o persoana fizica cumpara din tirgul de masini o masina neinmatriculata.la negocierea pretului i s-a spus ca masina este euro doi si inmatricularea ajunge cam 295 euro.
ajungind la rar masina este non euro taxa de inmatriculare fiind 1700 euro . daca cumparatorului i se spunea ca masina este non euro nu ar fi cumparat-o . s a imprumutat a inmatriculat masina. acum ar dori sa ceara diferenta inmatricularii ,intrucit i a fost viciat consimtamintul prin dol.c um ar trebui sa procedeze? pe actiune civila sau pe inselaciune pe penal. exista un martor.ce ar trebui sa cer prin actiune. numai diferenta de inmatriculare sau........va rog mult sa mi raspundeti.
multumesc
puteti incerca cu o actiune penala pt savarsirea infractiunii de inselaciune.
potrivit art. 215 c. pen. " inducerea in eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate , in scopul de a obtine pt sine sau pt altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani " .
Nu e chiar asa simplu cu inselaciunea, ba chiar sanse foarte mici in opinia mea.
Diferenta de 1400 de euro nu profita vanzatorului, ci este o taxa catre stat care dpdv practic suntem cu totii de acord ca este o paguba #-o... dar... dpdv juridic nici nu se pune problema ca acesta taxa sa fie incadrata ca paguba adica urmarea imediata a unei infractiuni contra patrimoniului. Nu avem paguba - nu avem nici inselaciune.
Nici in civil nu e viata mai usoara pentru ca instanta se va raporta la un cumparator diligent daca vrea incline balanata in favoarea acestuia.