin. 5, care dovedea încălcarea gravă a obligațiilor privind convocarea legală a TUTUROR proprietarilor A.P.71 din Brăila ?
Ce ziceți, nu cumva ar trebui să fie stornate retroactiv toate SUMELE CERUTE ILEGAL ȘI ABUZIV ÎN ACELE ILEGAL CONVOCATE ADUNĂRI GENERALE ?
Nu cumva ar trebui să fie anulate TOATE ACTELE SUBSECVENTE (ulterioare) ACELOR PROCESE-VERBALE ALE ADUNĂRILOR GENERALE, care au fost declarate Nule Absolut (fără putere juridică) de către Instanțele de Judecată ? Acte subsecvente nule sunt mai ales contractele de mandat sau/și contractele de muncă (chiar și contractele cu terții) ale șefilor și angajaților din Asociația de Proprietari, plătiți de noi, proprietarii, cu un Fond de Salarii lunar de aproape 18.000 de lei Brut !

Pentru a fi mai explicit, vedeți ce obligații sunt în Legea nr. 196/2018, privitoare la faptul că ORICE HOTĂRÂRE SE IA ÎN CADRUL UNEI ASOCIAȚII DE PROPRIETARI, ESTE LEGAL VALABILĂ DOAR DACĂ A FOST VOTATĂ ÎN ADUNĂRILE GENERALE ANUALE, CARE TREBUIE SĂ FIE LEGAL CONVOCATE PENTRU TOȚI PROPRIETARII DIN CADRUL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, altfel aceste hotărâri sunt declarate Nule Absolut de către Instanțe, deoarece s-au încălcat explicit articolele 47 și 48 din Legea nr. 196/2018 (inclusiv șefii Asociației au contractele nule și ilegale dacă nu s-a votat legal în Adunări Generale legal convocate).
CITEZ OBLIGAȚIILE SCRISE ÎN LEGEA NR. 196/2018, PRIVITOARE LA ADUNĂRILE GENERALE OBLIGATORII ȘI LA ATRIBUȚIILE ACESTORA (ÎN CAZUL UNOR ADUNĂRI GENERALE ANULATE RETROACTIV DE CĂTRE INSTANȚE, TOATE HOTĂRÂRILE DEJA VOTATE ILEGAL SE VOR ANULA ÎN TOTALITATE, INCLUSIV ACTELE SUBSECVENTE REZULTATE ÎN URMA ACESTOR FALSE HOTĂRÂRI - CONTRACTELE DIN CADRUL ASOCIAȚIEI):
Art. 47. - (1) După constituirea Asociației de Proprietari va avea loc cel puțin o dată pe an, în primul trimestru, o întrunire a Adunării Generale a Asociației de Proprietari. Responsabilitatea cu privire la convocarea anuală a cel puțin unei Adunări Generale a Asociației aparține președintelui Asociației și membrilor Comitetului Executiv.
(4) Proprietarii sunt anunțați prin afișare la Avizier ȘI pe bază de Tabel Nominal Convocator sau, în cazul proprietarilor care nu au fost anunțați, pe baza Tabelului Nominal Convocator, prin Poștă cu Scrisoare Recomandată, cu Conținut Declarat și Confirmare de Primire, asupra oricărei Adunări Generale a Asociației de Proprietari, cu cel puțin 10 zile înainte de data stabilită, inclusiv cu privire la ordinea de zi a Adunării Generale (...).
Art. 48. - (2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu din MEMBRII Asociației de Proprietari, întrunirea Adunării Generale se suspendă și se reconvoacă (...) NUMAI ÎN CONDIȚIILE PREVĂZUTE LA ARTICOLUL 47.
(3) La Adunarea Generală Reconvocată hotărârile pot fi adoptate dacă există dovada că TOȚI MEMBRII Asociației de Proprietari au fost convocați pe bază de Tabel Convocator sau prin Poștă cu Scrisoare Recomandată, cu Conținut Declarat și Confirmare de Primire, ȘI prin afișare la Avizier. (...).
Art. 53. - Adunarea Generală a proprietarilor MEMBRI ai Asociaţiei de Proprietari are următoarele atribuţii:
a) alege şi revocă din funcţie preşedintele, ceilalţi membri ai Comitetului Executiv şi cenzorul;
b) adoptă şi modifică Statutul şi Regulamentul Condominiului;
c) adoptă, modifică sau revocă hotărâri;
d) adoptă şi modifică Bugetul de Venituri şi Cheltuieli;
e) adoptă hotărâri privind executarea lucrărilor de întreţinere, reparaţii, modernizare, consolidare şi reabilitare termică şi eficienţă energetică a Condominiului;
g) adoptă hotărâri asupra fondului anual de salarii şi indemnizaţii;
h) adoptă hotărâri asupra cuantumului indemnizaţiilor, precum şi asupra numărului şi funcţiilor personalului încadrat cu contract individual de muncă sau contract de prestări servicii în cadrul Asociaţiei de Proprietari (...) şi asupra valorii şi a modalităţilor de contractare, în limita Bugetului de Venituri şi Cheltuieli;
i) stabileşte modalităţile şi tranşele de plată a contribuţiilor fiecărui proprietar, pentru fiecare dintre categoriile de cheltuieli, conform reglementărilor în vigoare;
j) stabileşte sistemul de penalizări pentru restanţele afişate pe lista de plată ce privesc cheltuielile Asociaţiei de Proprietari, conform prevederilor legale în vigoare;
k) mandatează preşedintele şi Comitetul Executiv pentru angajarea şi eliberarea din funcţie a administratorului, cenzorului sau a altor angajaţi ori prestatori (...);
l) poate stabili plafoanele minime de la care achiziţionarea bunurilor sau contractarea serviciilor se face pe baza ofertelor operatorilor economici care satisfac cerinţele Asociaţiei de Proprietari, conform legislaţiei în vigoare (...)

*** DETALII DESPRE OBLIGAȚIILE REFERITOARE LA ADUNĂRILE GENERALE, AFLATE ÎN LEGEA NR. 196/2018 PRIVIND ASOCIAȚIILE DE PROPRIETARI: [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 2 Iulie 2019
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 21:38, 25 Octombrie 2019
Eu as chema in instanta asociatia si conducerea pana in acel moment, in solidar cu asociatia, pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin nerespectarea legislatiei in vigoare.
As lua legatura cu un avocat, as calcula prejudiciul ce il pot demonstra cu acte si...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Reveniti cu aceleasi probleme,anterior discutate
Daca aveati motive temeinice ,probe legale care sa evidentieze eventual prejudiciu aveati dreptul sa va instituiti cu pretentii impotriva celor vinovati
Detineti document legal care sa concluzioneze existenta de prejudiciu material si persoanele vinovate ?
Nu contest realitatea sustinerilor dv dar in instanta ceea ce pretindeti=prejudiciul trebuie probat legal
Este foarte adevarat ca in perioadele respective reprezentantii asociatiei de proprietari au utilizat sume financiare,au beneficiat de indemnizatii lunare ,dar in instanta unde sustineti ca ati obtinut numeroase hotarari favorabile,orice sustinere/acuza trebuie legal probata de catre reclamant
ynocentta a scris:

Reveniti cu aceleasi probleme,anterior discutate
Daca aveati motive temeinice ,probe legale care sa evidentieze eventual prejudiciu aveati dreptul sa va instituiti cu pretentii impotriva celor vinovati
Dețineți document legal care sa concluzioneze existenta de prejudiciu material si persoanele vinovate ?
Nu contest realitatea sustinerilor dv dar in instanta ceea ce pretindeti=prejudiciul trebuie probat legal
Este foarte adevarat ca in perioadele respective reprezentantii asociatiei de proprietari au utilizat sume financiare,au beneficiat de indemnizatii lunare ,dar in instanta unde sustineti ca ati obtinut numeroase hotarari favorabile,orice sustinere/acuza trebuie legal probata de catre reclamant

Pur și simplu nu vă înțeleg. Dvs. ați fi în legalitate dacă v-ați folosi de niște acte juridice declarate nule d.p.d.v. juridic, după ce au fost declarate Adunările Generale ca fiind ilegal convocate, deci SUNT NULE (ILEGALE) HOTĂRÂRILE LUATE ÎN ACELE ADUNĂRI GENERALE ILEGALE.
Odată ce Instanțele au declarat ca fiind nule absolut niște acte juridice (sunt exact ca niște contracte și se aplică regulile nulității contractelor).
Dvs. cum ați putea activa legal dacă ați avea contractul de mandat sau de muncă NUL ?
Doar nu ne spuneți că acel contract al dvs. (ca președinte sau ca administrator, etc.) ar fi legal, știind că el s-a încheiat în urma unor procese verbale cu hotărâri anulate retroactiv de către Instanțe ?
DVS. ȘTIȚI CARE SUNT PRINCIPIILE NULITĂȚII ABSOLUTE ȘI EFECTELE LOR ?
Ce rost a avut fraza dvs. „Dețineți document legal care să concluzioneze existența de prejudiciu material și persoanele vinovate ?”
Nu e suficient faptul că, urmare a unor așa-zise Adunări Generale în care au votat chiar și maxim ... 4% din totalul celor 458 de proprietari, șefii Asociației noastre s-au folosit în mod abuziv și ilegal de banii noștri, impuși pentru Fondurile Comune, inclusiv Fondul de Salarii, care TREBUIESC RETURNATE PROPRIETARILOR (STORNATE RETROACTIV), DEOARECE ACELE SUME AU FOST VOTATE ILEGAL, AȘA CUM AU CONSTATAT INSTANȚELE DE JUDECATĂ ?
Sau nu știați că dacă s-a câștigat un proces de Nulitate Absolută a unor acte juridice (procese verbale ale A.G., care sunt asimilate contractelor), acele acte nu mai au valoare juridică și contabilă încă de la emiterea lor, totul anulându-se retroactiv, inclusiv cheltuielile comune, dar și contractele din Asociație, care sunt acte subsecvente, bazate pe niște procese verbale cu hotărâri ale Adunărilor Generale NULE ABSOLUT ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va laudati cu rezultate impotriva asociatiei de proprietari
Felitari !
Dovediti fara echivoc ca nu detineti expertiza necesara sa sustineti aspecte si probleme
Dovediti ca nu aveti expertiza instantei astfel incat nu realizati ca adevarul trebuie sustionut si probat legal
De acea instanta de judecata care nu este specializata in orice categorie de probleme ridicate de catre petenti ,intelege pentru probarea actiunii sa solicite interventia persoanelor specializate si solicita expertize medicale,tehnice,finaciar contabile,etc
Va inselati amarnic cand ma tot acuzati ca sustin interesele reprezentantilor asociatiei de proprietari
Si eu m-am confruntat in trecut cu probleme majore din partea echipei manageriale a unei asociatii de proprietari ,solutionarea fiind declinata instantelor de judecata
Mai aflati ca in instanta de judecata multe parti au beneficiat de hotarari defavorabile pentru ca nu au putut proba adevarul...
ynocentta a scris:

Va lăudați cu rezultate împotriva asociației de proprietari
Felicitări !
Dovediți fără echivoc ca nu dețineți expertiza necesara sa susțineți aspecte și probleme.
Dovediți ca nu aveți expertiza instantei astfel încât nu realizați ca adevărul trebuie susținut și probat legal
De acea instanța de judecată care nu este specializată în orice categorie de probleme ridicate de către petenți, înțelege pentru probarea acțiunii sa solicite intervenția persoanelor specializate și solicita expertize medicale, tehnice, financiar-contabile, etc
Va înșelați amarnic când ma tot acuzați ca susțin interesele reprezentanților asociației de proprietari
Și eu m-am confruntat în trecut cu probleme majore din partea echipei manageriale a unei asociații de proprietari, soluționarea fiind declinată instanțelor de judecată
Mai aflați că în instanța de judecată multe părți au beneficiat de hotărâri defavorabile pentru că nu au putut proba adevărul ...

Chiar că mă îngrijorați prin postarea scrisă pe 06.07.2019, știind că eu am deja sentințe definitive.
În loc să răspundeți concret la problema aplicării unor sentințe deja favorabile mie (am reușit în Instanțe Nulitatea Absolută a hotărârilor Adunării Generale din 3 ani fiscali diferiți).
Nici acum nu ați înțeles că deja am sentințe favorabile, prin care s-a constatat nulitatea (ilegalitatea) proceselor verbale cu Adunările Generale din 3 ani fiscali diferiți ?
Ce-mi tot amintiți că Instanțele vor trebui să dea sentințele de Nulitate Absolută, știind că deja am acele sentințe ?
Acum, că știți că s-au dat deja sentințele de constatare a nulității Adunărilor Generale din 3 ani fiscali diferiți, poate reușiți să răspundeți la soluțiile pe care să le invocăm pentru Executarea Silită a sentințelor.
Ce ziceți, nu cumva ar trebui să fie stornate retroactiv toate SUMELE CERUTE ILEGAL ȘI ABUZIV ÎN ACELE ILEGAL CONVOCATE ADUNĂRI GENERALE ?
Nu cumva ar trebui să fie anulate TOATE ACTELE SUBSECVENTE (ulterioare) ACELOR PROCESE-VERBALE ALE ADUNĂRILOR GENERALE, care au fost declarate Nule Absolut (fără putere juridică) de către Instanțele de Judecată ? Acte subsecvente nule sunt mai ales contractele de mandat sau/și contractele de muncă (chiar și contractele cu terții) ale șefilor și angajaților din Asociația de Proprietari, plătiți de noi, proprietarii, cu un Fond de Salarii lunar de aproape 18.000 de lei Brut !

Alte discuții în legătură

Un proces verbal (act juridic) al unei adunări generale a unei asociații de proprietari este asemănător contractelor de orice tip ? flory_mr flory_mr Aș vrea să știu dacă un proces verbal (act juridic) al unei Adunări Generale a unei Asociații de Proprietari este asemănător contractelor de orice ... (vezi toată discuția)
Hotararile ag a proprietarilor nige nige Daca hotararea in adunarea generala a asociatiei proprietarilor, nu respecta legile in vigoare, este nula prin efectul vreunei legi ? Sau, devine nula numai ... (vezi toată discuția)