avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procura facuta in Germania la notar e valabila la ANAF?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procura facuta in Germania la notar e valabila la ANAF?

Eu sunt cetatean german, nu mai am cetatenie romana. Fratele meu are nevoie in Romania la vanzarea casei de procura, sa obtina pentru mine un nr. identificare fiscala NIF. Eu ii fac imputernicirea asta la notar aici, in limba germana, si i-o trimit lui, s-o traduca acolo. E valabila doar cu stampila notarului neamt? Sau ce-i mai trebuie? Mai are nevoie de niste apostile? Pai daca notarul neamt nu-l credeti acolo la ANAF si ma mai trimiteti iar la Bonn, ca notarul roman e mai de credinta, deci iar alti bani, alta distractie? Eu vreau sa stiu anticipat de ce ar mai fi nevoie de o apostila, sper sa nu fie nevoie!!!!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 20:09, 6 Iulie 2018
Nu apostila e problema, ci faptul că procura trebuie să fie încheiată în formă autentica ("beurkundung"), nu cu legalizare de semnătură.
Mulțumesc mult, deci eu sa-i spun notarului neamț, sa treacă aceasta Beurkundung. Dar tot nu mi-ati răspuns complet la întrebarea mea, adică dacă și cu Beurkundung, și tradusa, va fi valabila la ANAF.
Și n-am înțeles ce înseamnă "nu cu legalizare de semnătura".
Ultima modificare: Vineri, 6 Iulie 2018
Filia, utilizator
Legalizare de semnatura = dvs semnati in fata notarului, care va certifica semnatura, v-o legalizeaza.
"Beurkundung" înseamnă "autentificare", o procura încheiată în formă autentica, forma obligatorie ad validitatem in Romania in cazul vânzării unui imobil. Forma autentica are o forță juridică mai mare, atesta faptul ca inscrisul a fost citit, verificat şi atestat de către notar în prezenţa părţilor, potrivit procedurii prevăzute de lege.
În România daca pentru un act se cere forma autentica pentru însăși validitatea acestuia (Ca in cazul contractelor de vânzare cumpărare, de donație, întreținere, ipoteca etc) si o procura încheiată în acest scop, trebuie să îmbrace aceeași formă.
Este un principiu de drept care se numeste "simetria formelor".
Da, o astfel de procura poate fi folosita cu legalizare de semnătură pe la instituții gen Posta, Banca, poate chiar ANAF pentru mici operațiuni.
Însă pentru acte de dispozitie, in nici un caz. Doar in forma autentica.
Ma gandesc ca nu v-ar plăcea să faceți 2 drumuri la notar...
Sau, puteti scuti ciclul: explicatii la notar, traducere, cu o procura autentica încheiată la Consulat, direct in limba romana.
Multumesc mult pt. raspuns d-na Notar, insa daca si as putea merge iar la Bonn la consulat, n-as mai fi intrebat nimic aici pe internet. Nici noi, fostii romani nu ne putem deplasa mereu la consulate sa efectuam aceste procuri, cum spuneti cu forma autentica. Si apoi sa se trezeasca fratele meu poate in Romania ca nu e valabila. Nu sunteti si dvs. in UE? Pai ce legi recunoasteti avocatii si notarii, pe ce baza se lucreaza acolo in Romania? Daca dvs. nu aveti incredere deci intr-un document facut de notarul neamt, apostilat si cum ziceti in forma autentica? Imi pare rau, deabia astept sa termin cu totul, sa nu mai aud de Romania.

Alte discuții în legătură

Procura a unui cetätean sträin pentru vanzare teren romania GigiMarga42 GigiMarga42 Sunt cetatean german si doresc sa imputernicesc o ruda pentru vanzarea unui teren din Romania. Majoritatea spun ca imputernicirea este valabila doar daca se ... (vezi toată discuția)
Declaratia cu acordul tatălui pentru călătoria copilului cu mama se poate face la orice notar, sau trebuie făcută la consulat? Ana Maria Alice Ana Maria Alice buna ziua ,am si eu o intrebare vreau sa merg in romania sa imi schim buletinu impreuna cu fica mea de 2 si 3luni de unde obtin declaratia cu acordul tatalui ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ,am o intrebare???am nevoie de cazier din rimini e,pot sa fac o inputernicire la un notare???ciao procura mai multe limbi???e valabila in romania???dana italia Maschera Maschera As dori sa fac o procura pt Certicat de nastere in original Buletin de identitate Cazier juditiar.... Se poate face cu o singura procura din Italia???cu ... (vezi toată discuția)