avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ce se poate întâmpla dacă ești prins cu o ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ce se poate întâmpla dacă ești prins cu o cantitate nesemnificativă de droguri de mare risc?

Un prieten a fost prins zilele astea de niste jandarmi cu un sfert de pastila ce se incadreaza la categoria drogurilor de mare risc.

El a fost dus la sectie ca sa dea o declaratie dar jandarmul i a cerut doar detalii legate despre cel ce i a vandut produsul si i a zis sa semneze foile, jandarmul spunandu i ca o sa scrie el declaratia ziua urmatoare.

El are acum panica sa nu ii fi scris ceva diferit jandarmul de ce a zis el pentru ca a inteles ca urmeaza sa fie sunat de un procuror sa dea din nou declaratia si daca nu e asemanatoare nu o sa fie prea bine.

Stiti cumva daca i s a deschis deja un dosar penal sau de urmarire penala? Sau asta urmeaza abia dupa ce va fi chemat de procuror? Care ar fi procedeul mai exact?

Eu din cate stiu in cel mai bun caz poate sa scape cu inchiderea dosarului in caz ca ii va deschide, si cu platirea unei amende de 700lei, mai ales avand in vedere faptul ca era o cantitate mica, pentru consum propriu, chiar daca era de risc mare.
Ultima modificare: Marți, 10 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Raluca Siman Traduceri , Traducator autorizat 22:14, 10 Iulie 2018
Va fi audiat de procuror DIICOT si va analiza ce sa dispună ca soluție.
O sa il întrebe si ce s-a întâmplat cu restul pastilei...
Nu se mai aplica amenda administrativă dar p9ate scăpa fără cazier.
Va fi întrebat si de unde a avut pastila.
Ultima modificare: Duminică, 8 Iulie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
S-a intocmit PV de constatare a infractiunii flagrante si s-a inceput UP in rem sub aspectul savarsirii infractiunii prev. si ped. de art. 4 din Legea 143/2000.
S-a trimis substanta gasita spre expertizare si dupa ce vine rezultatul care confirma ca substanta respectiva este drog, o sa fie citat in calitate de suspect de catre DIICOT.
În cazul săvârşirii infracţiunilor prevăzute la art. 4, procurorul dispune, în termen de 24 de ore de la începerea urmăririi penale, evaluarea consumatorului de către centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, în scopul includerii acestuia în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.
In functie de apararea exercitata, circumstantele reale si personale este posibila o solutie de netrimitere in judecata.
Amenda penala o dispune doar instanta de judecata in cazul condamnarii.
Ultima modificare: Luni, 9 Iulie 2018
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
”Patrascu Razvan”

Ati spus ca va fi audiat in termen de 24h imediat dupa inceperea urmaririi penale dar mi a zis ca nu a fost sunat de nimeni inca, si a trecut o saptamana deja. Sa inteleg ca inca nu i s a deschis un dosar de urmarire penala daca inca nu a fost contactat de nimeni?

Cand va fi chemat de procuror va fi nevoie si de un avocat ca sa nu se ajunga la judecata? Adica nu vad de ce l ar trimite procurorul in judecata avand in vedere faptul ca era o cantitate infima pt consum propriu, si faptul ca persoana respectiva are 19 ani si urmeaza sa dea la facultate, adica nu ar avea de ce sa ii strice viitorul pt aceasta fapta. Acum presupun ca depinde si de procuror si cat de strict e acesta.

Si daca nu va fi condamnat sa inteleg ca e posibil sa scape chiar si de amenda?


O sa fie citat cand se va incepe urmarirea penala ”in personam.” Asta se intampla dupa ce vin rezultatele de la expertiza, poate sa dureze si 1 an.
Daca scapa cu o solutie de renuntare la up, este posibil sa fie obligat la o munca neremunerata in folosul comunitatii, o sa fie si ceva cheltuieli judiciare de achitat.
Patrascu Razvan

Am inteles, multumesc pentru raspunsuri!
Dar ar mai fi o problema, destul de nasoala, si amuzanta in acelasi timp.

El avea intentia de a intra la academia de politie. Mai exact deja a trecut de prima etapa a admiterii. Credeti ca mai are rost sa continue cu a doua etapa pentru a intra acolo, sau sa se inscrie la alta facultate?
La depunerea dosarului pentru admitere el a declarat ca pana in momentul inscrierii nu a fost "arestat, judecat sau condamnat ori in curs de urmarire penala, judecare sau in executarea unei sanctiuni penale".

Sa zicem ca tot va reusi sa intre acolo din moment ce inca nu a fost intocmit un dosar de urmarire penala. Dar dupa ce va veni rezultatul de la expertiza, si sa zicem ca scapa si cu bine la audierea cu procurorul, va urma sa fie dat afara din academie indiferent daca scapa din aceasta situatie fara cazier?

Alte discuții în legătură

Prins cu substanțe ilegale pe o stradă din bucurești. nu am antecedente penale și nu am avut în viața mea probleme cu poliția... la ce să mă aștept? raszagal raszagal Buna ziua, am mare nevoie de informatii cu privire la situatia de mai jos. În urmă cu o saptamana, am fost luat cu asalt de niste jandarmi chiar cum am ... (vezi toată discuția)
Am fost prins cu ecstasy Bogdan1321 Bogdan1321 Buna seara! Am fost prins la un control pe strada cu o jumatate de pastila de Ecstasy care sa zicem ca contine aproximativ 0.1mg de MDMA. Am scos-o de buna ... (vezi toată discuția)
Jandarmii au gasit o tigara cu iarba la mine. untanar untanar In aceste zile au gasit la mine o tigara cu iarba jandarmii intr-un club. Este prima data cand se intampla asa ceva, Asta a fost primul meu incident cu legea. ... (vezi toată discuția)