avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Hotararile AG a proprietarilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Hotararile AG a proprietarilor

Daca hotararea in adunarea generala a asociatiei proprietarilor, nu respecta legile in vigoare, este nula prin efectul vreunei legi ? Sau, devine nula numai dupa actionarea hotararii in instanta ?
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 18:01, 1 Octombrie 2019
Dacă invocați Legea nr. 196/2018, art. 47, alin, 2 și 4, plus art. 48, alin. 2 și mai ales alin. 3, nu mai e nevoie de invocarea acelui articol 52 din Legea nr. 196/2018, deoarece din start Adunările Generale nu pot fi legal convocate pentru a adopta hotărâri, în această situație ne-mai-ajungându-se la votarea acelor hotărâri din așa-zisa A.G. anuală, votarea acestora fiind ulterioară convocării ilegale a oricărei Adunării Generale.
Nu sunt așa de greu de citit aceste două articole din Legea nr. 196/2018, care sunt extrem de explicite pentru a dovedi faptul că s-a convocat sau reconvocat legal o Adunare Generală anuală:
Art. 47. - (2) Adunarea Generală este alcătuită din TOȚI PROPRIETARII MEMBRI ai Asociaţiei de Proprietari.
(4) Proprietarii sunt anunţaţi prin afişare la Avizier şi pe bază de Tabel Nominal Convocator sau, în cazul proprietarilor care nu au fost anunţaţi, pe baza Tabelului Nominal Convocator, prin Poştă cu Scrisoare Recomandată, cu conţinut declarat şi „Confirmare de Primire”, asupra oricărei Adunări Generale a Asociaţiei de Proprietari, cu cel puţin 10 zile înainte de data stabilită, inclusiv cu privire la ordinea de zi a Adunării Generale (...).
Art. 48. - (3) La Adunarea Generală Reconvocată hotărârile pot fi adoptate dacă există dovada că TOȚI MEMBRII Asociaţiei de Proprietari au fost convocaţi pe bază de Tabel Convocator sau prin Poştă cu Scrisoare Recomandată, cu conţinut declarat şi Confirmare de Primire, şi prin afişare la Avizier. (...).

Apropo de art. 47, alin. 2, este ilegal convocată Adunarea Generală dacă nu este alcătuită din TOȚI proprietarii membri ai Asociației de Proprietari.
La fel, dacă acele hotărâri ale Adunărilor Generale anuale sunt declarate nule absolut de către Instanțe, organele de conducere vor fi declarate retroactiv, de fapt și de drept, ca fiind ilegal alese, urmând să li se anuleze implicit și contractele lor (de mandat sau de muncă, după caz), acestea fiind acte subsecvente actelor juridice anulate de către Instanțele de Judecată.
Aștept dezbateri pe această temă a convocării ilegale a Adunărilor Generale anuale, care sunt anulate en-gros de Instanțele de Judecată, datorită ne-convocării tuturor proprietarilor membri ai Asociației respective.
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2019
flory_mr, utilizator
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
anuntul la avizier, plus tabelul convocator este suficient. Asa spune si legea. Proprietarul este obligat sa se intereseze ce aste la avizier.
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2019
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai studiați legile din domeniu, domnule Amza, pentru că induceți în eroare proprietarii de apartamente din Asociațiile de Proprietari.
Eu tot repet aici că e obligatoriu să se aducă dovada că au fost convocați TOȚI proprietarii membri ai Asociației respective - e suficient să se respecte întocmai Legea nr. 196/2018, art. 47, alin. 2 și alin. 4 și mai ales art. 48, alin. 3 !
Domnule, cum se poate aduce dovada că au fost convocați (anunțați) și proprietarii plecați din localitate ... pe ei îi discriminați ?
Pentru a nu-i induce în eroare pe cei care activează în Asociațiile de Proprietari, trebuie să știe că principala dovadă a convocării și reconvocării oricărei Adunări Generale CONSTĂ DOAR ÎN TABELUL NOMINAL CONVOCATOR.
Se va vedea câți au semnat în acel T.N.C. și apoi, pentru restul proprietarilor, se vor trimite Scrisori Recomandate cu Confirmare de Primire și Conținut Declarat.
Dacă nu se va dovedi că au fost convocați TOȚI proprietarii, Adunările Generale vor avea hotărâri nule și se vor aplica retroactiv !
Ultima modificare: Marți, 1 Octombrie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalitatea presedintelui Niculescu Gella Niculescu Gella Cum poate fi sancționat comitetul executiv al asociației de proprietari care a ales președinte al asociației fără să convoace adunarea generală? Are ... (vezi toată discuția)