avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procura a unui cetätean sträin pentru vanzare teren ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procura a unui cetätean sträin pentru vanzare teren Romania

Sunt cetatean german si doresc sa imputernicesc o ruda pentru vanzarea unui teren din Romania. Majoritatea spun ca imputernicirea este valabila doar daca se face la Consulatul Ro din Germania dar eu fiind cetatean german, este posbil acest lucru?
Am primit deja un räspuns aici
Imputernicirea o faceti la un notar din Germania (sau la Consulat) . Se face in limba germana. Persoana imputernicita din tara, are obligatia traducerii acesteia la un traducator autorizat de Ministerul Justitiei din Romania

Acum cu toate cä am fäcut Procura (in limba germanä) la un notar german dupä legile germane in vigoare si cu Apostila de la Haga, notarul din Romania spune cä nu ar fi valabilä pentru cä procura nu are Incheierea de Autentificare.
Sä incerce ruda mea schimbarea notarului respectiv?
Cel mai recent răspuns: GigiMarga42 , utilizator 13:56, 9 Iunie 2017
Art. 1244
Forma cerută pentru înscrierea în cartea funciară
În afara altor cazuri prevăzute de lege, trebuie să fie încheiate prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute, convenţiile care strămută sau constituie drepturi reale care urmează a fi înscrise în cartea funciară.
Deci contractul de vanzare cumparare, intrucat transmite dreptul de proprietate asupra unui bun imobil, trebuie incheiat numai in forma autentica (la notar).

Art. 2013
Forma mandatului
(1) Contractul de mandat poate fi încheiat în formă scrisă, autentică ori sub semnătură privată, sau verbală. Acceptarea mandatului poate rezulta şi din executarea sa de către mandatar.
(2) Mandatul dat pentru încheierea unui act juridic supus, potrivit legii, unei anumite forme trebuie să respecte acea formă, sub sancţiunea aplicabilă actului însuşi. Prevederea nu se aplică atunci când forma este necesară doar pentru opozabilitatea actului faţă de terţi, dacă prin lege nu se prevede altfel.


Adica, daca legea prevede forma autentica pentru contractul de vanzare cumparare, si mandatul (procura) la randul sau trebuie sa imbrace aceeasi forma sub sanctiunea nulitatii contractului.
Daca notarul german doar v-a legalizat semnatura, procura nu e in regula. Puteti sa schimbati 7 notari.
Trebuie incheiere de autentificare. (Beurkundungsformel - Es wird erklärt mit der Bitte um Beurkundung). Sau sa refaceti procura la Ambasada sau Consulat.
AA, ok, atunci nu am fost bine informat. Tot in acest forum mi s-a spus sä mä duc sä fac o procurä la un notar german, ceea ce am si fäcut. In schimb nu am stiut sau nu mi s-a spus sä cer notarului si aceastä "Beurkundungsformel - Es wird erklärt mit der Bitte um Beurkundung".
Drumul la Consulat este mult prea complicat de aceea si alegerea notarului de aici. Si incä nu am inteles dacä am voie ca cetätean german sä folosesc serviciile Consulatului unei täri sträine mie.
O ultimä intrebare vä rog: nu se poate ca procura sä fie direct in limba romanä? Dacä am inteles bine, atunci notarul german scrie undeva jos, cä neintelegand limba romanä stie doar in mare cä este vorba despre o procurä avand ca scop vanzarea unui teren, etc...Ar fi mult mai usor pentru ruda mea din Ro care nu mai este nevoitä sä traducä Procura inapoi in limba romanä.
Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 9 Iunie 2017
GigiMarga42, utilizator
Daca v-ati pastrat si cetatenia romana, puteti beneficia oricand de serviciile Ambasadei sau Consulatului.
La notar german nu se pot intocmi documente in alta limba.
Dupa cum si in Romania notarii autentifica numai acte in limba romana.
Avand in vedere ca fiecare notar raspunde pentru actele pe care le semneaza si le instrumenteaza este imposibil sa-si puna sigiliul si semnatura pe un document al carui continut sa il stie "in mare".
Eu v-as sugera sa nu va mai complicati si sa faceti o plimbare in Romania.
Doamna notar, respect pentru toate räspunsurile pe care ni le dati aici.
Totusi revin la intrebare initialä: sunt (doar) cetätean german si doresc sä fac aici o procurä valabilä in Romania. Ce posibilitäti sunt?
Vä multumesc si pentru sfatul unei plimbäri in Romania dar anumite plimbäri contin complexitäti cum ar fi luarea unui concediu sau urgenta efectuärii unei procuri.
Räman la pärerea cä 10 notari au circa 5 päreri diferite, din päcate. La prima intrebare mi s-a räspuns aici si mi s-a spus de cätre un notar din Ro cä am nevoie de o procurä, nespecificandumi-se cä am nevoie de o procurä + o Incheiere de Autentificare.
In legäturä cu räspunsul
fiecare notar raspunde pentru actele pe care le semneaza si le instrumenteaza este imposibil sa-si puna sigiliul si semnatura pe un document al carui continut sa il stie "in mare"
nu vä pot spune decat cä acum 2 ani am incheiat o procurä aici in limba romanä, in care notarul a specificat exact ce am descris eu mai sus...Procurä care a fost si incä este valabilä in Romania...
Deci as fi foarte recunoscätor dacä cineva ar fi in stare sä-mi spunä ce posibilitäti am aici, exclusand ideea unei plimbäri in Romania.
Un WE cat mai pläcut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura vanzare teren GigiMarga42 GigiMarga42 Buna ziua din Germania. Din pacate informatiile obtinute de la diversi notari din Ro difera si nu-mi ramane decat calea forumului de a afla informatia ... (vezi toată discuția)
Procura facuta in germania la notar e valabila la anaf? Filia Filia Eu sunt cetatean german, nu mai am cetatenie romana. Fratele meu are nevoie in Romania la vanzarea casei de procura, sa obtina pentru mine un nr. identificare ... (vezi toată discuția)
imobil vândut cu procură făcută în străinătate la un notar, nu la consulat. se poate pune problema nulității relative sau absolute a contractului? Cristina 27 Cristina 27 Contract vanzare cumparare, vanzatorul cu domiciliu in Germania, imobil in Romania, a facut procura pt sotie(bun comun), dar nu la consulat, deci procura nu e ... (vezi toată discuția)