Buna ziua.
Sunt intr-o dilema,si sper ca dvumneavoastra sa ma lamuriti.
Sunt cu sotia in proces de divort.Sotia implineste luna asta 1 an jumatate de cand a luat hotararea de a pleca de acasa pe fondul unor certuri.Dupa ce a plecat am realizat clar ca banuielile mele cu privire la o alta relatie a ei erau reale.
Avem impreuna o fetita de 10 ani.
Am deschis actiunea de divort in august si prima infatisare am prins-o in septembrie,urmatoarea fiind pe 10 februarie.
In momentul de fata sotia este insarcinata, avand 2 saptamani pana naste.Tatal cu siguranta nu sunt eu,iar ea recunoaste aceasta.Mi-a zis ca da oricand marturie pentru aceasta.
Ce ma sfatuiti sa fac in momantul in care copilul se va naste.Am inteles ca oricum el va purta numele meu dar,probabil ca mi se va cere buletinul sau prezenta pentru inregistrarea lui.Ce sa fac pentru a nu avea probleme la ulterioara tagada a paternintatii.
Va multumesc.
Potrivit art 53 din C fam.-Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei.
Art. 54C fam prevede ca :
Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.
Actiunea in tagaduirea paternitatii poate fi pornita de oricare dintre soti, precum si de catre copil; ea poate fi continuata de mostenitori.
Actiunea se introduce de catre sotul mamei impotriva copilului; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mamei sale.
Mama sau copilul introduce actiunea impotriva sotului mamei; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mostenitorilor lui.
Daca titularul actiunii este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornita de tutore.
Mama copilului va fi citata in toate cazurile in care nu formuleaza ea insasi actiunea Daca sotul este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornita de tutore, insa numai cu incuviintarea autoritatii tutelare. In toate cazurile, mama copilului va fi citata.
Iar art. 55C fam.
Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de trei ani de la data nasterii copilului. Pentru sotul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunostinta de nasterea copilului.
Daca actiunea nu a fost introdusa in timpul minoritatii copilului, acesta o poate porni intr-un termen de 3 ani de la data majoratului sau.
Reclamantul poate fi repus in termen, in conditiile legii.
dupa nasterea copilului , aveti posibilitatea investirii instantei de judecata cu actiunea in tagada paternitatii .
termenul este de 3 ani de la data la care tatal a cunoscut despre nasterea minorului .
Justificati calitate procesuala activa , in vederea tagaduirii paternitatii , pe care o considerati neconforma cu realitatea.
Ulterior, fara o limitare in timp, tatal isi poate recunoaste copilul , voluntar , sau mama se poate adresa instantei de judecata in vederea stabilirii filiatiei fata de tata.
Achiesez la cele spuse de colegii mei. Copilul fiind nascut in timpul casatoriei va va purta numele pana la proba contrara, adica pana la admiterea cererii de tagada a paternitatii si ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
Deci va trebui sa astept sa se nasca copilutul ca apoi sa deschid actiunea de tagada a paternitatii.
Deci voi avea 2 procese deschise.Cel pentru divort si cel pentru tagada paternitatii..:(
Iar apoi partajul...of...
Paternitate
iriza
am o fetita de 4 ani nascuta in afara casatoriei.tatal a recunoscut o(e trecut pe certif de nastere)in tot acest timp nu m a ajutat cu nimic.poate sa ceara ... (vezi toată discuția)