Eu sunt cetatean german, nu mai am cetatenie romana. Fratele meu are nevoie in Romania la vanzarea casei de procura, sa obtina pentru mine un nr. identificare fiscala NIF. Eu ii fac imputernicirea asta la notar aici, in limba germana, si i-o trimit lui, s-o traduca acolo. E valabila doar cu stampila notarului neamt? Sau ce-i mai trebuie? Mai are nevoie de niste apostile? Pai daca notarul neamt nu-l credeti acolo la ANAF si ma mai trimiteti iar la Bonn, ca notarul roman e mai de credinta, deci iar alti bani, alta distractie? Eu vreau sa stiu anticipat de ce ar mai fi nevoie de o apostila, sper sa nu fie nevoie!!!!
Mulțumesc mult, deci eu sa-i spun notarului neamț, sa treacă aceasta Beurkundung. Dar tot nu mi-ati răspuns complet la întrebarea mea, adică dacă și cu Beurkundung, și tradusa, va fi valabila la ANAF.
Și n-am înțeles ce înseamnă "nu cu legalizare de semnătura".
Legalizare de semnatura = dvs semnati in fata notarului, care va certifica semnatura, v-o legalizeaza.
"Beurkundung" înseamnă "autentificare", o procura încheiată în formă autentica, forma obligatorie ad validitatem in Romania in cazul vânzării unui imobil. Forma autentica are o forță juridică mai mare, atesta faptul ca inscrisul a fost citit, verificat şi atestat de către notar în prezenţa părţilor, potrivit procedurii prevăzute de lege.
În România daca pentru un act se cere forma autentica pentru însăși validitatea acestuia (Ca in cazul contractelor de vânzare cumpărare, de donație, întreținere, ipoteca etc) si o procura încheiată în acest scop, trebuie să îmbrace aceeași formă.
Este un principiu de drept care se numeste "simetria formelor".
Da, o astfel de procura poate fi folosita cu legalizare de semnătură pe la instituții gen Posta, Banca, poate chiar ANAF pentru mici operațiuni.
Însă pentru acte de dispozitie, in nici un caz. Doar in forma autentica.
Ma gandesc ca nu v-ar plăcea să faceți 2 drumuri la notar...
Multumesc mult pt. raspuns d-na Notar, insa daca si as putea merge iar la Bonn la consulat, n-as mai fi intrebat nimic aici pe internet. Nici noi, fostii romani nu ne putem deplasa mereu la consulate sa efectuam aceste procuri, cum spuneti cu forma autentica. Si apoi sa se trezeasca fratele meu poate in Romania ca nu e valabila. Nu sunteti si dvs. in UE? Pai ce legi recunoasteti avocatii si notarii, pe ce baza se lucreaza acolo in Romania? Daca dvs. nu aveti incredere deci intr-un document facut de notarul neamt, apostilat si cum ziceti in forma autentica? Imi pare rau, deabia astept sa termin cu totul, sa nu mai aud de Romania.