Custodie exclusivă, în urma căreia m-am mutat cu minorul în străinătate. Pot fi dată în judecată de tata dacă nu îi răspund la mesajele prin care îmi spune că vrea să vadă copilul și mă amenință?
Buna seara As avea nevoie de un raspuns cat mai urgent.. In urma cu un an am primit custoie exclusiva la un proces la care celelalt părinte nici nu sa prezentat din lipsa de interes . Pensia alimentara nu a fost platita niciodata eu am parasit tara cu minorul fara sa il anunt deoarece nu pastram legatura. Dupa cateva luni decand sunt in strainatate cu minorul unde am un loc de munca stabil si copilul este intr-un mediu foarte frumos si linistit Am inceput sa primesc mesaje de amenintare ca ar vrea sa vada copilul.si multe amenintari la care eu nu am raspuns . Ar putea sa ma dea in judecata pentru faptul ca nu ii raspund . Sau cel putin cum as putea gestiona situatia corect fara sa pun copilul in pericol
Atata timp cat am foaia stampilata si tot in care se scrie clar ca am custodie exclusivă iar despre vizita la minor nici nu se pune problema . Se poate sa fiu data in judecata pentru rapire sau alte nebunii de genul ? Si mai rau sa imi fie luat copilul care a stat doar langa mine de la nastere... ?
Buna ziua,
Deocamdata, tatal copilului nu are stabilit niciun drept de vizita si nici nu va poate obliga sa-i permiteti legaturi cu copilul.
Dar, situatia se poate schimba, daca acesta va deschide o actiune in instanta pentru obtinerea dreptului de vizita. In acest caz, va sfatuiesc sa luati legatura cu un avocat pentru a va face o aparare competenta.
Posibil sa nu se ajunga la acest lucru, deoarece, atat timp cat sunteti plecata cu minorul din tara, instanta competenta fiind cea de la domiciliul minorului, este greu de crezut ca o sa deschida dumnealui o actiune in tara in care sunteti cu minorul .... dar, nu se stie niciodata ...
Stimatâ utilizatoare, din cele declarate de dvs întelegem câ o instantâ v-a acordat custodia exclusivâ a copilului cu drept de pensie alimentarâ si fârâ stabilire de program de vizitâ.
În acelas timp, instanta românâ s-a pronuntat în favoarea unui cetâtean român cu domiciliu în România.
Ar fi trebuit ca înainte de a pleca cu copilul în strâinâtate sâ înstiintati si sâ cereti aprobarea atât din partea instantelor cât si tatâlui.
În situatia actualâ riscati sâ vâ treziti cu o somatie de prezentare în fata instantei în cazul în care tatâl introduce actiune de "sustragere internationalâ de minor" împotriva dvs, conform regulamentelor UE (sâ nu uitâm câ tatâl are dreptul sâ cearâ si un program de vizitâ).
Tatâl nu are de ce sâ se omoare sâ vâ caute sau sâ introducâ actiuni acolo unde sunteti, un mandat international ajunge ca sâ fiti datâ afarâ si sâ trebuiascâ sâ vâ întoarceti cu copilul în România.
Sfatul meu, negociati.
Curaj
In momentul in care am intentat procesul pentru custodie am mentionat ca am sa plec in straintate cu minorul o perioada astfel pe foaia de la tribunal scrie ca am dreptul sa fac pasaport si sa plec cu minor cand doresc fara sa trebuiasca sa am nevoie de vreo semnătură de la tata sau altceva daca la asta va referiti
Acesta a fost si motivul procesului .fiindca tatal nu dorea sa semneze procura .