avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dacă „șefii” Asociațiilor de Proprietari nu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dacă „șefii” Asociațiilor de Proprietari nu reușesc să-i convoace pe TOȚI proprietarii din cadrul Asociațiilor pe care le conduc, acele așa-zise Adunări Generale vor fi nule absolut, iar hotărârile ilegale se vor anula retroactiv, inclusiv actele subsecve

Dacă „șefii” Asociațiilor de Proprietari nu reușesc să-i convoace pe TOȚI proprietarii din cadrul Asociațiilor pe care le conduc ilegal, acele așa-zise Adunări Generale vor fi nule absolut, iar hotărârile luate ilegal se vor anula retroactiv, inclusiv actele subsecvente.
Așa cum spune domnul avocat Martin Vasile Emil din Brașov (CARE E ȘI LIDERUL FEDERAȚIEI ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI DIN ROMÂNIA), hotărârile oricăror Adunări Generale (ordinare sau extraordinare) sunt declarate ca fiind NULE ABSOLUT dacă lipsește de pe Tabelul Nominal Convocator obligatoriu cel puțin o semnătură a tuturor proprietarilor Asociației, sau nu se arată Confirmările de Primire pentru proprietarii care nu mai locuiesc permanent în Asociația respectivă, deoarece nu se poate vota ceva într-o Asociație fără consimțământul tuturor proprietarilor membri asociați, semnatari în Acordul de Asociere, respectându-se și Legea nr. 196/2018, art. 17, 21 ȘI 53.
PENTRU A FI LEGAL ORICE TIP DE ADUNARE GENERALĂ (ordinară sau extraordinară), PREȘEDINTELE, ÎN SOLIDAR CU MEMBRII COMITETULUI EXECUTIV AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI RESPECTIVE, AU OBLIGAȚIA SĂ DOVEDEASCĂ FAPTUL CĂ I-AU CONVOCAT (ANUNȚAT) PE TOȚI PROPRIETARII (în cazul nostru, al A.P.71 Brăila, erau obligați să anunțe 458 de proprietari), ÎN CAZ CONTRAR, HOTĂRÂRILE AȘA-ZISEI ADUNĂRI GENERALE VOR FI DECLARATE NULE ABSOLUT DE CĂTRE INSTANȚE, CU APLICARE RETROACTIVĂ ȘI CU ANULAREA ACTELOR SUBSECVENTE CUM AR FI CONTRACTELE DIN CADRUL A.P.71 BRĂILA, ÎMPREUNĂ CU APLICAREA PRINCIPIULUI RESTITUTIO IN INTEGRUM, DE RESTITUIRE A SUMELOR IMPUSE ILEGAL ȘI FORȚAT PE LISTELE DE PLATĂ LUNARE, CARE ASTFEL AU FOST COMPROMISE.
CITEZ OBLIGAȚIILE DIN LEGEA NR. 196/2018:
Art. 48. - (2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu din MEMBRII Asociației de Proprietari, întrunirea Adunării Generale se suspendă și SE RECONVOACĂ (...) NUMAI ÎN CONDIȚIILE PREVĂZUTE LA ARTICOLUL 47.
(3) La Adunarea Generală Reconvocată HOTĂRÂRILE POT FI ADOPTATE DOAR DACĂ EXISTĂ DOVADA CĂ TOȚI MEMBRII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI AU FOST CONVOCAȚI PE BAZĂ DE TABEL NOMINAL CONVOCATOR sau prin Poștă cu Scrisoare Recomandată, cu Conținut Declarat și Confirmare de Primire ȘI prin afișare la Avizier. (...).
(5) Hotărârile luate în conformitate cu prevederile alin. (1) - (4), obligă toți proprietarii să participe, în proporțiile stabilite de Adunarea Generală, la plata lucrărilor, precum și la cheltuielile de funcționare, administrare, întreținere și de înlocuire a Părților Comune sau a elementelor transformate sau create.

* La Adunările Generale anuale e obligatoriu să fie convocați TOȚI proprietarii, ALTFEL HOTĂRÂRILE LUATE ACOLO SUNT DECLARATE NULE ȘI ILEGALE DE CĂTRE TOATE INSTANȚELE DIN ROMÂNIA - [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 6 August 2019
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: m1205 , utilizator 16:15, 13 August 2019
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Este vorba despre cvorumul legal nu de TOTI!
Invatati sa cititi o lege!
Si e suficienta confirmarea ca s.a trimis convocarea prin posta, cu confirmare de primire.
Dacă nea Gheorghe* nu a dorit sa o ridice sau sa semneze tabelul de convocare...Sa fie sănătos...Hotărârile luate in cadrul acelei adunări generale, cu respectarea legislatiei, se aplica si lui
Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Buna ziua,
Este vorba despre cvorumul legal nu de TOTI!
Invatati sa cititi o lege!


Mai citiți o dată, dar cu mare atenție, articolele 47, 48, 49, dar mai ales art. 53, care ne ajută să obținem returnarea sumelor cerute ilegal în aceste așa-zise Adunări Generale TOTAL ILEGAL CONVOCATE !
Ultima modificare: Marți, 6 August 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
@flory_mr
In opinia dv ar trebui sa fie nule toate hotararile adunarilor generale ale asociatiilor de proprietari a caror membrii lipsesc din localitate ,sunt spitalizati sau chiar nu au chef sa participe la balciurile din respectivele adunari
Atat timp cat exista dovada ca membrii proprietari au fost anuntati chiar daca la adunarea ordinara nu se obtine cvorumul la adunarea reconvocata se pot lua hotarari indiferent de namarul participantilor
Ionut.ion a scris:

Și e suficientă confirmarea ca s-a trimis convocarea prin postă, cu confirmare de primire.
Dacă nea Gheorghe* nu a dorit sa o ridice sau sa semneze tabelul de convocare...Sa fie sănătos...
Hotărârile luate în cadrul acelei adunări generale, cu respectarea legislației, se aplica și lui

Chiar dacă sunteți președinte de Asociație sau membru al Comitetului Executiv, vă rog să vă axați doar pe logică și mai ales pe textul articolelor din Legea nr. 196/2018, știind și faptul că eu am câștigat în Instanțe 3 procese cu obiectul de Nulitate Absolută a hotărârilor Adunărilor Generale din anii fiscali 2015-2018.
Singurele dovezi că au fost convocați TOȚI PROPRIETARII (în A.P.71 Brăila avem 458 de Proprietari) sunt Tabelul Nominal Convocator, plus Scrisorile Recomandate cu Confirmare de Primire și Conținut Declarat (mulți uită de obligația asta), iar CONFIRMAREA DE PRIMIRE E OBLIGATORIE DE A FI DEPUSĂ LA DOSARUL CAUZEI, PENTRU A SE DOVEDI CONVOCAREA TUTUROR PROPRIETARILOR (la noi, pentru 458 de proprietari).
Din textul art. 47, alin. 4 și art. 48 alin. 3 înțelegem clar că dacă nu se aduce dovada semnării Confirmării de Primire de către toți proprietarii destinatari care nu mai locuiesc în imobilele din cadrul Asociației, înseamnă că NU AU FOST ANUNȚAȚI (CONVOCAȚI), ACESTA FIIND ȘI SCOPUL ORICĂREI ADUNĂRI GENERALE, DE A DOVEDI CĂ AU FOST ANUNȚAȚI EFECTIV TOȚI PROPRIETARII, PRIN ORICE METODE.
Doar în cazul în care proprietarii destinatari au refuzat primirea Scrisorii Recomandate, factorul poștal consemnează acest lucru și se poate considera că AU FOST CONVOCAȚI, DAR AU REFUZAT PRIMIREA.
Pentru restul proprietarilor destinatari, se consideră că nu au fost anunțați „fizic”, odată ce nu au semnat Confirmarea de Primire !!! Mai logic și legal de atât nu se poate să fie dată sentința de NULITATE ABSOLUTĂ a hotărârilor Adunării Generale, datorită lipsei consimțământului proprietarilor din cadrul Adunării Generale.
Mai informați-vă și la Poștă, să vedeți însemnătatea semnăturii pe Confirmarea de Primire a Convocatorului, care e singura dovadă a înștiințării (convocării) tuturor proprietarilor (plus Tabelul Nominal Convocator).

Alte discuții în legătură

Confirmare de primire ! codrutz2007 codrutz2007 Se stie faptul ca la o adunare generala de proprietari se convoaca si se reconvoaca faptul ca nu se strang 50+1 asa cum spune legea 196 / 2018 ! Dar ... (vezi toată discuția)
Hotararile ag a proprietarilor nige nige Daca hotararea in adunarea generala a asociatiei proprietarilor, nu respecta legile in vigoare, este nula prin efectul vreunei legi ? Sau, devine nula numai ... (vezi toată discuția)
Convocare adunare generala Bogdan_86 Bogdan_86 Buna ziua, In vederea convocarii proprietarilor la AG, daca intr-un imobil locuiesc chiriasi, acestia pot semna pe tabelul convocator? La sedinta, pot veni ... (vezi toată discuția)