avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Hotararile AG a proprietarilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Hotararile AG a proprietarilor

Daca hotararea in adunarea generala a asociatiei proprietarilor, nu respecta legile in vigoare, este nula prin efectul vreunei legi ? Sau, devine nula numai dupa actionarea hotararii in instanta ?
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 18:01, 1 Octombrie 2019
Este logic că numai dacă inițiezi un proces cu obiectul de Nulitate Absolută a hotărârilor Adunării Generale anuale și la final, după epuizarea tuturor căilor de atac legale, sentința fiind definitivă și legalizată, se poate pune în executare.
Hotărârile Adunării Generale anuale vor fi declarate nule absolut de către Instanțe dacă nu s-a respectat întocmai tot ceea ce scrie în Legea nr. 196/2018, art. 47, alin. 2 și 4 (obligatoriu Adunarea Generală trebuie să fie alcătuită din TOȚI MEMBRII proprietari ai Asociației, semnatari în Acordul de Asociere) și mai ales în textul art. 48, alin. 3, prin care se dă sentința de Nulitate Absolută a hotărârilor A.G., dacă șefii respectivei Asociații de Proprietari nu i-au convocat (anunțat) pe TOȚI MEMBRII proprietari ai acesteia.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2019
flory_mr, utilizator
Conditiile necesare intrunirii adunarii generale au fost indeplinite. Intrebarea mea se refera la : -daca hotararea in adunarea generala a asociatiei proprietarilor, nu respecta legile in vigoare, este nula prin efectul vreunei legi ? Sau, devine nula numai dupa actionarea hotararii in instanta ?
Buna dimineata. Concret, care din deciziile luate incalca legea mai exact?
Pentru corecta si completa dv informare,parcurgeti atent disp L nr 196/2018
Pentru analiza si eventual raspuns la obiect este necesar sa furnizati minimum de date relevante care sa ajute utilizatorii sa inteleaga situatia cu care va confruntati
L nr 196/2018 prevede fara excptie
Articolul 52
(1) Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari ori este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceştia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său pot/poate ataca în justiţie respectiva hotărâre.
(2)Acţionarea în justiţie în conformitate cu prevederile alin. (1) nu întrerupe executarea hotărârii
decât în cazul în care instanţa dispune suspendarea acesteia.

ynocentta a scris:

Pentru corecta si completa dv informare,parcurgeti atent disp Legii nr. 196/2018
Legea nr. 196/2018 prevede fara exceptie
Articolul 52.
(1) Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari ori este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceştia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său pot/poate ataca în justiţie respectiva hotărâre.
(2) Acţionarea în justiţie în conformitate cu prevederile alin. (1) nu întrerupe executarea hotărârii
decât în cazul în care instanţa dispune suspendarea acesteia.


Ceea ce ați scris este valabil doar în cazul în care cel care intentează un proces șefilor Asociației contestă o hotărâre a Adunării Generale anuale, care încalcă legile, Statutul sau Acordul de Asociere (scriins acolo „sau”, condițiile nu sunt cumulative, deci e suficient dacă se încalcă una din cele 3 situații enumerate în acest articol 52).
Așa cum am procedat eu în Instanțe în ultimii ani, invocând faptul că a existat lipsa Consimțământului celor 458 de proprietari ai A.P. nr. 71 din Brăila (conform H.G. nr. 1588/2007, art. 14, alin. 5, care este extrem de explicit și pentru un copil), astfel eu reușind să obțin Nulitatea Absolută a hotărârilor Adunărilor Generale din anii fiscali 2015, 2017 și 2018 ... adică s-au anulat toate hotărârile din toți acești ani fiscali, asta implicând și anularea contractelor șefilor și ale avocaților, care s-au bazat pe acte juridice nule absolut (procesele verbale au fost Anulate prin decizia a 4 Instanțe, în total, până azi).
În concluzie, dacă invocați Legea nr. 196/2018, art. 47 alin, 2 și 4, plus art. 48, alin. 2 și mai ales art. 3, nu mai e nevoie de acel articol 52, deoarece din start Adunările Generale n-au fost legal convocate, aici ne-mai-ajungându-se la votarea acelor hotărâri, care sunt ulterioare convocării legale a oricărei Adunării Generale.

Alte discuții în legătură

Legalitatea presedintelui Niculescu Gella Niculescu Gella Cum poate fi sancționat comitetul executiv al asociației de proprietari care a ales președinte al asociației fără să convoace adunarea generală? Are ... (vezi toată discuția)