avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj bunuri comune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj bunuri comune

Revin cu o intrebare: exista un termen limita pentru realizarea partajului dupa divort?
Daca plec din locuinta comuna, dupa divort, fostul sot poate sa schimbe sau sa vanda apartamentul fara acordul meu?Mentionez ca, din cauze materiale nu pot introduce momentan, actiunea pentru partaj-nu pot achita 3% din contravaloarea apartamentului.
Nu exista termen.
Actiunea de partaj este imprescriptibila.
Unul dintre coproprietari nu poate incheia acte de dispozitie cu privire la intregul bun, in lipsa acordului celuilalt coproproietar.
Nimeni nu este tinut a ramane in indiviziune , prin urmare, actiunea de partaj poate fi exercitata oricand.

Actele de dispozitie ce vizeaza transmiterea dreptului de proprietate, indiferent de forma pe care o imbraca (acte de vanzare-cumparare, acte de donatie , de schimb ) nu pot fi incheiate decat daca exista acordul de vointa al celuilalt sot , coproprietar.


Instrainarea bunurilor imobile de catre unul dintre soti fara acordul de vointa al celuilalt este nula.

Daca suma de bani ce reprezinta taxa judiciara de timbru , 3% din valoarea masei partajabile este una impovaratoare pentru dumneavoasta, periclitandu-va traiul zilnic, puteti adresa instantei de judecata o cerere de ajutor public judiciar, prin care sa expuneti situatia financiara a dumneavoastra.


Cererea este judecata in camera de consiliu, este insotita de inscrisuri doveditoare, dar si de o declaratie pe proprie raspundere, olografa, care atesta faptul ca , in ultimele 12 luni, nu ati mai beneficiat de ajutor public judiciar.

Solicitarea poate viza taxa judiciara de timbru ,expertiza tehnica imobiliala, dar si orice alte cheltuieli ce survin de-a lungul transarii procesului de imparteala.


Aceasta facilitate este acordata persoanelor lipsite de resurse banesti chiar si etapa executarii silite a procesului civil.


Succes.

:)
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2012
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cale amiabila, apartament prima casa pop82 pop82 Buna ziua, as dori ajutorul dumneavoastra deoarece nu sunt in tara si nu pot lua legatura cu nimeni referitor la problema mea. Sunt navigator si as dori sa imi ... (vezi toată discuția)
Impartiri de bunuri margaandreea margaandreea o prietena a divortat acum 15 ani dar nu au facut impartirea bunurilor adica o casa care este bun comun dar nu a platit pensie alimentare la cei 2 copii care ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa ies de pe un contract de prima casa! bogdanc1983 bogdanc1983 Buna ziua! In urma cu 3 ani am achizitionat un apartament prin programul prima casa impreuna cu sotia mea ( eu titular iar ea codebitor )! Ulterior am ... (vezi toată discuția)