Nimeni nu este tinut a ramane in indiviziune , prin urmare, actiunea de partaj poate fi exercitata oricand.
Actele de dispozitie ce vizeaza transmiterea dreptului de proprietate, indiferent de forma pe care o imbraca (acte de vanzare-cumparare, acte de donatie , de schimb ) nu pot fi incheiate decat daca exista acordul de vointa al celuilalt sot , coproprietar.
Instrainarea bunurilor imobile de catre unul dintre soti fara acordul de vointa al celuilalt este nula.
Daca suma de bani ce reprezinta taxa judiciara de timbru , 3% din valoarea masei partajabile este una impovaratoare pentru dumneavoasta, periclitandu-va traiul zilnic, puteti adresa instantei de judecata o cerere de ajutor public judiciar, prin care sa expuneti situatia financiara a dumneavoastra.
Cererea este judecata in camera de consiliu, este insotita de inscrisuri doveditoare, dar si de o declaratie pe proprie raspundere, olografa, care atesta faptul ca , in ultimele 12 luni, nu ati mai beneficiat de ajutor public judiciar.
Solicitarea poate viza taxa judiciara de timbru ,expertiza tehnica imobiliala, dar si orice alte cheltuieli ce survin de-a lungul transarii procesului de imparteala.
Aceasta facilitate este acordata persoanelor lipsite de resurse banesti chiar si etapa executarii silite a procesului civil.
Succes.
:)