avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Divorț în urmă cu 38 de ani, partaj neefectuat. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Divorț în urmă cu 38 de ani, partaj neefectuat. Poate avea pretenții fosta soție la succesiune, sau dreptul este prescris?

Sotul meu decedat a mai fost casatorit si nu a facut partaj cu fosta sotie intrucit apartamentul a fost achizitionat dupa despartirea in fapt si inainte cu trei luni pina la introducerea actiunii de divort.Acum la succesiune vine cu pretentia de a avea ceva procent din valoarea casei dupa 38ani de la divortul lor.Are acest drept sau e prescris demult partajul?
Ultima modificare: Luni, 9 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este prescris.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este un drept de proprietate pe care il solicita, deci nu este prescris. Partajul este imprescriptibil.
Dar, avand in vedere ca apartamentul a fost achizitionat dupa despartirea in fapt, va trebui sa profitati la maxim de acest aspect.
Este clar ca in asemenea conditii, succesiunea o veti putea face numai pe calea unei actiuni in instanta.
da sunt de acord

-Apăsați pe Răspunde, nu pe Citează, când vreți să publicați un nou mesaj. Mulțumesc-
Ultima modificare: Luni, 9 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua. Sunt si eu interesesat de acest subiect. Cum poate fi dovedit, dupa 38 de ani, faptul ca bunul e propriu al celui decedat, daca a fost cumparat in timpul casatoriei ? (apartamentul a fost achizitionat dupa despartirea in fapt si INAINTE CU 3 LUNI pina la introducerea actiunii de divort). Cum poate fi dovedita despartirea in fapt si ce relevanta are ? Multumesc.
Actiunea de partaj poate fi promovata oricand.

Prin urmare, oricare dintre fostii soti, dupa divort, se pot adresa instantei de judecata, in vederea constatarii cotei-parti din dreptul de proprietate, si in vederea alegerii unei modalitati de imparteala.

Imparteala poate fi realizata in natura, daca bunul e comod partajabil in natura, prin atribuire, cu mentiunea ca poate fi instituita obligatia de plata a unei sulte, a unei sume de bani cu titlu de despagubire, ori prin vanzare , in etapa licitatiei publice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune si solicitare partaj de catre fosta sotiesotu constantinescu georgeta constantinescu georgeta Sotul meu decedat a mai fost casatorit iar dupa divort nu a fa cut partaj cu fosta sotie intrucit apartamentul achizitionat de el nu a fost bun comun .El a ... (vezi toată discuția)
Bunuri comune emilalex emilalex buna ziua, sora mea este divortata de mai bine de 30 de ani, dar nici un momentul de fata nu au cerut partajarea bunurilor comune. de fosrul sot nu mai stim ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri comune cornellie10 cornellie10 Revin cu o intrebare: exista un termen limita pentru realizarea partajului dupa divort? Daca plec din locuinta comuna, dupa divort, fostul sot poate sa ... (vezi toată discuția)